Vrh Jelenkamna, v ozadju Stol / Foto: Jelena Justin

Razgledna skala

Jelenkamen (1096 m n. m.) – Skala nad Jesenicami, ki ponudi lep razgled na Jesenice, Zgornjesavsko dolino in Radovljiško kotlino. Pred leti smo ga že obiskali, danes ga bomo ponovno, a po neoznačeni stezi skozi Dole.

Popoldanski treningi za vzdrževanje kondicije običajno potekajo po 'kucljih' in hribčkih, ki so nam blizu doma; včasih pa prav prija, če se zapeljemo nekaj deset kilometrov in obiščemo kakšen hrib, ki ga, razen domačinov, poznajo le redki. Današnji izlet bo eden od njih. Obiskali bomo razgledno skalo nad Jesenicami, imenovano Jelenkamen.

Z gorenjske avtoceste zavijemo na izvozu Lipce, kjer nadaljujemo proti Jesenicam. Peljemo skozi krožišče proti centru mestu in pri gimnaziji, v semaforiziranem križišču, zavijemo desno. Trenutno je ta cesta sicer zaprta, zato iz krožišča zapeljemo na prvem izvozu, peljemo mimo bloka, potem pa zavijemo desno ter nato levo. Sledimo cesti, ki nas pripelje do parkirišča za gledališčem, peljemo čez cesto, po ozki ulici strmo v klanec, na desni imamo označeno parkirišče, kjer parkiramo. Peš nadaljujemo po asfaltirani cesti desno, na levi je letni bazen Ukova. Strm vzpon nas pripelje do vodnega zajetja, gremo mimo in nadaljujemo po stezi, ki seka ovinek. Nadaljujemo po kolovozu, precej strmo, ko dosežemo razpotje. Zavijemo desno, na kar nas opozori tudi smerokaz – Jelenkamen, Pristava. Nadaljujemo desno po makadamu. Prečimo prvi mostiček čez potoček Ukova in zelo hitro še drugega. Nadaljujemo kar naravnost, po poti, ki začne zavijati desno, proti vzhodu. Vzpenjamo se po kolovozni poti, ki se zlagoma vzpenja. Ko strmina popusti, na drevesu, desno, zagledamo smerokaz Kapelica. Pa poglejmo še kapelico, ki je na vzpetini Kalvarija. Po ogledu sestopimo in nadaljujemo po kolovozu. Spet prečimo enega od potočkov; na manjšem vodnem zajetju piše Pristava. Tukaj zapustimo markirano pot, saj se levo odcepi dobro vidna in lahko sledljiva neoznačena pot čez Dole. Pot po nekakšni gozdni grapi poteka med pobočjema Jelenkamna in Lenčkovega špika. Na razpotjih se držimo glavne grape in vnemar pustimo stranske odcepe. Pot je odlično sledljiva. Ponekod je pot precej strma, in ker večkrat preči manjše grape, je na nekaj mestih tudi prehod olajšan s kratkimi mostički. Na naši levi strani je strmo pobočje sosednjega hriba. Hodimo nad grapo, ko pa se globina zmanjša, se pot za kratek čas položi, nato pa spet strmo zagrize v gozdni breg. Ko dosežemo konec gozda, smo na travniku, imenovanem rovt Dole. Tu pot po nekakšni travnati polički zavije ostro desno nazaj v gozd in nas pripelje do položnega razcepa, kjer dosežemo markirano pot, ki pripelje iz Pristave. Sledi krajši vzpon, nato se pot položi, celo nekoliko spusti. Kot po nekakšnem pomolu dosežemo razgledno skalo, Jelenkamen, kjer sta klopca ter skrinjica z vpisno knjigo. Z vrha se odpre jeseniška kotlina z Mežaklo, kjer se na eni od skal odlično vidi srp. Če pogledamo nazaj proti Kranju, se pokaže Radovljiška kotlina, Vrše, Smokuški vrh. Stol je kot na dlani.

V vrha sestopimo po južni strani. Sestop je strm, v pomoč nam je celo nekaj jeklenic in klinov, ki pot naredijo samo še bolj atraktivno. Ko je jeklenic konec, je pot speljana med drevesnimi koreninami, sestop je tudi tukaj strm. Nižje nas pot pripelje na razgledno pot po robu, kjer pod seboj zagledamo Jesenice in tudi odcep za Trebež – Pot pod pomoli.

Naslednji sestop nas pripelje nazaj do našega odcepa skozi Dole. Od tod se na izhodišče vrnemo po poti vzpona.

Previdnost je potrebna sploh v vršnem delu poti, ki je strm, in v teh dneh, ko konstantno dežuje, je pot tudi razmočena in blatna.

Nadmorska višina: 1096 m
Višinska razlika: 496 m
Trajanje: 2 uri in 30 minut
Zahtevnost: 3 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 22. julij 2009 / 07:00

Kot kaže, ne bo vse kot prej

Zaradi kršenja pogojev razpisne dokumentacije je RTV Slovenija s festivala Slovenska popevka 2009 izločila skladbo Hočem, da je vse kot prej izvajalke Makaye.

Objavljeno na isti dan


Železniki / sreda, 19. maj 2021 / 18:18

Med epidemijo več nasilja v družini

V občini Železniki lani ni bilo niti enega vloma, je pa bilo več nasilja v družini.

Šport / sreda, 19. maj 2021 / 18:18

Loški rokometaši izgubili v Dobovi

Škofja Loka – Na sobotni tekmi 24. kroga Lige NLB je ekipa Urbanscape Loka gostovala pri moštvu Dobove in izgubila z rezultatom 24 : 23 (13 : 10). »V prvem polčasu smo naredili preveč napak. Na kon...

Nasveti / sreda, 19. maj 2021 / 18:16

Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Rekreacija / sreda, 19. maj 2021 / 18:10

Razgledna skala

Jelenkamen (1096 m n. m.) – Skala nad Jesenicami, ki ponudi lep razgled na Jesenice, Zgornjesavsko dolino in Radovljiško kotlino. Pred leti smo ga že obiskali, danes ga bomo ponovno, a po neoznačeni s...

Razvedrilo / sreda, 19. maj 2021 / 17:20

Hiša stare mame (2)

V Hiši stare mame v Vrhpolju pri Kamniku je pet dvoposteljnih sob in dva apartmaja, od katerih je eden nadstandardni s svojim masažnim bazenom. Na odmaknjenem delu terase imajo še enega, k...