Eden izmed mojih prvih uspešnih »drožastih« hlebcev

Ali vi tudi »drožite«?

V zadnjih mesecih sem tudi sama postala žrtev trenda, ki se je vpletel v nemalo slovenskih kuhinj in tako zelo spremenil od nekdaj zakoreninjena prepričanja o debelilnih lastnostih kruha, da je postala stvaritev iz moke, vode in soli prava modna muha. Verjetno se vam že svita, da bo tokrat govora o drožeh – fermentirani mešanici moke in vode pripravljene v razmerju 1 : 1, v kateri se po nekaj dneh vzpostavi skupnost mlečnokislinskih bakterij in kvasovk. Tržna vrednost kislega kruha se je od leta 2014 povečala s tristo milijonov na skoraj tri milijarde dolarjev, kar nakazuje na pravo pekovsko mrzlico, ki v zadnjih letih doživlja renesanso.

Sama nahranim rženega Zdravka (moje matične droži, zaprte v ličnem steklenem kozarčku s pentljico) dvakrat na teden, ga navajam na take in drugačne moke in recepte in vsakič znova je izkupiček pridnega dela več kot petdeset različnih vrst mlečnokislinskih bakterij in več dvajset vrst kvasovk boljši. Sprva je Zdravko kot mlad, požrešen pubertetnik zahteval vsakodnevno pozornost in se pri prvem poskusu peke kolača trmasto uprl, da sem kot rezultat večdnevnega truda iz pečice privlekla kislo in zbito kepo testa. Pa sem vztrajala, opazovala njegovo padanje in naraščanje, spremljala arome in žitni vonj, ga vpeljevala v različne recepte, dokler ni na neki srečni dan iz pečice pridišal bel hlebec s hrustljavo skorjico in zračno sredico.

Danes lahko rečem, da sem na dobri poti k obvladovanju umetnosti peke z drožmi, s katero se ne bi nikoli seznanila, če ne bi bilo korone, promotorke droži Anite Šumer in vodilne pekovke v Hiši Franko Nataše Džurič. Ko mi vsake tri tedne poteče rok izposoje, iz knjižnice privlečem nove priročnike in kuharice, ki zasedajo vsak kotiček pisalne mize, se poglabljam v nutricistične in mikrobiološke raziskave droži, kot nora testiram sladke recepte za sadni kruh in pletenice ter meni ljubše slane stvaritve v obliki hlebcev, pogač s paradižniki in čebulnih čabat.

Čeprav se sliši kot slaba reklama, pa vendarle trdim, da bodo droži marsikomu spremenile pogled na dišeče pekovske izdelke, ki bodo z Zdravkom, Rudlom, Drožkom ali katerimkoli drugim drožnim mikrobiomom postale lažje prebavljive, manj redilne (kisel kruh ima namreč bistveno nižji glikemični indeks od kvašenega), bolj polnega in kompleksnega okusa. Po drugi strani pa se lahko v »droženje« podate z namenom razvijanja lastne ustvarjalnosti, nove veščine in produktivno preživetega prostega časa. In kot pravi Nataša Džurič: »Z dlanmi v testu in svinčnikom za ušesi, pa vam bo uspelo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / ponedeljek, 2. julij 2018 / 15:46

Šenčurski folklorniki na gostovanje na Ohrid

Šenčur – Folklorno društvo Šenčur bo ta teden od danes do 7. julija gostovalo v Makedoniji na festivalu Razigrano oro 2018. Organizator je Ansambel Filigrani z Ohrida. »Na festival potuje 33 od sic...

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Kmetje bodo zemljo lahko nasuli

Komenda - »Predlagam, da se odvečna prst na območju Poslovne cone Komenda uporabi za zemljišča, kjer bi jo lahko uporabili za izboljšanje kakovosti kmetijskih površin, p...

Naklo / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Bo center v Naklem

Naklo - Ministrstvo za okolje in prostor RS je 19. aprila prosilo vodstvo Občine Naklo, naj se čim prej izjasni glede možnosti izgradnje regijskega centra za ravnanje z...

Komenda / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Župan razočaran nad okoljevarstveniki

Komenda - V drugi fazi Poslovne cone Komenda je občini prek lastnega podjetja uspelo prodati že 19 hektarov zemljišč, a lokacijski načrt kljub optimističnim napovedim še...

Kranj / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Izšla monografija o kranjskem okrožju

Kranj - Včeraj so v Kranju najprej na konferenci za novinarje, nato pa na širšem srečanju predstavili monografijo Kranjsko okrožje v NOB 1941-1945, ki jo je napisal zgod...

Zanimivosti / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Odpirajo kolesarski park

Kranjska Gora - V Kranjski Gori bo jutri, v petek, pričel obratovati Fun Bike park Kranjska Gora. V letošnji sezoni so ga obogatili z dodatnimi objekti in progami, kar b...