Januarja elektronske osebne izkaznice

Nove osebne izkaznice bodo delovale tudi kot zdravstvene izkaznice.

Stare izkaznice s tem ne bodo prenehale veljati.

Ljubljana – Prihodnje leto januarja bomo dobili nove, biometrične osebne izkaznice. Vsebovale bodo čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov, uporabili pa jih bomo lahko tudi za elektronsko podpisovanje. Še več, z novo osebno izkaznico bomo (od avgusta 2022 naprej) lahko opravljali tudi storitve na področju zdravstva, na podoben način kot zdaj s kartico zdravstvenega zavarovanja. Prve biometrične izkaznice bodo začeli izdajati 3. januarja prihodnje leto, vsak pa si bo osebne dokumente zamenjal po želji, saj sedanje izkaznice (osebne in zdravstvene) s tem ne bodo prenehale veljati.

Nove elektronske osebne izkaznice so plod sodelovanje ministrstva za javno upravo in ministrstva za notranje zadeve ter Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob podpisu sporazuma dejal, da gre za velik korak naprej v smeri velikih poenostavitev poslovanja, tako za državljane kakor tudi za vse tiste institucije, kjer je potrebna osebna identifikacija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 30. maj 2019 / 17:24

Nekdanji dijaki ponovno v srednji šoli

Mineva petdeset let, odkar so dijaki generacije 1965–1969 tedanjega Šolskega centra Iskra maturirali in se po opravljenem zadnjem srednješolskem preizkusu odpravili v svet.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Nova miss Universe je Sandra Marinovič

Minuli petek smo lahko spremljali eno najodmevnejših lepotnih tekmovanj pri nas. Okronana je bila deseta miss Universe, seveda za leto 2010, njeno ime pa je Sandra Marinovič. Dekle ima za...

Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Humanitarni nogometni šov

Minuli teden so na TV Slovenija predvajali prvi oddaji humanitarnega resničnostnega šova Kdo gre v Afriko.

Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Vrt in Ano ur`co al` pej dvej

Na desetem Večeru slovenskih viž v narečju, ki bo 11. junija ob 19.30 v Škofji Loki, bosta nastopila tudi ansambel Vrt in skupina Ano ur`co al` pej dvej.

Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Ko sanje postanejo resničnost

Ocvrte sardelice, marinirana tuna, škampi v kadifu, polenta z beluši, tapioka z grahom, polži in gobicami ter za priokus sladkega še kokosova krema s hruškami, sladoledom in južnim sadjem.

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Občutno višji povprečni zneski subvencij

Občutno višji povprečni zneski subvencij na hektar vplivajo na višje davčne obveznosti kmetov. V kmetijsko gozdarski zbornici svetujejo kmetom, da se na sporne odločbe pritožijo.