Ameriške palačinke z gozdnimi sadeži

Za ameriške palačinke ne moremo trditi, da spadajo na seznam zdravih in uravnoteženih obrokov. Z nekaj prilagoditvami pa lahko tudi te postanejo hranljive, a kljub temu še vedno zelo okusne.

Za pripravo ameriških palačink z gozdnimi sadeži na zdrav način potrebujemo: 250 g pirine moke, 2 jajci, 200 g pinjenca ali kefirja, 2 dl mineralne vode, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli; za preliv in nadev: 250 g gozdnih sadežev, 2 žlički koruznega škroba, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sladkorja ali drugega sladila, 1 lonček grškega jogurta.

Najprej pripravimo preliv iz gozdnih sadežev. Gozdne sadeže stresemo v kozico, posladkamo, prilijemo dve žlici vode in limonin sok. Segrejemo in pokrito kuhamo 10 minut oziroma toliko časa, da se gozdni sadeži razpustijo. Koruzni škrob zmešamo z dvema žlicama hladne vode in vmešamo v kuhane gozdne sadeže. Kuhamo še kakšno minuto, toliko, da se omaka nekoliko zgosti.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo. Rumenjaka ločimo od beljaka. Beljaka stepemo v trd sneg. Skupaj zmešamo rumenjaka, pinjenec in mineralno vodo. To zmes vlijemo k mešanici iz moke. Z lopatko vse skupaj premešamo, le toliko, da dobimo gladko zmes. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljaka. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in na njej pečemo manjše palačinke. Pečene palačinke premažemo z grškim jogurtom in prelijemo z gozdnimi sadeži.

Nasvet: Koruzni škrob lahko nadomestimo s praškom za pripravo vaniljevega pudinga. Za peko palačink je pomembno, da ponev ni preveč segreta. Le tako bodo narasle in se dobro spekle tudi v sredini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 6. marec 2007 / 06:00

Petra s srebrno kolajno doma

Včeraj ponoči so se s svetovnega prvenstva nordijcev v Sapporu domov vrnili še zadnji naši športniki, lep sprejem na Brniku pa je doživela Petra Majdič, ki je domov prinesla srebrno kolajno.

Preddvor / torek, 6. marec 2007 / 06:00

Preddvor ima proračun

Občinski svet v Preddvoru je potrdil osnutek letošnjega proračuna. Pričakujejo tudi denar iz evropskih skladov.

Bled / torek, 6. marec 2007 / 06:00

Bled bi radi čim prej očistili

Bled - Zaradi tople zime so se na Bledu odločili, da bodo letos prej kot druga leta pripravili sicer tradicionalno akcijo Očistimo naš kraj. Začeli so čistiti obalo jeze...

Škofja Loka / torek, 6. marec 2007 / 06:00

Obvoznica je najbolj vroča tema

Med pobudami in vprašanji loških svetnikov tudi poljanska obvoznica. V nadzornem odboru spregledani predlogi SDS?

Žiri / torek, 6. marec 2007 / 06:00

Črno odlagališče postaja bel labod

Nekdanje divje odlagališče v Osojnici, kjer že deluje zbirni center za odpadke za občino Žiri, bo kmalu legalizirano.