Marcela Klofutar iz Vile Podvin je tudi tokrat pred večerjo dala besedo prisotnim vinarjem.

Poletna noč na Podvinskem vrtu

Včasih je bilo takšnih in drugačnih degustacijskih in gurmanskih večerij in dogodkov ogromno. V trenutnem obdobju so redkost, bolj izjema, a takoj razprodani, saj so ljudje lačni druženja. Časi so pač, milo rečeno, posebni.

Hotel Triglav Bled je takoj, ko so se sprostili ukrepi, gostil večerjo s spremljavo »gin twistov«, Vila Podvin pa Chefovo s kar nekaj pozdravi iz kuhinje in še šestimi hodi. Pred večerjo pa so na vrtu Vile Podvin svoja vina prisotnim predstavili še trije vinarji, tudi iz konzorcija Viniveri. Tako so obiskovalci lahko degustirali vina Valterja in Klemena Mlečnika, Franca Vodopivca s kmetije Slavček ter vina z biološko-dinamične kmetije Urbajs Acija Urbajsa ter tudi že njegovega sina. Taista vina so potem pospremila tudi krožnike, ki jih je pripravila ekipa z Michelinovo zvezdico nagrajene Vile Podvin z glavno kuhalnico Urošem Štefelinom na čelu.

Bil je večer, na katerem so ljudje veliko izvedeli o pravih vinih (vini veri), o posebni življenjski usmeritvi in filozofiji vinarjev in okušali kombinacije Štefelinovih krožnikov. Po dolgem času so brbončice prišle na svoj račun.

Večerja se je začela z malimi chefovimi pozdravi iz kuhinje. Na mizo jih je prispelo kar nekaj. Na prvem krožniku so potem Mlinaričevemu telečjemu jeziku delali družbo mavrahi, zeliščni jogurt, čemaž in korenje, pripravljeno na dva načina. Sledil je file Zupanove jezerske postrvi s pehtranovo skorjico, čemaževo rižoto in belo ribjo omako. Naslednji krožnik je gostil Mrkotovo rdečo poletno trdinko s tepko, zelišči in zeljno solato s tepko. Predzadnji krožnik so sestavljali ocvrti vampi, slanina, omaka mladega sira, kopriva in paradižnik. Luštrekov sorbet je poskrbel za ločnico med postreženimi jedmi, nakar je prišel na mizo kompleksen krožnik: Štjanbirtova zarebrnica krškopolca z možgani in mavrahi, beluši z medom in lešniki, krompirjev pire z Odolnjekovim staranim sirom, zelišči ter šmarno hrušico. Za konec pa so se sladki okusi spajali v zelo modnem videzu zadnjega krožnika, kjer sta bila vodilna okusa jedi med in mleko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Jedi za pomladne dni

Melona v solati Sestavine: 1 manjša melona, glavo zelene solate, šopek redkvic, 1,5 dcl sladke smetane, 2 žlički gorčice, sol, poper, ingver. Priprav...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 16. februar 2022 / 00:18

Prvi uradni sprejem za slovenske olimpijce

Kranjska Gora – V Slovenski olimpijski vasici v Kranjski Gori je bil v soboto sprejem za letošnje slovenske olimpijce. Peščica gledalcev, število je bilo omejeno zaradi koronarazmer, je z bučnim ap...

Šport / torek, 15. februar 2022 / 22:40

V Žireh sprejeli svoje skakalne junake

Žiri – V Nordijskem centru Poclain v Žireh so v petek pripravili sprejem za zlato in bronasto olimpijko Niko Križnar, peto Emo Klinec in trenerja Zorana Zupančiča. Slednji je tudi občan Ži...

Škofja Loka / torek, 15. februar 2022 / 22:38

Šole so se predstavile na daljavo

Po slovenskih srednjih šolah in fakultetah so v petek in soboto potekali informativni dnevi na daljavo.

Gorenjska / torek, 15. februar 2022 / 22:34

Število okužb še upada

Podatki kažejo, da smo prešli vrh petega vala epidemije covida-19. Če ne bo kakšnih presenečenj, bo po oceni Instituta Jožef Stefan naslednji val predvidoma v jesensko-zimskem obdobju, kot je značilno...

GG Plus / torek, 15. februar 2022 / 22:30

Kar bo, pač bo, če bo

Skozi različne zgodbe, ki prihajajo do mene, spoznavam, kako se je življenje v letih, kar jih zapisujem, spremenilo. Spremenil se je tudi odnos do vrednot. Tistemu, kar je bilo še pred dvajsetimi,...