Eden izmed mojih prvih uspešnih »drožastih« hlebcev

Ali vi tudi »drožite«?

V zadnjih mesecih sem tudi sama postala žrtev trenda, ki se je vpletel v nemalo slovenskih kuhinj in tako zelo spremenil od nekdaj zakoreninjena prepričanja o debelilnih lastnostih kruha, da je postala stvaritev iz moke, vode in soli prava modna muha. Verjetno se vam že svita, da bo tokrat govora o drožeh – fermentirani mešanici moke in vode pripravljene v razmerju 1 : 1, v kateri se po nekaj dneh vzpostavi skupnost mlečnokislinskih bakterij in kvasovk. Tržna vrednost kislega kruha se je od leta 2014 povečala s tristo milijonov na skoraj tri milijarde dolarjev, kar nakazuje na pravo pekovsko mrzlico, ki v zadnjih letih doživlja renesanso.

Sama nahranim rženega Zdravka (moje matične droži, zaprte v ličnem steklenem kozarčku s pentljico) dvakrat na teden, ga navajam na take in drugačne moke in recepte in vsakič znova je izkupiček pridnega dela več kot petdeset različnih vrst mlečnokislinskih bakterij in več dvajset vrst kvasovk boljši. Sprva je Zdravko kot mlad, požrešen pubertetnik zahteval vsakodnevno pozornost in se pri prvem poskusu peke kolača trmasto uprl, da sem kot rezultat večdnevnega truda iz pečice privlekla kislo in zbito kepo testa. Pa sem vztrajala, opazovala njegovo padanje in naraščanje, spremljala arome in žitni vonj, ga vpeljevala v različne recepte, dokler ni na neki srečni dan iz pečice pridišal bel hlebec s hrustljavo skorjico in zračno sredico.

Danes lahko rečem, da sem na dobri poti k obvladovanju umetnosti peke z drožmi, s katero se ne bi nikoli seznanila, če ne bi bilo korone, promotorke droži Anite Šumer in vodilne pekovke v Hiši Franko Nataše Džurič. Ko mi vsake tri tedne poteče rok izposoje, iz knjižnice privlečem nove priročnike in kuharice, ki zasedajo vsak kotiček pisalne mize, se poglabljam v nutricistične in mikrobiološke raziskave droži, kot nora testiram sladke recepte za sadni kruh in pletenice ter meni ljubše slane stvaritve v obliki hlebcev, pogač s paradižniki in čebulnih čabat.

Čeprav se sliši kot slaba reklama, pa vendarle trdim, da bodo droži marsikomu spremenile pogled na dišeče pekovske izdelke, ki bodo z Zdravkom, Rudlom, Drožkom ali katerimkoli drugim drožnim mikrobiomom postale lažje prebavljive, manj redilne (kisel kruh ima namreč bistveno nižji glikemični indeks od kvašenega), bolj polnega in kompleksnega okusa. Po drugi strani pa se lahko v »droženje« podate z namenom razvijanja lastne ustvarjalnosti, nove veščine in produktivno preživetega prostega časa. In kot pravi Nataša Džurič: »Z dlanmi v testu in svinčnikom za ušesi, pa vam bo uspelo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 2. junij 2012 / 07:00

Država ustanavlja mega holding

Ljubljana - »Koncept nove ureditve upravljanja kapitalskih naložb države je pripravljen z namenom koncentracije upravljanja s kapitalskimi naložbami Republike Slovenije na enem m...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / ponedeljek, 13. februar 2017 / 21:14

Na obisku pri Josipini

Ob kulturnem prazniku so pripravili obisk v spominski sobi prve slovenske pisateljice, pesnice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, ki je urejena v Domu starejših občanov Preddvor

Kronika / ponedeljek, 13. februar 2017 / 21:13

Tovornjakarji prehitevali, čeprav ne bi smeli

Jesenice – Gorenjski prometni policisti so ta teden na avtocesti med Lescami in Karavankami v precep vzeli voznike tovornih vozil. Za poostren nadzor so se odločili zaradi informacij o njihovih pog...

Kronika / ponedeljek, 13. februar 2017 / 21:13

Les ukradel in prodal

Kranj – Gorenjski kriminalisti so kazensko ovadili Gorenjca, ki naj bi lani večkrat organiziral krajo in prevoz lesa ter njegovo nadaljnjo prodajo, trem lastnikom pa ni plačal odkupljenega lesa. S...

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. februar 2017 / 20:49

Letos na Brniku več potnikov

Lani je prek brniškega letališča potovalo manj potnikov kot leta 2015. Optimističen pa je prvi mesec letošnjega leta, v katerem so zabeležili precejšnjo rast.

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. februar 2017 / 20:49

Posojila ribniškega sklada

Kranj – Slovenski regionalno razvojni sklad, ki je v javnosti bolj znan kot ribniški sklad, je na začetku februarja objavil javni razpis za kreditiranje podjetniških projektov in projektov na podro...