Uroš Gorjanc, Marko Arvaj, Matej Bregant, Matjaž Sedej, Jani Ribnikar in Jure Vrandečič so ob koncu turistične sezone v Vrsarju pripravili Slovenski večer. / Foto: AB

Vesela polka

Matjaž Sedej, Uroš Gorjanc, Jure Vrandečič, Marko Arvaj, Matej Bregant in Jani Ribnikar so slovenski kuharji, ki so poskrbeli za večer slovenskih okusov v hrvaškem Vrsarju.

Lani so za zaključek poletne sezone v restavraciji Belvedere pri hotelu Pineta v Vrsarju gostinci iz domačega združenja pripravili ameriški večer, in ker je bil dobro sprejet, so se odločili, da bodo letos zaključni večer zaupali Slovencem, drugo leto pa Kanadčanom.

Tako so letos za okuse Slovenije poskrbeli: Kranjčan Matjaž Sedej, ki postaja vse bolj prepoznaven 'zaščitni znak' Jošta nad Kranjem in naj bi nekaj dni nazaj končno dahnil usodni 'da'; ravno tako Kranjčana Uroš Gorjanc in Marko Arvaj – prvi je hišni kuhar Finskega veleposlaništva v Ljubljani, drugega poznamo po znameniti kranjski klobasi, ki je bila tudi tokrat kot uvertura v večerjo pravi hit; Ljubljančan Jure Vrandečič iz Hombreta; Matej Bregant, ki je del kuhinje Slovenske vojske in Doma na Joštu, doma pa iz Cerkelj; Jani Ribnikar pa prihaja iz gostilne Pri Bajdu v Seničnem.

Poleg omenjene klobase so veliko pozornosti pri skoraj dvesto hrvaških gostih dosegli slovenski kuharji že v uvodnem delu s kanapeji, kuhano šunko v testu, tepke so nekateri videli prvič, navdušila jih je Kranjska gauda. Kasneje so se na mizah znašli še ajdovi krapi, polnjeni z dimljeno postrvjo, kremna bučna juha, telečji ramstek v posteljici aromatičnih trav izpod Triglava, skutni in gobov štrukelj, za sladico pa so v sladki oziroma 'veseli polki' združili čokolado z Gorenjske, sladoled, polento z vanilijo in glazirano jabolko.

Za vinsko spremljavo večerje so poskrbela hrvaška vina in Slovenec Dušan Kristančič; za glasbeno Oto Pestner s pomočjo Primoža Grašiča; za umetniški vtis pa akademski slikar, Kranjčan, Zmago Puhar. Pri organizaciji večerje je aktivno sodeloval Paulo Šverko, šef znane vrsarske Fančite, slovenski kuharski ekipi pa je odstopil svoj delovni prostor šef kuhinje v restavraciji Belvedere Igor Krulčić. Tako da so tokrat v kuhinji, kjer pretežno kuhajo morsko hrano, nastajale slovenske jedi.

In za konec naj vas spomnimo: jutri kranjski Tuš pripravlja Fest, pestro celodnevno dogajanje z večerno modno revijo ter nastopom Tonyja Cetinskega v Disco Planetu Kranj. Kranjski Cineplexx v soboto gosti Figarovo svatbo, v nedeljo pa predpremiero Čebelice Maje. V nedeljo pa dobimo tudi novo Miss Universe Slovenije 2014. Gorenjsko bosta zastopali 19-letna Gabrijela Lozančič iz Kamnika in 20-letna Neža Tavčar iz Žirov. Držimo pesti, da Gorenjci po najlepši Slovenki dobimo še najlepšo 'univerzalko'.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 23. april 2009 / 07:00

Občine bi bile še bolj zapostavljene

Cerklje – Predlog zakona o integriteti v javnem sektorju, ki predvideva nezdružljivost županske in poslanske funkcije, bi po oceni Skupnosti občin Slovenije občine še bolj odmakn...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 3. januar 2015 / 23:23

Na Trsteniku za dober namen

Domači in gostujoči glasbeniki, pevci in humoristi so sodelovali na nedeljskem dobrodelnem koncertu trsteniškega Rdečega križa.

Nasveti / sobota, 3. januar 2015 / 23:18

Osamljeno smučišče

Šija (1880 m)

GG Plus / sobota, 3. januar 2015 / 23:09

Hararijev Sapiens

»Pred približno 13,5 milijarde leti so v prapoku nastali snov, energija, čas in prostor. Zgodba o teh temeljnih lastnostih našega vesolja se imenuje fizika. Snov in energija sta se približno 300.00...

Slovenija / sobota, 3. januar 2015 / 22:59

Novo leto po svetu

Očiščevanje od grehov, preganjanje zla, gašenje in ponovno prižiganje vseh ognjev, obhodi našemljencev – rajnikov, obredno pričakovanje prihoda duš prednikov … Za vse to naj bi šlo ob novem letu v sta...

Gospodarstvo / sobota, 3. januar 2015 / 22:57

V oglasih obvezni energetski kazalniki

Od 1. januarja dalje so pri oglaševanju stavb oz. stanovanj za prodajo ali za oddajo v najem obvezni tudi podatki o njihovi energetski učinkovitosti.