Marcela Klofutar iz Vile Podvin je tudi tokrat pred večerjo dala besedo prisotnim vinarjem.

Poletna noč na Podvinskem vrtu

Včasih je bilo takšnih in drugačnih degustacijskih in gurmanskih večerij in dogodkov ogromno. V trenutnem obdobju so redkost, bolj izjema, a takoj razprodani, saj so ljudje lačni druženja. Časi so pač, milo rečeno, posebni.

Hotel Triglav Bled je takoj, ko so se sprostili ukrepi, gostil večerjo s spremljavo »gin twistov«, Vila Podvin pa Chefovo s kar nekaj pozdravi iz kuhinje in še šestimi hodi. Pred večerjo pa so na vrtu Vile Podvin svoja vina prisotnim predstavili še trije vinarji, tudi iz konzorcija Viniveri. Tako so obiskovalci lahko degustirali vina Valterja in Klemena Mlečnika, Franca Vodopivca s kmetije Slavček ter vina z biološko-dinamične kmetije Urbajs Acija Urbajsa ter tudi že njegovega sina. Taista vina so potem pospremila tudi krožnike, ki jih je pripravila ekipa z Michelinovo zvezdico nagrajene Vile Podvin z glavno kuhalnico Urošem Štefelinom na čelu.

Bil je večer, na katerem so ljudje veliko izvedeli o pravih vinih (vini veri), o posebni življenjski usmeritvi in filozofiji vinarjev in okušali kombinacije Štefelinovih krožnikov. Po dolgem času so brbončice prišle na svoj račun.

Večerja se je začela z malimi chefovimi pozdravi iz kuhinje. Na mizo jih je prispelo kar nekaj. Na prvem krožniku so potem Mlinaričevemu telečjemu jeziku delali družbo mavrahi, zeliščni jogurt, čemaž in korenje, pripravljeno na dva načina. Sledil je file Zupanove jezerske postrvi s pehtranovo skorjico, čemaževo rižoto in belo ribjo omako. Naslednji krožnik je gostil Mrkotovo rdečo poletno trdinko s tepko, zelišči in zeljno solato s tepko. Predzadnji krožnik so sestavljali ocvrti vampi, slanina, omaka mladega sira, kopriva in paradižnik. Luštrekov sorbet je poskrbel za ločnico med postreženimi jedmi, nakar je prišel na mizo kompleksen krožnik: Štjanbirtova zarebrnica krškopolca z možgani in mavrahi, beluši z medom in lešniki, krompirjev pire z Odolnjekovim staranim sirom, zelišči ter šmarno hrušico. Za konec pa so se sladki okusi spajali v zelo modnem videzu zadnjega krožnika, kjer sta bila vodilna okusa jedi med in mleko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 12. november 2009 / 07:00

Nekaj upanja še ostaja

Odgovor na članek "Nekaj upanja še ostaja", ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 16. oktobra. Za popolnejši prikaz dogajanja med in pred zborom varčevalcev SHP p. o. je potrebno povedati še nek...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Duševna bolezen zvišuje tveganje za možgansko kap

Raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci na Royal Free and University College Medical School v Londonu, je pokazala, da ima zanemarjanje telesnih bolezenskih znakov, o katerih poročajo duševni bo...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Pri zastoju srca je ključna zunanja masaža srca

Zastoj srca je smrtno nevarno stanje, do katerega lahko pride brez napovednih znakov. Takojšna pomoč je ključna, vendar predsodki pred umetnim dihanjem usta na usta mnoge naključne priče dogodka...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Odvisnost od računalniških igric tudi uradno priznana

Ameriški zdravniki ocenjujejo, da je samo v ZDA pet milijonov otrok odvisnih od računalniških igric. Na kongresu American Medical Association so zato predlagali, da bi odvisnost od računalniških...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Odloženo prerezanje popkovine koristi otroku

Najstarejši kirurški poseg pri človeku je rezanje popkovine. V razvitem svetu ga običajno opravijo takoj po rojstvu. Študija, v katero so kanadski raziskovalci z univerze McMaster v Hamiltonu in...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Aspirin praznuje stoto obletnico

Letos avgusta je minilo natanko 110 let, odkar je nemški kemik Felix Hoffmann v laboratoriju prvič sintetiziral čisto in stabilno acetilsalicilno kislino ter tako odkril sestavino zdravila aspiri...