Lep spomin na eno od delavnic, ki sta jo vodila Gabrijela in Almir / Foto: osebni arhiv

Milo, da bi ga kar pojedel

Gabrijela Jan Sefić in Almir Sefić z Dovjega sta iz ljubezni do naravnih mil in naravne kozmetike leta 2009 začela pisati svojo poslovno pot.

Dovje – »Kjerkoli po svetu sva bila, sva domov prine­sla milo,« pravita zakonca Sefić, čeprav se niti ne spomnita prav dobro, zakaj sta se navduševala še najbolj nad mili. Je pa to vodilo k naslednjemu njunemu pomembnemu koraku, saj sta se tudi sama začela ukvarjati z izdelavo naravnih trdih mil. »Mila so ročno narejena, po hladnem postopku, uporabljava samo rastlinska olja, naravna eterična olja, med, sivkine cvetove, čokolado v prahu ... Skratka sestavine, ki jih praktično lahko poješ (smeh). Zavijava jih v ročno narejen papir, da milo diha in da se embalaža lahko reciklira. Pri nas sva bila ena prvih s tem naravnim in ročno izdelanim produktom, poiskala sva tehnologa, da nama je pomagal. Razvijala sva recepture, ki bi bile za različne tipe kože čim bolj primerne, in s tem vzporedno razvijala tudi druge izdelke, kot so mazila, kreme, balzami, šamponi, losjoni. Še naprej raziskujeva in se učiva. Zanimiva je tudi industrijska konoplja.«

Prve prodajne izkušnje sta nabirala na sejmih vsepovsod po Sloveniji, izdelke ponudila tudi v specializirane manjše trgovine, njuna najljubša lokacija pa je bila do epidemije stojnica v Alpski vasici v Kranjski Gori, kjer sta srečevala mnogo ljudi. V Alpsko vasico se bosta z največjim veseljem še vrnila. Kot pravi Gabrijela (Gabi): »Kar sam narediš, tudi najlaže predstaviš, in kar je najpomembneje, preizkusil si že na sebi.«

Pred epidemijo sta organizirala delavnice v sodelovanju s Turističnim društvom (TD) Dovje - Mojstrana in TD Rateče - Planica ... pa v Gozdu - Martuljku v dvorani gasilskega doma. Upata, da se vse te delavnice v živo kmalu vrnejo. Lepa izkušnja je bila tudi, ko sta vodila medgeneracijsko delavnico v domu Viharnik v Kranjski Gori. »Osnovnošolci so pomagali stanovalcem doma izdelati ognjičevo mazilo, res je bilo čudovito in nepozabno,« se spominjata.

Lani sta se pridružila tudi projektu Ustvarjalni podjetnik v organizaciji Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki ga sofinancira Občina Kranjska Gora.

Delavnico za izdelovanje mil imata v domači hiši na Dovjem, medtem ko kreme izdelujeta v laboratoriju v Ljubljani. »Tudi doma mora biti urejeno vse po predpisih, za vsako kremo pa potrebujeva dodatno še potrdilo o ustreznosti, kajti vse sestavine morajo biti iz varnostne liste in zagotovljena njihova sledljivost.« Kakšno sestavino imata tudi doma na vrtu, kot so sivka, rožmarin, meta. Med je slovenski. Njuni izdelki so del kolektivne znamke Moje naravno iz Doline. Želita pa si več sodelovanja in povezovanja lokalnih ustvarjalcev.

»Zaradi epidemije, ki je močno zarezala, sva se morala premakniti naprej in začela sva iskati priložnosti še na tujih trgih. Najini izdelki so že potovali v Anglijo, na Češko, celo v Indonezijo ...« V zadnjem času se navdušujeta nad mumio, to je črna skalna gorska smola iz Rusije, iz katere izdelujeta mila, mazila, različne kreme. Njuno družinsko podjetje GaaL Int. pa je sestavljeno kar iz začetnih črk njunih imen: Gabi in Almir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 7. julij 2022 / 16:16

Kako obdelati strme travnike

Društvo podeželske mladine Zgornjesavske doline je junija pripravilo praktični prikaz obdelave strmega travnika z gorsko mehanizacijo, ki jo izdelujejo v podjetju Lavrih v Poljanski dolini.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Anketa: Težave zaradi hkratne sanacije

Ob hkratni sanaciji ceste na Lancovem in mostu v Podnartu smo tamkajšnje naključno izbrane krajane vprašali tudi o tem, ali menijo, da je obvoz dobro urejen, katero pot uporabljajo za obvoz ter katera...

Zanimivosti / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Izbrani okusi Kamnika

Trnič, gamsova juha in rušovec je le nekaj kulinaričnih dobrot s Kamniškega, ki so doslej zbrane pod znamko Okusi Kamnika. Domačinom in obiskovalcem občine bodo na voljo pri kamniških gostincih.

Kronika / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Trčenje usodno za kolesarko

Osojnica - Danes ob 5.45 se je pri kraju Osojnica na cesti Žiri–Idrija zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla kolesarka. Okoliščine nesreče še niso znane, saj policisti še o...

Šport / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Izobraževanje na dveh kolesih

Priprave na novo kolesarsko sezono so lahko tudi poučne.

Kranj / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Lahko se zatakne pri delitvi premoženja

Zavod za zdravstveno varstvo Kranj naj ostane samostojni pravni subjekt na Gorenjskem, pravijo župani. O tem, da bi gorenjske občine za ceno ohranitve samostojnosti prevzele določene finančne obveznos...