Kranjski furmani so se pripravljali na krst vina. / Foto: Matic Zorman

Veselo in po domače

Prigode gorenjskih 'gaunarjev' so prava filmska senzacija, ansambel Svetlin ima nov valček, veselo pa je bilo tudi v soboto na martinovanju po domače z ozarčani in amsamblom Dor ma cajt.

Čeprav člani Akademske folklorne skupine Ozara ne prihajajo iz vinorodne pokrajine, pa do vina, te 'plemenite in včasih navihane pijače', kot so dejali, gojijo poseben odnos in zato so v soboto, nekaj dni pred uradnim praznikom svetega Martina, povabili na martinovanje v veliko dvorano Doma krajanov na Primskovo v Kranj. Mize so se šibile pod dobrotami martinove večerje in moštek so po starem običaju krstili v vince. Za dobro plesno razpoloženje je poskrbel ansambel Dor ma cajt in tiste poročene gospe, ki še poznajo star običaj, so svoje soproge lepo dale zapreti v 'arest', potem pa za ples izbrale drugega. Ozarčani pa so se izkazali s še eno potezo za sproščen večer – gostom iz Kranja in okolice so ponudili tudi brezplačni prevoz do doma.

Moravčani, člani ansambla Svetlin, pa so jeseni imeli polne roke dela, saj so v studiu posneli nov valček z naslovom Pijte z menoj. Avtor skladbe je njihov harmonikar Andrej Svetlin, besedilo zanj je spisala Vera Šolinc, aranžma pa prispeval Primož Kosec.

V sodelovanju s Produkcijo Pavec je valček dobil tudi že vizualno podobo, za videospot pa fantje pravijo, da je malenkost drugačen od drugih tovrstnih videospotov. Posneli so ga v dveh delih: en v Rok pubu v Krtini, drugega pa na planini Uskovnica nad Pokljuko. Njihov zadnji videospot je namreč precej bolj živahen, a gre pač za polko, ki je postala lani tudi zmagovalna polka Radia Gorenc, Ti si kriva deklica.

Glavno vlogo v tokratnem spotu je odigrala igralka KUD Franc Kotar Trzin Klavdija Klemenc, ostale vloge pa so si člani ansambla porazdelili med seboj. Videospot za valček Pijte z menoj pa že lahko vidite tako na spletu kot televiziji. Seveda pa Svetlinovce v decembru – tako kot druge narodno-zabavne ansamble – čaka precej nastopov, saj je za glasbenike to vedno najbolj nor mesec v letu.

Zadnji gorenjski filmski hit Pr' Hostar pa z gledanostjo v domačih kinematografih ruši rekorde. Satirična komedija je že v uvodnem koncu tedna pritegnila pozornost krepko več kot 50 tisoč gledalcev in tako podrla rekord med slovenskimi režiserskimi prvenci ter obenem osvojila kar dve zlati roli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 15:04

O Kreku, njegovi koči in planinskem društvu

Ob 110-letnici železnikarskega planinskega društva in stoti obletnici smrti dr. Janeza Evangelista Kreka so v Muzeju Železniki pripravili razstavo o Krekovi koči na Ratitovcu.

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 8. november 2016 / 07:00

Okusi Bleda v restavracijah

V novembru izbrane blejske restavracije razveseljujejo goste z meniji Okusov Bleda, katerih vodilo je domača, letnemu času prilagojena ponudba po dostopnih cenah. Blejski kulinarični mesec bo trajal d...

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Veselo in po domače

Prigode gorenjskih 'gaunarjev' so prava filmska senzacija, ansambel Svetlin ima nov valček, veselo pa je bilo tudi v soboto na martinovanju po domače z ozarčani in amsamblom Dor ma cajt.

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Koncertni večer ob jubileju

Ob deseti obletnici svojega glasbenega ustvarjanja je Žiga Janežič v Kulturnem domu v domačih Vodicah pripravil koncertni večer z mnogimi gosti.

Kultura / torek, 8. november 2016 / 07:00

Dobrodošli na Luni

Druga letošnja premiera gledališke skupine iz Gozda - Martuljka nas popelje v podeželski bife. Za mizo v lokalu, ki ga spretno obvladuje odločna natakarica Francka (Cvetka Pavlovčič), se v štirih priz...

Kronika / torek, 8. november 2016 / 07:00

Tudi nune videle konopljo

Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj svoje zagovore podali Danijel Oset, Anes Dukić, Matjaž Smolinsky in Ugo Grbec, obtoženi sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki naj bi se od oktobra 2...