Marcela Klofutar iz Vile Podvin je tudi tokrat pred večerjo dala besedo prisotnim vinarjem.

Poletna noč na Podvinskem vrtu

Včasih je bilo takšnih in drugačnih degustacijskih in gurmanskih večerij in dogodkov ogromno. V trenutnem obdobju so redkost, bolj izjema, a takoj razprodani, saj so ljudje lačni druženja. Časi so pač, milo rečeno, posebni.

Hotel Triglav Bled je takoj, ko so se sprostili ukrepi, gostil večerjo s spremljavo »gin twistov«, Vila Podvin pa Chefovo s kar nekaj pozdravi iz kuhinje in še šestimi hodi. Pred večerjo pa so na vrtu Vile Podvin svoja vina prisotnim predstavili še trije vinarji, tudi iz konzorcija Viniveri. Tako so obiskovalci lahko degustirali vina Valterja in Klemena Mlečnika, Franca Vodopivca s kmetije Slavček ter vina z biološko-dinamične kmetije Urbajs Acija Urbajsa ter tudi že njegovega sina. Taista vina so potem pospremila tudi krožnike, ki jih je pripravila ekipa z Michelinovo zvezdico nagrajene Vile Podvin z glavno kuhalnico Urošem Štefelinom na čelu.

Bil je večer, na katerem so ljudje veliko izvedeli o pravih vinih (vini veri), o posebni življenjski usmeritvi in filozofiji vinarjev in okušali kombinacije Štefelinovih krožnikov. Po dolgem času so brbončice prišle na svoj račun.

Večerja se je začela z malimi chefovimi pozdravi iz kuhinje. Na mizo jih je prispelo kar nekaj. Na prvem krožniku so potem Mlinaričevemu telečjemu jeziku delali družbo mavrahi, zeliščni jogurt, čemaž in korenje, pripravljeno na dva načina. Sledil je file Zupanove jezerske postrvi s pehtranovo skorjico, čemaževo rižoto in belo ribjo omako. Naslednji krožnik je gostil Mrkotovo rdečo poletno trdinko s tepko, zelišči in zeljno solato s tepko. Predzadnji krožnik so sestavljali ocvrti vampi, slanina, omaka mladega sira, kopriva in paradižnik. Luštrekov sorbet je poskrbel za ločnico med postreženimi jedmi, nakar je prišel na mizo kompleksen krožnik: Štjanbirtova zarebrnica krškopolca z možgani in mavrahi, beluši z medom in lešniki, krompirjev pire z Odolnjekovim staranim sirom, zelišči ter šmarno hrušico. Za konec pa so se sladki okusi spajali v zelo modnem videzu zadnjega krožnika, kjer sta bila vodilna okusa jedi med in mleko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 13. december 2022 / 09:22

Šel je na vse ali nič

Za Antona Mežana, novega blejskega župana, pravijo, da je perfekcionist, ki ceni delavnost, poštenost, iskrenost in kreativnost. Večkrat se je dokazal kot dober organizator, širši javnosti je znan tud...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Take kmetije bi propadle

Po dobrih dveh mesecih se Kmetija slavnih bliža koncu. V finalu, ki bo v ponedeljek, 7. decembra, ob 20. uri na POP TV, se bosta finalista za glavno nagrado pomerila v vseh treh kategorijah - znanju,...

Jesenice / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Ertl: Akcija Sever preprečila miting

Tomaž Ertl, republiški sekretar za notranje zadeve med letoma 1980 in 1990, je za Gorenjski glas dejal, da je predsednikovo priznanje, ki je bilo dve desetletji po akciji Sever zanj presenečenje, doka...

Kranj / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Prešeren bi pohvalil Kranjčane

Na predvečer obletnice rojstva pesnika Franceta Prešerna je ob prazniku Mestne občine Kranj župan Damijan Perne na slavnostni akademiji čestital letošnjim občinskim nagrajencem.

Humor / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Priprave za naslov častnega ...

Letošnja radovljiška prerekanja, kdo si zasluži naslov častnega občana in kdo ne, so spodbudila nekega krajana Lesc in njegovega znanca, sicer radovljiškega meščana, da se spustita v boj za častni nas...

Gospodarstvo / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Štiristo jih je dobilo delo

Naraščanje brezposelnosti se v zadnjih mesecih umirja, novembra je število brezposelnih na Gorenjskem v primerjavi z mesecem prej celo nekoliko upadlo.