Valerio Lutman in kranjskogorska kuharska ekipa, ki mu je pomagala pri tokratni večerji. / Foto: AB

Brez labodov ne gre

Zmagovalec priljubljenega jesenskega kuharskega šova Valerio Lutman iz Šempetra pri Gorici je kuhal na Gorenjskem. Tokrat se je v Kranjski Gori z menijem s štirimi hodi predstavil prvič.

Valerio se je kot šef večera predstavil v Ramadi Hotel & Suites oziroma bivšem Prisanku. Gostje so bili v pričakovanju, večino pa je zanimalo, kaj bo novi zmagovalec predstavil na krožnikih.

Štirje hodi so bili zimsko obarvani, med njimi pa sta bila tudi dva, ki smo ju že v Gostilni lahko spremljali kot njegov kulinarični dosežek. »Brez labodkov ne gre,« se je pošalil Valerio, ki je v hotelski kuhinji spretno koordiniral in sodeloval s celotno ekipo kuharjev, med njimi tudi Boštjanom Kovačičem, Zdravkom Krnjajićem in Klemenom Droletom iz Hita Alpinee. Valeria pa je tokrat gostila Klemenova kuhinja in zadovoljstvo je bilo obojestransko.

Gostje so na večerji najprej lahko uživali ob kremni juhi iz polente z bučnimi semeni, s skutnim žličnikom, peno iz kislega mleka in opečenim kruhom oziroma grisinom. Sledile so nadevane testenine s sirom rikota na omaki iz artičok, za glavno jed telečji hrbet, pečen na nizki temperaturi s pistacijo, čičerikino kremo, pestom iz ohrovta, glaziranim brstičnim ohrovtom in korenčkom ter seveda za zaključek že omenjeni kuharjevi labodi s čokoladnim moussom, vinsko karamelno omako, karamelizirano hruško in mandljevim crumblom. Za vinsko spremljavo so tokrat poskrbela Ščurkova vina iz Medane.

Mladi in kulinaričnega znanja željni Valerio je v Hitovi Perli delal natanko tri dni, potem se udeležil šova in danes ponovno dela v Perli v Novi Gorici. V šovu se je ogromno naučil, vendar kamer ne pogreša. V decembrskemu času se je Valeriu sploh ogromno dogajalo. Precej so ga vabili, a se na vsa povabila ni mogel odzvati. Vsi vemo, da ga je obisk Pariza s chefom Binetom navdušil in tudi šolanje ga je pritegnilo, vendar ker je trenutno zelo aktiven in veliko dela, bo to še malo počakalo. Je pa zagotovo del prihodnosti.

Z večerjo v Ramadi Hotel & Suites v Kranjski Gori je Valerio z večerjo doživel svoj debi, vodja hotela Tanja Švigelj pa je še dodala, da se z Valerievo večerjo v hotelu začenja obdobje podobnih večerov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 1. junij 2023 / 12:30

Tavčar nam je še danes zgled

Ob praznovanju Tavčarjevega leta je minulo nedeljo v Sokolskem domu v Gorenji vasi potekala slavnostna akademija z naslovom Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo, na kateri so poudarili pomembnost njegov...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 16. oktober 2021 / 16:33

Ernst Mally, avstrijski filozof iz Kranja

V deželi Kranjski se je rodilo tudi nekaj Neslovencev, ki so s svojim življenjem in znanjem zasloveli zunaj svojega rojstnega kraja. Takšen je bil tudi avstrijski filozof Ernst Mally, ki se je rodi...

Slovenija / sobota, 16. oktober 2021 / 16:31

Nobelove nagrade 2021

V tednu po 4. oktobru so tudi letos objavili imena Nobelovih nagrajencev, vsak dan po eno nagrado. Nagrajenci so slej ko prej ugledne osebnosti, vendar širši javnosti manj poznani. Nagrade bodo podeli...

Slovenija / sobota, 16. oktober 2021 / 16:31

Nova spletna platforma onKOvid

Ljubljana – Zaživela je nova spletna platforma onKOvid za spremljanje bremena raka med epidemijo covida-19 v Sloveniji. Platforma omogoča sprotno spremljanje razmer na področju onkologije in opazov...

Gorenjska / sobota, 16. oktober 2021 / 16:29

Odgovorno ravnanje s hrano

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Od leta 2014 raste število ljudi, ki občutijo lakoto, pri čemer vsak d...

Bled / sobota, 16. oktober 2021 / 16:28

Dobrodelnost v jubilejnem letu

Slovenski rotarijci so ob desetletnici samostojnosti pripravili koncert, na katerem so zbrali petnajst tisoč evrov za štipendije pomoči potrebnim in nadarjenim dijakom in študentom.