Slovenski športniki na slavnostnem odprtju iger. V ospredju smučarske tekačice (od leve) Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Anja Eržen in Katja Višnar. (Foto: arhiv Vesne Fabjan)

Športne sanje v Vancouvru

V soboto zgodaj zjutraj po našem času je v Vancouvru zagorel olimpijski ogenj.

Biatlonec Klemen Bauer je na sprintu v izredno spremenljivih pogojih za bronasto medaljo zaostal le za 3,4 sekunde.

Oči svetovne javnosti, predvsem vseh ljubiteljev športa, so v teh dneh uprte v kanadski Vancouver, pristaniško mesto na jugozahodu Britanske Kolumbije,  mesto, ki je bilo poimenovano po britanskem raziskovalcu Georgu Vancouvru in ki skupaj z bližnjim Whistlerjem gosti zimske olimpijske igre. Številni menijo, da je Vancouver eno najlepših mest na svetu. Nad njim se navdušujejo tudi športniki z vsega sveta, ki so zbrani na prizorišču iger. Kot pravijo, je Vancouver neke vrste športni luksuz. Na eni strani morje, le nekaj stran pa olimpijska prizorišča.

Seveda pa si olimpijci v Vancouver niso prišli ogledovat mesta, temveč uresničiti svoje sanje. In sanje vsakega športnika so olimpijska medalja. To pa bo uspelo le redkim, tistim, ki bodo na dan tekme v najboljši formi in imeli za povrhu še srečo. Športnikom, ki jim ne bo dano osvojiti medalje, pa bodo zagotovo ostali lepi spomini, spomini na skupno druženje s športniki z vsega sveta. Prvo takšno druženje je bilo na uvodni slovesnosti, ki je potekala v soboto ponoči po našem času, slovensko zastavo pa je ponosno nosila alpska smučarka Tina Maze. Kakšna čast je biti na čelu slovenske delegacije, ki je letos najštevilnejša doslej, ve tudi biatlonka Tadeja Brankovič Likozar, ki je zastavo nosila na igrah pred štirimi leti. Letošnje v Vancouvru so že njene četrte in po tej plati je naša najizkušenejša olimpijka.

Kot na vsakih igrah je tudi tokrat že prve dni bilo nekaj presenečenj. Najbolj pomembno pa je, da so naši olimpijci igre začeli odlično. Najboljši rezultat ima trenutno biatlonec Klemen Bauer, ki je bil na sprinterski tekmi v izredno spremenljivih pogojih, v katerih so bili v veliki prednosti tekmovalci z začetka startne liste, odličen četrti, vsega 3,4 sekunde za bronasto medaljo. Slednjo so okoli vratu obesili Hrvatu Jakovu Faku. »Jaka« je eden izmed presenečenj iger, očitno fant za velika tekmovanja, saj je bil bronast že na lanskem svetovnem prvenstvu. Trenira s slovensko reprezentanco pod vodstvom Uroša Velepca, ki zanj že dolgo pravi, da je izreden talent. »Četrto mesto je moja daleč najboljša uvrstitev, seveda pa ostaja nekaj grenkega priokusa. Prej ko se sprijaznim s tem, da sem končal na nehvaležnem četrtem mestu, boljše bo. Imam pa odlično izhodišče za zasledovalno tekmo, za katero se bo treba dobro zbrati in pokazati to, kar znam,« je bil zadovoljen Klemen Bauer, ki je s tem dosegel doslej najboljšo slovensko biatlonsko uvrstitev na olimpijskih igrah. Odlično sta na uvodni preizkušnji iger nastopila tudi skakalca Robert Kranjec in Peter Prevc. Kranjec je bil šesti, mladi Prevc pa presenetljivi sedmi, kar je njegova najboljša uvrstitev doslej. »Treme že sedaj nisem imel, sedaj jo bo pa še manj,« je pogumno napovedal Peter Prevc. V deseterico se je (upoštevane so tekme do zaključka naše redakcije) uspelo uvrstiti še biatlonki Teji Gregorin, ki je bila deveta na sprinterski tekmi.

Prvi junaki so torej že znani. Do konca iger pa je še veliko tekem in priložnosti za nove junake. Ljubitelje športa čaka še veliko zanimivih prenosov, športnike pa nove priložnosti za odlične rezultate, pa tudi za druženje in nova prijateljstva. Olimpijske igre so nekaj posebnega in delček tega vzdušja je v tokratni posebni kolumni iz Vancouvra za bralce Gorenjskega glasa opisala tudi naša smučarska tekačica Besničanka Vesna Fabjan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 12. julij 2010 / 07:00

Odstranili bodo mejni prehod

Ljubelj - Na Ljubelju bodo čez mesec dni začeli preurejati območje nekdanjega mejnega prehoda. Direkcija RS za ceste je na podlagi javnega razpisa za rušenje nadstrešnic in uredi...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 11. maj 2010 / 07:00

Teden Rdečega križa na Kokrici

Krajevna organizacija Rdečega križa Kokrica danes in v petek dopoldne organizira preventivne meritve krvnega tlaka in holesterola v Mercatorjevem centru na Kokrici pri Kranju. »Vsak dan na isti l...

Šport / torek, 11. maj 2010 / 07:00

Suspendirali trenerja in igralca

Pri kranjskem nogometnem Triglavu so včeraj, 10. maja, suspendirali trenerja članske ekipe Staneta Bevca in enega od igralcev.

Avtomobilizem / torek, 11. maj 2010 / 07:00

Milijoni in obletnica

Šest milijonov izdelanih primerkov in 45 let Forda Transita

Prosti čas / torek, 11. maj 2010 / 07:00

Mladost preplavila kranjske ulice

Študenti in aktivisti kluba študentov Kranj so zavihali rokave, sonce je na plano zvabilo različne vrste ptic. Maj je. Najlepši mesec v letu in najlepši teden v tem mesecu. Teden mladih 2010. Na...

Gospodarstvo / torek, 11. maj 2010 / 07:00

Mladi čebelarji z veliko znanja

V soboto je v Cerkljah potekalo državno tekmovanje mladih čebelarjev. Letos rekordna udeležba.