Po začasnem dogovoru države članice EU ne bodo smele uveljavljati dodatnih omejitev za potovanja v odgovor na pandemijo covida-19, kot so karantena, samoizolacija ali testiranje, »razen če so te sorazmerne in potrebne za zaščito javnega zdravja«.

EU digitalno covidno potrdilo

Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so dosegli začasni dogovor o vzpostavitvi EU digitalnega potrdila, s katerim bo olajšano prosto gibanje po Evropi v času pandemije.

Ljubljana – Kot so včeraj sklenili pogajalci v začasnem dogovoru, bo EU digitalno covidno potrdilo na voljo v digitalni ali v papirni obliki. Šlo bo za dokazilo, da je bila oseba cepljena proti covidu-19, da ima nedavno izdan negativen izvid testa ali da je prebolela okužbo. V praksi bo šlo za tri različna potrdila. Skupen okvir na ravni EU bo državam članicam omogočal izdajo potrdil, ki bodo nato veljala v vseh drugih članicah EU.

Uredba o EU digitalnem potrdilu bo veljala 12 mesecev. Potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje in ne bo veljalo kot potovalni dokument.

Proračunska podpora za dostopno testiranje

Da bi čim bolj omogočili »dostopno testiranje po primernih cenah«, se je Evropska komisija obvezala, da bo sprostila »vsaj sto milijonov evrov« iz Instrumenta za nujno pomoč za nakup testov na okužbo s SARS-CoV-2 za namen izdaje digitalnega potrdila EU. To bo še zlasti koristilo ljudem, ki vsakodnevno oziroma zelo pogosto prehajajo nacionalne meje zaradi obiskovanja šole, sorodnikov, zdravstvene oskrbe oziroma oskrbe bližnjih.

Pogajalci so se dogovorili, da bodo, če bo to potrebno, na voljo dodatna sredstva, kar bodo morali potrditi proračunski organi EU.

Dodatne omejitve pri potovanjih bodo morale biti utemeljene

Države članice ne bodo smele uveljavljati dodatnih omejitev za potovanja v odgovor na pandemijo covida-19, kot so karantena, samoizolacija ali testiranje, »razen če so te sorazmerne in potrebne za zaščito javnega zdravja«. Pri tem bodo upoštevale dostopne znanstvene dokaze »vključno z epidemiološkimi podatki, ki jih objavlja Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni«. Tovrstne ukrepe bodo morale drugim članicam EU in Evropski komisiji napovedati najmanj 48 ur pred predvideno uveljavitvijo.

Potrdila o cepljenju

Države članice bodo morale sprejemati potrdila o cepljenju, ki bodo izdana v drugih državah članicah za osebe, ki bodo cepljene s cepivom, ki ga je za uporabo v EU odobrila evropska agencija za zdravila. Trenutno so to cepiva Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen. Države članice se bodo lahko same odločile, ali bodo sprejemale tudi potrdila o cepljenju iz drugih članic na podlagi nujnih nacionalnih postopkov o odobritvi cepiv ali s seznama Svetovne zdravstvene organizacije za nujno uporabo.

Varovalke za varstvo podatkov

Potrdila bodo nadzorovana, da bi tako preprečili goljufije in ponarejanje, enako velja za avtentičnost elektronskih žigov, ki bodo vključeni v dokument. Osebni podatki iz potrdil se v državah članicah, kamor bo oseba potovala, ne bodo smeli shranjevati, prav tako na ravni EU ne bo vzpostavljena osrednja podatkovna baza. Seznam organov, ki bodo obdelovali in sprejemali podatke, bo javno objavljen, da bodo imeli državljani možnost uveljavljati pravico do varstva podatkov na podlagi splošne uredbe o varstvu podatkov.

Sledi še glasovanje

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve bo o dogovorjenem besedilu glasoval 26. maja, nato pa bodo o njem glasovali poslanke in poslanci Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju ter Svet EU. Če ga bo odbor potrdil, bo Evropski parlament o njem glasoval na prvem junijskem plenarnem zasedanju, ki bo od 7. do 10. junija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 2. julij 2017 / 13:38

Dan polja na Polici

Na poskusnih poljih na Polici pri Naklem so si poljedelci ogledali že znane in nove sorte krompirja, koruze in žit.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 21. maj 2021 / 20:08

Ivan Simič na čelo finančne uprave

Kranj – Vlada je na seji v sredo za vršilca dolžnosti generalnega direktorja finančne uprave imenovala Ivana Simiča. Na tej funkciji bo 1. junija zamenjal Simona Starčka, ki je 7. maja obvestil min...

Kronika / petek, 21. maj 2021 / 20:06

Ne želimo biti inkasanti

Po poldrugem mesecu, odkar je prevzela vodenje gorenjske policije, se je včeraj javnosti predstavila nova direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik.

Šport / petek, 21. maj 2021 / 20:05

Kranjski nogometaši imajo novo vodstvo

Novi predsednik Nogometnega kluba Triglav je Franjo Radiković.

GG Plus / petek, 21. maj 2021 / 15:51

Delo z mladimi je izziv

Prof. dr. Iztok Podbregar je v aprilu za mandatno obdobje štirih let ponovno prevzel vodenje Fakultete za organizacijske vede (FOV) Univerze v Mariboru. Gorenjska ima po njegovem kot ena najbolj razvi...

Bled / petek, 21. maj 2021 / 15:46

Upajo na boljšo turistično sezono od lanske

Na Bledu se v teh dneh pripravljajo na prihajajočo poletno turistično sezono, v kateri znova računajo predvsem na slovenske goste in goste iz bližnjih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo priti z a...