Certifikat PEFC omogoča lastnikom gozdov boljši položaj na trgu.

Vse večje povpraševanje po certificiranem lesu

V Sloveniji se je doslej v certifikacijo gozdov po shemi PEFC vključilo več kot 1100 lastnikov, ki imajo v lasti 286 tisoč hektarjev gozdov.

Kranj – Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije je že od leta 2013 pooblaščeni regijski predstavnik za certifikacijo gozdov po shemi PEFC v Sloveniji, letos je ponovno opravila preverjanje in od certifikacijskega organa Bureau Veritas Slovenija pred kratkim pridobila certifikat še za naslednjih pet let. Certifikat zagotavlja trgovcem in predelovalcem lesa, da je bil les pridobljen iz gozdov, v katerih poteka trajnostno gospodarjenje; omogoča pa tudi sledljivost lesa. Po podatkih zbornice se je doslej v regijsko certifikacijo gozdov PEFC vključilo že več kot 1100 lastnikov gozdov v Sloveniji, ki imajo v lasti skupno 286 tisoč hektarjev gozdov, med njimi so tudi največji lastniki oziroma upravljavci – družba Slovenski državni gozdovi, Ljubljanska nadškofija, Občina Kočevje, družba Ugar, Agrarna skupnost Dovje - Mojstrana, lastniki Bornove posesti v tržiški občini ... Kot zagotavlja predsednik zbornice Cvetko Zupančič, je vključitev v shemo PEFC brezplačna, lastniki plačajo le nadomestilo za izdajo certifikata, pri tem pa je izračun narejen tako, da večji lastniki solidarnostno pokrijejo del stroškov manjšim lastnikom.

Na nedavni podelitvi certifikata PEFC kmetijsko-gozdarski zbornici za naslednjih pet let so svoje izkušnje o prednostih certifikacije gozdov in uporabe certificiranega lesa predstavili tudi nekateri lastniki gozdov ter trgovci in predelovalci lesa. Janez Polanc iz družbe Slovenski državni gozdovi je dejal, da kupcem ponujajo gozdne lesne sortimente, ki so certificirani po obeh glavnih certifikacijskih shemah, tako po FSC kot tudi po PEFC. S tem kupcem državnega lesa omogočajo, da s svojimi izdelki enakovredno nastopajo na zahtevnem svetovnem trgu. »Povpraševanje po certificiranem lesu je trenutno večje od ponudbe. V zadnjih letih kupci tako iz Slovenije kot tujine vse več povprašujejo po certificiranem lesu,« ugotavlja Jure Meglič, direktor podjetja Megales iz Strahinja, in dodaja, da so lastniki gozdov o certifikaciji gozdov še slabo obveščeni in zato v podjetju aktivno s pomočjo zbornice seznanjajo lastnike s postopkom pridobitve certifikata in jim obenem za certificiran les ponujajo višjo ceno. Med prvimi lesnopredelovalnimi podjetji v Sloveniji, ki so pridobila certifikat PEFC, je bil tudi Lip Bohinj. Kot je dejal Dušan Petek, so se za certifikat odločili leta 2014, ko so kupci iz tujine začeli spraševati po certificiranem lesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / torek, 25. september 2007 / 07:00

Varni na poti v šolo in vrtec

V Osnovni šoli Naklo so pripravili dan varnosti v prometu. Otroci so spoznali delo policistov, gasilcev in reševalcev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:41

Problemi slepih in slabovidnih

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj so se pred današnjim Mednarodnim dnevom bele palice, 15. oktobrom, sprehodili po Kranju. Vprašali smo jih, kako se soočajo s težavam...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:40

Vse večje povpraševanje po certificiranem lesu

V Sloveniji se je doslej v certifikacijo gozdov po shemi PEFC vključilo več kot 1100 lastnikov, ki imajo v lasti 286 tisoč hektarjev gozdov.

Kultura / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:39

Spomin na Janeza Juvana

V Mestni knjižnici Kranj je bil ob prvi obletnici smrti literarni večer o Janezu Juvanu (1936–2017).

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:40

Kam z viški jabolk in hrušk

Narava nam je letošnjo sezono podarila obilo jabolk in hrušk. Pridelek je lahko za ozimnico, a kako še uporabiti viške jabolk in hrušk, ki jih bomo lahko uživali čez zimo in spomladi? Nekaj nasvetov j...

GG Plus / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:39

Kranjska klobasa 2025

Javna sporočila o tem, da bo Kranj kandidiral za evropsko prestolnico kulture leta 2025, malo povedo o vsebinah in ambicijah te pobude.