Jedi, ki so jih postregli stotim gostom, so predstavljale filozofije restavracij sodelujočih kranjskih kuharskih mojstrov. / Foto: Primož Pičulin

Za Kranjsko dolgo mizo posedli sto gostov

Za obzidjem gradu Khislstein v Kranju je v nedeljo potekal za slovenski prostor edinstven gastronomski dogodek Kranjska dolga miza, ki je bil v prvi vrsti namenjen promociji kranjske gastronomije.

Kranjska dolga miza je bila tudi dobrodelno obarvana, saj so trideset obrokov pripravili za socialno ogrožene družine in podarili tudi dva tisoč evrov za družino, ki se je znašla v hudi stiski.

Kranj – Za Kranjsko dolgo mizo na dvorišču gradu Khislstein se je v nedeljo popoldan posedlo sto gostov, ki so proti plačilu 60 evrov uživali v štirihodnem meniju z mesno-ribjimi ali vegetarijansko-veganskimi jedmi, za katere so poskrbeli kuharski šefi Matjaž Erzar (Gostilna pr' Matičku), Aleš Kristan (Kmetija odprtih vrat pr' Končovc), Matjaž Sedej (Dom na Joštu), Mirza Bektašević (Bistro Sonet), Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof) in Tomaž Polenec (Kavarna in restavracija Brioni), medtem ko je nad postrežbo bedel Nejc Rekar iz Gostilne Rekar.

Novost v slovenski gastronomiji

»Kranjska dolga ali bolje rečeno skupna miza je gotovo novost na področju gastronomije Slovenije, kjer se v zadnjem času stvari le premikajo naprej in ljudje postopoma razumevajo, da to niso samo jedilni obroki, ne le tehnologije pridelave in predelave živil ter priprave jedi, ampak tudi razne prireditve, druženje, predvsem pa seveda odpiranje zgodb lokalnega in regionalnega prebivalstva skozi jedi,« je povedal etnolog Janez Bogataj. Dolge mize v različnih oblikah sicer po večjem delu Evrope organizirajo že zadnjih deset let in tako kot na drugih področjih tudi tu Slovenija nekoliko zamuja, je dodal.

Prvi tovrstni gastronomski dogodek v Sloveniji je bil posvečen prizadevanjem Mestne občine Kranj za trajnostni razvoj, krožno gospodarstvo, zmanjšanje porabe energije in izpustov emisij, samooskrbo, kratke dobavne verige, odlično pitno vodo in vse kar je še aktualnih ekoloških tem, povezanih s hrano, ki jim skuša slediti tudi kranjska gastronomija. Tako so med drugim pilotno izračunavali ogljični odtis celotnega dogajanja – vse od prihoda udeležencev, ki so bili naprošeni, naj svoj prihod poskušajo urediti kar se da podnebju prijazno, do porabe energije na prizorišču in tudi pripravljenih jedi.

Gastronomski turizem v Kranju

Ogljični odtis je težko izračunati, vendar neke mere obstajajo, je opozorila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. »Polovica je izbira, kaj jemo – ali izberemo rastlinsko ali živalsko hrano. Druga polovica ogljičnega odtisa pa se začne pri transportu, zato izbirajmo lokalno pridelano hrano, potem pri pakiranju hrane, skladiščenju, kuhanju ...« je dejala. »Dokler bodo stvari, ki so subvencionirane iz tujine, cenejše kot naša lokalna hrana, bo na izbiro hrane vplivala prav njena cena. Seveda je treba dvigniti tudi ozaveščenost. Upam, da bo k temu pripomogla tudi ta prireditev,« je dodala. Tudi sestavine za jedi, ki so jih postregli na Kranjski dolgi mizi, so zagotovili lokalni pridelovalci in rejci.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je med drugim spomnil, da je Slovenija letos postala evropska gastronomska regija, del katere je tudi Kranj. »Tudi na zavodu smo začeli bolj razvijati gastronomski turizem s projekti, kot je bil Kranjsko na krožniku, ki je obenem tudi povezal kuharje in nas, iz njega pa je zrasel dogodek Kranjska dolga miza. Te naše nore ideje ni zavrnil niti eden od kranjskih kuharskih šefov, veliko podporo pa smo prejeli tudi od župana Matjaža Rakovca,« je povedal. V zavodu sicer razmišljajo, da bi v prihodnosti pripravili Festival dolgih miz, ki se bo odvijal na različnih lokacijah v mestu in predvsem na podeželju, kar sčasoma lahko postane prepoznaven turistično-kulturni dogodek za širši krog obiskovalcev.

Dobrodelna Dolga miza

Kranjska dolga miza je bila prav tako dobrodelno obarvana, saj so trideset obrokov pripravili za socialno ogrožene družine, župan Matjaž Rakovec in Klemen Malovrh pa sta pomočnici direktorice Centra za socialno delo Gorenjska, enote Kranj Andreji Valant donirala tudi dva tisoč evrov, zbranih z vstopninami in sredstvi donatorjev kulinaričnega dogodka, namenjeni pa so mamici z dvema otrokoma, ki se je pred kratkim znašla v hudi stiski.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Koncert nagrajenih harmonikarjev v Begunjah

Glasbena šola Avsenik iz Begunj bo priredila danes ob 19. uri pod Avsenikovo marelo koncert nagrajencev na Avsenikovih tekmovanjih harmonikarjev. Nastopilo bo nad dvajset posameznikov in sku...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sobota, 23. avgust 2008 / 07:00

Neurje odkrilo šolo v Tunjicah

V soboto popoldne se je nad delom Gorenjske ponovno razbesnelo neurje s točo.

Kranj / sobota, 23. avgust 2008 / 07:00

Dijake bo pričakala topla malica

V večini gorenjskih srednjih šol so že zagotovili primerne prostore za razdeljevanje toplih obrokov.

Gospodarstvo / sobota, 23. avgust 2008 / 07:00

Tudi Elektro Gorenjska s tožbo na Vrhovno sodišče

Na Elektro Gorenjska so prepričani, da je odločba Urada za varstvo konkurence o usklajenem delovanju elektrodistributerjev neutemeljena.

Tržič / sobota, 23. avgust 2008 / 07:00

Povzpeli so se na Storžič

Kandidat za poslanca v državnem zboru stranke Zares iz Tržiča, novinar Darko Koren se je v sredo javnosti predstavil na prav poseben način.

Zanimivosti / sobota, 23. avgust 2008 / 07:00

Vodnik po poti bratov Zois

Planinska zveza Slovenije je te dni predstavila planinsko izletniški vodnik Pot Karla in Žige Zoisa. Pot, ki z Brda vodi prek gora v dolino Kokre, pa so simbolično odprli že spomladi ob dnevu zemlje.