Pivo je najbolj priljubljena alkoholna pijača na svetu.

Pivovarski razmah zaustavlja epidemija

Ob petkovem mednarodnem dnevu piva so slovenski pivovarji poudarili težave, s katerimi so se srečali v času epidemije, ko so nekateri beležili tudi devetdesetodstotni upad poslovanja, ter opozorili na druge izzive, ki so pred njimi.

Po podatkih statističnega urada Slovenec povprečno spije 26 litrov piva letno.

Lani je celotna potrošnja piva pri nas znašala 1,5 milijona hektolitrov, od tega je bilo skoraj milijon hektolitrov slovenskega.

Ljubljana – Na novinarski konferenci in degustaciji piva, ki ju je Združenje slovenskih pivovarn, ki deluje v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, pripravilo v ljubljanski Pivovarni Union Laško, so slovenski pivovarji predstavili trenutno stanje in izzive pivovarstva pri nas.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Turistično gostinska zbornica Slovenije in Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije so nedavno podpisale memorandum o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilskopredelovalnega sektorja, gostinstva in turizma. Kot je povedala direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc, s tem želijo prispevati k hitrim in učinkovitim rešitvam za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva, turizma in celotne dobaviteljske verige po epidemiji covida-19.

Kako močno je prepletena veriga, se je pokazalo v času, ko so bili gostinski lokali zaradi protikoronskih ukrepov zaprti, kar je vodilo tudi v padec prodaje piva, kar so še posebej močno občutili butični oz. kraft pivovarji, med katerimi so nekateri zabeležili celo 90-odstotni upad poslovanja.

Med gorenjskimi pivovarji je bil na srečanju prisoten tudi Janez Skok iz kamniške pivovarne Maister Brewery. Kot je dejal, so v času epidemije beležili 85 odstotni upad poslovanja. Ker je do zaprtja prišlo praktično čez noč, so se mnogi pivovarji spopadali s težavami presežnih vrednosti piva. A pri Maistru so mu rok uporabe podaljšali z ustekleničevanjem, s čimer so se uspeli izogniti temu, da bi pivo morali zavreči. S trenutnim poslovanjem pa so zadovoljni. »Sezona je dobra, pozna se, da so lokali odprti in da potekajo tudi številne prireditve. Upam, da bo šlo tako tudi naprej, a me skrbi, da se bomo jeseni ponovno spopadli morda še s težjo situacijo kot nazadnje. Vprašanje namreč je, koliko bo država še lahko pomagala, in verjetno bomo prepuščeni bolj ali manj sami sebi,« pravi Skok, ki dodaja, da v podjetju že varčujejo s sredstvi, namesto da bi svoje kapacitete povečevali, kar bi se verjetno zgodilo v »normalnih« razmerah.

Epidemija je udarila ravno v času razcveta t. i. mikropivovarstva pri nas. Leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih že več kot sto podjetij, ki se ukvarjajo s pivovarstvom, od tega 68 takih, ki jim to predstavlja glavno dejavnost; deset let prej pa denimo le 12.

Kot je povedal predsednik Združenja slovenskih pivovarn Jernej Smolnikar, so se GZS priključili novembra 2019 z namenom povezovanja tako malih kot velikih pivovarn, saj težave poskušajo reševati skupaj. Trenutno je pivovarska dejavnost v fazi okrevanja po epidemiji, na morebitne prihodnje izzive pa so po besedah Smolnikarja bolje pripravljeni kot pred letom in pol, ko takšne zdravstvene krize ni pričakoval nihče.

Pivovarjem pa težav ne predstavlja le epidemija. »Eden glavnih izzivov, ki ga imamo, so visoke trošarine na alkohol v Sloveniji. Smo na sedmem mestu v Evropi, kar pomeni velik finančni izziv za vse pivovarje,« je dejal Smolnikar.

Kot je še poudaril, je pivo najbolje prodajana nizkoalkoholna pijača na svetu, na razcvet pivovarstva pa kaže tudi to, da še nikoli nismo imeli toliko različnih vrst piva kot danes. Med trendi, ki so vse bolj prisotni, je tudi porast nizko- in predvsem brezalkoholnega piva, ki je v nekaterih segmentih pivcev vse bolj priljubljeno, hkrati pa predstavlja tudi precejšen tehnološki izziv za pivovarje.

V spletnem nagovoru je zbrane pozdravil tudi generalni sekretar Evropskega združenja pivovarjev Pierre Olivier Bergeron, ki je med drugim poudaril pomen prostovoljne zaveze označevanja sestavin in tudi energijske vrednosti piv, ki kažejo na visoko stopnjo odgovornosti do potrošnika. »Trajnostne aktivnosti so del vsakdana pivovarskih podjetij, pa naj si bo to optimalna poraba vode, nove energetske rešitve ali solidarnost,« je dejal Bergeron.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 27. november 2008 / 07:00

Iva še najbliže borbi za medalje

Prejšnji teden se je končalo 19. svetovno prvenstvo za člane in članice v karateju.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 4. avgust 2018 / 16:00

Levica ne gre v Šarčevo koalicijo

Za polno sodelovanje v koaliciji s petimi strankami se Levica ni odločila, bi pa v njej projektno sodelovala.

GG Plus / sobota, 4. avgust 2018 / 16:00

Franc Dolenc – lastnik Brda in Preddvora

Ko iz Kranja pogledate na gore od Krvavca proti Storžiču, se oko skoraj mora ustaviti na osamelem gozdu na pobočju sicer gole Zaplate – Hudičevem borštu. Kako je nastal, pripoveduje pripovedka. Za...

Gorenjska / sobota, 4. avgust 2018 / 15:56

Zvonjenje za mir

Ljubljana – Ob letošnjem evropskem letu kulturne dediščine, ki je razglašeno na podlagi sklepa Evropskega parlamenta in Sveta, so predstavniki evropskih institucij podprli predlog Nemškega nacional...

Razvedrilo / sobota, 4. avgust 2018 / 15:56

Digitalni radio je radio kot vsak drug

Če vam Samo Glavan ni znan, vam je Dušan Uršič zagotovo, in če poznate zadnjega, poznate tudi prvega – gre za isto osebo namreč. Glasbenik, avtor, in ustanovitelj ene prvih zasebnih radijskih postaj v...

Kultura / sobota, 4. avgust 2018 / 14:31

Džezovske zgodbe in sodobna Poljska

Najnovejši prevodni deli Cankarjeve založbe imata naslov Temno, skoraj noč in But Beautiful. Popeljeta nas v sodobno Poljsko in v čase, ko so igrali veliki džezisti 20. stoletja.