Dan oglarjev je že petdeset let vodilna prireditev TD Stari vrh. / Foto: Hermina Jelovčan

Praznično leto za Turistično društvo Stari vrh

Na pobudo tedanjega škofjeloškega župana Zdravka Krvine, ki je na Starem vrhu videl izjemno priložnost za razvoj turizma, so leta 1970 na kmetiji pri Žgajnarju v Zaprevalu ustanovili Turistično društvo Stari vrh.

Zapreval – »V tistem času so se s turizmom na kmetiji že ukvarjale štiri kmetije, in sicer Tavčarjeva v Četeni Ravni, Žgajnarjeva v Zaprevalu, Potočnikova v Rovtu in Mežnarjeva na Jarčjem Brdu. Mežnarjeva in Potočnikova sta dejavnost kasneje opustili, pri Tavčarju in Žgajnarju pa se s turizmom ukvarjajo še danes,« je razložila Hermina Jelovčan iz Turističnega društva (TD) Stari vrh. Omenjene kmetije in tudi drugi, ki so želeli na kakršen koli način pomagati pri vzdrževanju in ureditvi krajev pod Starim vrhom, je Krvina pozval, da se povežejo v društvo. »Že prvo leto se je društvu pridružilo več kot šestdeset članov.«

Že v prvem letu delovanja je v društvu prišlo do ideje, da se na Grebljici pripravi prireditev, ki bi se odvijala poleti in bi bila povezana z delom in življenjem prebivalcev pod Starim vrhom, je razložila Hermina Jelovčan. Tako je nastala etnografska prireditev Dan oglarjev in letos bo oglarska kopa zadišala že petdesetič. Na prireditvi prikažejo opravila pri pripravi oglarske kope ter stara orodja in način dela, kot so ga opravljali nekoč. Prireditev s svojim nastopom popestrijo domači pevci, ki so del kulturne sekcije TD Stari vrh, in folklorna skupina. »Prireditev je že vsa leta izjemno dobro obiskana, saj so našteli tudi več kot tri tisoč obiskovalcev.«

Društvo je vsa leta močno povezano s smučiščem na Starem vrhu, pod njegovim okriljem v neposredni bližini smučišča deluje tudi teniško igrišče. »V zadnjih letih pa so zelo zaživele tematske pohodne poti, ki so bile pripravljene in označene že kmalu po letu 1990. Poti so vse redno vzdrževane in dobro označene. Vse so primerne za družine in turisti se radi podajo po njih.« Turistično društvo po besedah Hermine Jelovčan skrbi tudi za urejenost kraja, oznake in informativne table. »Društvo tako že dobrih petdeset let uspešno deluje in opravlja naloge, ki so si jih zadali na prvem ustanovnem sestanku leta 1970.« Turistu se trudijo približati domačo lokalno ponudbo, prikazati lepote krajev pod Starim vrhom in mu ponuditi vse, kar potrebuje za prijeten eno- ali večdnevni oddih v teh krajih. »In vračanje turistov nazaj pod Stari vrh je znak, da lahko TD Stari vrh s ponosom vstopa v drugo polovico stoletja,« je dodala Hermina Jelovčan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 20. november 2011 / 07:00

Stopil pred avto

Kranj - V sredo popoldne se je na Cesti talcev v Kranju pripetila prometna nesreča, v kateri se je huje ranil 76-letni pešec. 69-letni voznik iz Britofa je vozil osebni avtomobil...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 25. september 2013 / 15:07

Življenje kot doma

V jeseniškem domu starostnikov so odprli prvo gospodinjsko enoto, v kateri se dvanajst stanovalcev z demenco res lahko počuti kot doma.

Šport / sreda, 25. september 2013 / 14:47

Novo igrišče z umetno travo

V Naklem so odprli nogometno igrišče z umetno travo v velikosti 60 krat 40 metrov.

Razvedrilo / sreda, 25. september 2013 / 14:46

Brez fotoaparata nikamor

»Mimogrede so minila ta leta,« je ob jubileju dejal Andrej Babič s Primskovega v Kranju.

Rekreacija / sreda, 25. september 2013 / 14:45

Škorci letijo proti Turčiji

Slovenski državni prvaki v ulični košarki Telemach Škorci iz Kranja so si z zmago na turnirju v Lozani priborili nastop na finalnem turnirju svetovne turneje v Istanbulu.

Radovljica / sreda, 25. september 2013 / 14:43

Sladki Festival medu

Letos so čebelarji želeli predvsem predstaviti uporabo medu v kulinariki.