Valerio Lutman in kranjskogorska kuharska ekipa, ki mu je pomagala pri tokratni večerji. / Foto: AB

Brez labodov ne gre

Zmagovalec priljubljenega jesenskega kuharskega šova Valerio Lutman iz Šempetra pri Gorici je kuhal na Gorenjskem. Tokrat se je v Kranjski Gori z menijem s štirimi hodi predstavil prvič.

Valerio se je kot šef večera predstavil v Ramadi Hotel & Suites oziroma bivšem Prisanku. Gostje so bili v pričakovanju, večino pa je zanimalo, kaj bo novi zmagovalec predstavil na krožnikih.

Štirje hodi so bili zimsko obarvani, med njimi pa sta bila tudi dva, ki smo ju že v Gostilni lahko spremljali kot njegov kulinarični dosežek. »Brez labodkov ne gre,« se je pošalil Valerio, ki je v hotelski kuhinji spretno koordiniral in sodeloval s celotno ekipo kuharjev, med njimi tudi Boštjanom Kovačičem, Zdravkom Krnjajićem in Klemenom Droletom iz Hita Alpinee. Valeria pa je tokrat gostila Klemenova kuhinja in zadovoljstvo je bilo obojestransko.

Gostje so na večerji najprej lahko uživali ob kremni juhi iz polente z bučnimi semeni, s skutnim žličnikom, peno iz kislega mleka in opečenim kruhom oziroma grisinom. Sledile so nadevane testenine s sirom rikota na omaki iz artičok, za glavno jed telečji hrbet, pečen na nizki temperaturi s pistacijo, čičerikino kremo, pestom iz ohrovta, glaziranim brstičnim ohrovtom in korenčkom ter seveda za zaključek že omenjeni kuharjevi labodi s čokoladnim moussom, vinsko karamelno omako, karamelizirano hruško in mandljevim crumblom. Za vinsko spremljavo so tokrat poskrbela Ščurkova vina iz Medane.

Mladi in kulinaričnega znanja željni Valerio je v Hitovi Perli delal natanko tri dni, potem se udeležil šova in danes ponovno dela v Perli v Novi Gorici. V šovu se je ogromno naučil, vendar kamer ne pogreša. V decembrskemu času se je Valeriu sploh ogromno dogajalo. Precej so ga vabili, a se na vsa povabila ni mogel odzvati. Vsi vemo, da ga je obisk Pariza s chefom Binetom navdušil in tudi šolanje ga je pritegnilo, vendar ker je trenutno zelo aktiven in veliko dela, bo to še malo počakalo. Je pa zagotovo del prihodnosti.

Z večerjo v Ramadi Hotel & Suites v Kranjski Gori je Valerio z večerjo doživel svoj debi, vodja hotela Tanja Švigelj pa je še dodala, da se z Valerievo večerjo v hotelu začenja obdobje podobnih večerov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 18. julij 2023 / 11:03

V Lipici gradijo krožišče

Maja se je začelo urejanje križišča Lipica z navezavo kolesarskih stez, od včeraj naprej pa je zaprta cesta med Lipico in Gostečami ter pas za vožnjo naravnost med Kidričevo cesto in Lipico.

Objavljeno na isti dan


Gorje / četrtek, 14. november 2019 / 14:58

Posadili bodo jagode

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) je Osnovni šoli Gorje minuli četrtek slovesno predal visoko gredo, ki je pripravljena za sajenje, info točko v obliki interaktivnega zemljevida in dostop do T...

Rekreacija / četrtek, 14. november 2019 / 14:56

Dediščina tudi v gorah

Ob vse večji obiskanosti slovenskih planin in gora je pomembno, da se tudi planinci zavedajo pomena kulturne dediščine, ki jih obdaja v gorskem svetu. Tudi o tem je v domžalski knjižnici spregovorila...

Razvedrilo / četrtek, 14. november 2019 / 14:54

Slovo od mladosti

Udarna blejska rokovska zasedba John F. Doe, ki je pred poletjem izdala drugi album s pomenljivim naslovom Druga stran, bo to soboto, 16. novembra, s skupino Društvo mrtvih pesnikov delila oder kranjs...

Nasveti / četrtek, 14. november 2019 / 14:50

Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tu...

Kultura / četrtek, 14. november 2019 / 14:48

Tržič med zemljo in vesoljem

V Galeriji Paviljon NOB je na ogled razstava, ki se prepleta z zgodovino, energijo in legendami Tržiča. Ob razstavi je avtor Marko Pogačnik pripravil tudi predavanje in delavnico.