Kranjska občina naj bi kupila stavbo nekdanjega Mercatorja na Planini. / Foto: Gorazd Kavčič

Starejši v nekdanji trgovini

V nekdanji prodajalni Mercatorja na Planini kranjska občina želi urediti dnevno varstvo starejših, saj je povpraševanje po njem veliko.

Stavba je v neposredni bližini Doma upokojencev Kranj, ta pa bi dejavnost tudi izvajal in upravljal objekt, s katerim bodo pridobili trideset dodatnih mest za dnevno varstvo starejših.

Kranj – Od prejšnjega petka do minulega ponedeljka je potekala že druga dopisna seja Mestnega sveta Mestne občine Kranj. Kot so sporočili po seji, so mestni svetniki potrdili nov razvojni program dnevnega varstva starejših in zagotovili sredstva za izvedbo.

Varstvo starejših je oblika institucionalnega varstva, namenjenega posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno.

Zaradi primerne lokacije in velikosti stavbe je za izvedbo projekta v načrtu nakup nekdanje prodajalne Mercatorja na Planini, kar so svetniki potrdili z dopolnitvijo programa pridobivanja nepremičnega premoženja občine. Veljavni odlok že sedaj na tem območju Planine med drugim dovoljuje stavbe z oskrbovanimi stanovanji, ni pa bila izrecno navedena dejavnost dnevnega centra za starejše. Pri pripravi obvezne razlage se je upoštevalo tolmačenje ministrstva za okolje in prostor, da glede na značaj tovrstni objekti sodijo med stavbe za neinstitucionalno izobraževanje.

V kranjski občini je sicer že organizirano dnevno varstvo starejših, ki ga izvaja Dom upokojencev Kranj, razpisanih pa je dvajset mest. »Povpraševanje po dnevnem varstvu starejših je veliko, zato so dodatne kapacitete v Kranju nujno potrebne. Veseli me, da so mestni svetniki s svojo odločitvijo dali zeleno luč za še kakovostnejšo oskrbo starejših v naši občini,« je po seji sporočil župan Matjaž Rakovec.

Pritlična poslovna stavba nekdanje trgovine Mercator Planina na Ulici Gorenjskega odreda meri več kot 416 kvadratnih metrov. Stavba je v neposredni bližini Doma upokojencev Kranj, ta pa bi dejavnost tudi izvajal in upravljal objekt, s katerim bodo pridobili trideset dodatnih mest za dnevno varstvo starejših.

Za izvedbo projekta so svetniki potrdili prerazporeditev sredstev v višini 474.262 evrov. Za ureditev prostorov dnevnega varstva starejših je za nakup zemljišča oziroma objekta predvidenih 306 tisoč evrov, za načrte in projektno dokumentacijo nekaj več kot 14 tisoč evrov, za obnovo 122 tisoč evrov in nekaj več kot 31 tisoč evrov za nakup opreme.

Kot pravijo na kranjski občini, pričakujejo poziv ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za prijavo za sredstva sofinanciranja za projekte, kot je dnevno varstvo starejših, ki prispevajo k socialni vključenosti in zmanjšujejo tveganje revščine. Od ministrstva pričakujejo 350 tisoč evrov, Mestna občina Kranj pa bo iz lastnih proračunskih sredstev za projekt namenila 124.262 evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 26. maj 2019 / 13:22

Med obrtjo in umetnostjo

V Sloveniji že več let ni srednješolskega izobraževanja za poklic zlatarja. In tudi to je bil eden od razlogov, da sta se David Kramarič in Tina Mežek odločila svoje znanje predajati mlajšim generacij...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 4. maj 2016 / 15:42

Zgodovinska primerjava vrednosti dela

Kolikšna je bila vrednost opravljenega dela v takratnem času, lahko izračunamo, če uporabimo navedbe iz Kronike Gozdnega gospodarstva Bled, kjer je zapisano:

Kultura / sreda, 4. maj 2016 / 15:00

Srečne frizerke in druge zgodbe

Edo Torkar je napisal knjigo kratkih zgodbic z naslovom Srečne frizerke. V žepnici je sto kratkih zgodb, ki so tako različne, da so v knjigi razporejene kar po abecednem redu naslovov.

Rekreacija / sreda, 4. maj 2016 / 15:00

Osteoporoza (2): vpliv telovadbe

Na nekatere dejavnike, ki vplivajo na razvoj osteoporoze, lahko vplivamo sami, eden od preventivnih dejavnikov je tudi primerna telesna aktivnost. Vpliv telovadbe na kostno gostoto premalo...

Kronika / sreda, 4. maj 2016 / 14:57

Škofjeločan ni več pogrešan

Škofja Loka – S Policijske uprave Kranj so v petek preklicali iskanje pogrešanega Tica Cerovskega iz Škofje Loke. Na podlagi medijskih objav so ga nepoškodovanega našli na območju Ljubljane.

Kronika / sreda, 4. maj 2016 / 14:57

Zasmrdelo je po plinu

Jesenice – Stanovalce na Gregorčičevi ulici na Jesenicah je v četrtek popoldne zmotil vonj po plinu v stanovanjski hiši. Tamkajšnji poklicni gasilci z merilno napravo izmerili koncentracijo plina v...