Jogurtova torta z gozdnimi sadeži

Slaščice, še posebej torte, navadno ustvarjam z nekim namenom. A ta torta je nastalo kar tako, za sprostitev v stresnem obdobju. Sprva nisem imela namena deliti recepta, a ker je bil končni rezultat tako izjemen, sem si premislila.

Za pripravo jogurtove torte z gozdnimi sadeži potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 200 g moke, 1 prašek za vanilin puding, 200 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, 1 dl mleka, ščep soli, sadni kompot za navlažitev biskivta; za nadev iz gozdnih sadežev: 0,5 kg gozdnih sadežev, 4 žlice sladkorja, 1 prašek za vanilin puding, 1 dl vode; za jogurtovo kremo: 250 g mascarpone sira, 400 g grškega jogurta, 4 žlice sladkorja, lupinica ene limone, 3 žlice limoninega soka, 3 dl smetane.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, vaniljev puding, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor ter jih stepamo, da narastejo na dvojno količino. Nato prilijemo mleko in olje ter postopoma vmešavamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit ohladimo ter ga dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri okrogle biskvite.

Priprava nadeva iz gozdnih sadežev: V kozico stresemo gozdne sadeže in sladkor ter prelijemo tri žlice vode. Zavremo in kuhamo 15 minut, da dobimo sadno kašo. Prašek za vaniljev puding zmešamo z decilitrom hladne vode ter ga vmešamo v sadno kašo. Kuhamo, da se kaša zgosti, in jo nekoliko ohladimo.

Priprava jogurtove kreme: Skupaj zmešamo mascarpone sir, jogurt, sladkor, limonino lupinico in limonin sok. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog enega biskvita namastimo tortni obod. Biskvit navlažimo s sadnim kompotom ter nanj razporedimo polovico sadnega nadeva. Prekrijemo z eno tretjino jogurtove kreme. Na kremo položimo drugi biskvit, ga navlažimo, prekrijemo s preostankom sadnega nadeva in drugo tretjino jogurtove kreme. Zaključimo z biskvitom, ki ga navlažimo in prekrijemo s preostankom jogurtove kreme. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi, in nato odstranimo tortni obod ter poljubno okrasimo.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera od 22 do 26 cm.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. julij 2014 / 10:32

Devetič Strateški forum Bled

Bled – Ministrstvo za zunanje zadeve skupaj s Centrom za evropsko prihodnost že devetič prireja Strateški forum Bled, ki bo letos 1. in 2. septembra. Glavna tema konference bo moč zaupanja, poleg o...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 14. junij 2007 / 07:00

Bliža se festival Carniola

V soboto se v Kranju pričenja peti mednarodni multikulturni festival Carniola v organizaciji Art centra. Festival bodo ob 21.30 odprli s premierno uprizoritvijo glasbeno-plesnega...

Bled / četrtek, 14. junij 2007 / 07:00

Završnik bo direktor Zavoda za kulturo

Bled - Na torkovi seji blejskega občinskega sveta so potrdili predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter za direktorja Zavoda za kulturo Bled im...

Bled / četrtek, 14. junij 2007 / 07:00

Stanovalci zahtevajo redarja

Čeprav je že dolgo časa znan problem parkiranja v bližini Diagnostičnega centra Bled, pa je stanovalcem dokončno prekipelo.

Bohinj / četrtek, 14. junij 2007 / 07:00

Mobilatorij odprl svoja vrata

Bohinjska Bistrica - Na parkirišču pred osnovno šolo dr. Janeza Mencingerja je bil v ponedeljek odprt Mobilatorij. Na odprtju je nastopil šolski mladinski pevski zbor pod vodstvo...

Zanimivosti / četrtek, 14. junij 2007 / 07:00

Nevarno otroško igrišče na Pungertu

Kranj - Bralec nas je opozoril, da so igrala na otroškem igrišču na Pungertu v Kranju poškodovana in da so jih odgovorni sicer zavarovali, a po mnenju bralca slabo, za...