Bogat, sladek nadev naredi potico še boljšo.

Kraljica slovenskih praznikov

Na mizi se v veliki stekleni vazi bohotijo mačice in spomladanske vejice, iz katerih lahkotno bingljajo pisani prhi. Na okenski polici so se kar naenkrat pojavili rumeni piščančki in keramični zajčki, ki v košaricah nosijo čokoladne dobrote, čez nekaj minut pa bom pred šopek rumenih narcis postavila kokosovo in orehovo potico. Tako tradicionalno, ki sem jo – strogo, brez odstopanj in eksperimentiranja – zamesila po receptu stare mame.

Tudi letos ne bo nič s sobotnim blagoslovom šunke, hrena, rdečih pisanic in drugih velikonočnih dobrot, ki smo jih, vsaj pri nas, po tradiciji vedno skrili pod bel prtič pletene košare in sva bila midva z bratom tista, ki sva na sobotno popoldne s skrajno previdnostjo nosila težki košari proti cerkvi. Letos se v teh velikonočnih dneh vrtim po kuhinji. Tudi študij mi dopušča dobro mero prostega časa, ki sem se ga odločila koristno »zapakirati« v obliko prvih dveh potic, temno modrih in nežno vijoličnih marmornih pirhov, mlečne pletenice in šunke v testu.

In prav potica je tista, ki skoraj klišejsko predstavlja slovenske praznike in tradicijo, in tista, ki gospodinji prinaša ponos ali sramoto. Najbolj značilna velikonočna potica naj bi bila sicer pehtranova, saj zeleni nadev svežega okusa zelo lepo zaokroži pomladansko vzdušje. A se pri nas enostavno ne moremo upreti orehovi in se z njo zadovoljno sladkamo tako za veliko noč kot božič. Poleg pehtranove in orehove pa ponekod velikonočni zajtrk zaokroži tudi rozinova, lešnikova, rožičeva ali makova potica, različne vrste gibanic in pogač, krapcev ali celo potic z eksotičnimi sadeži, korenčkom in zelišči, ki so pri vsakdanjem kuhanju postala nepogrešljiva sestavina.

Po pravilih si lahko potico privoščimo šele na velikonočni zajtrk, ko se noge naših miz krivijo pod težo dobrot, ki odražajo še eno nepogrešljivo značilnost slovenskih praznovanj. Obilico hrane, ki na trenutke že skoraj preseže mejo zdravega in se po dolgih druženjih kaže na neprijetno napihnjenih trebuhih in lenobnih pogledih, ki so iz začetnega zadovoljstva prešli v obžalovanje neobrzdane požrešnosti.

In napočil je torej »dan D«, dan, ko sem si opasala predpasnik, pograbila debelo kuharico in se prebila do slavnega recepta za potico. Za testo sem strogo sledila zapiskom v knjigi, tudi spekla sem jo v potičniku, sledila pravilu 1 : 1 (debelina nadeva naj bo enaka debelini testa), a ker mladi ne moremo iz svoje kože, sem del orehovega nadeva tokrat zamenjala s kokosovim. In po tihem, na skrivaj, so vsi po vrsti prednostno hvalili letošnjo noviteto. Meni je bila potica v ponos, kaj pa vam?

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 24. januar 2023 / 15:39

Rakovec še naprej predsednik sveta regije

Kranj – Prejšnji teden se je na prvi seji v novem mandatu sestal Svet gorenjske regije, ki ga sestavljajo župani osemnajstih gorenjskih občin. Za predsednika Sveta so ponovno izvolili kranjskega žu...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 27. maj 2016 / 13:45

V Iskraemecu le še elektronski števci

V kranjskem Iskraemecu bodo konec junija po 70 letih prenehali izdelovati klasične, elektromehanske števce, odslej si obetajo, da bodo letno proizvedli od dva do tri milijone elektronskih in pametnih...

Gorenjska / petek, 27. maj 2016 / 13:37

Sava tour tudi v Kranju

Kranj – Mednarodna komisija za Savski bazen je leta 2013 začela s projektom razvoja kolesarskih poti ob reki Savi kot delom svojih aktivnosti na razvoju rečnega turizma v Savskem bazenu. Cilj koles...

Šport / petek, 27. maj 2016 / 13:24

Zadovoljni so s sezono

Čeprav se je ekipa Urbanscape Loka minuli torek zvečer od svojih navijačev poslovila s pričakovanim porazom proti Celju Pivovarni Laško, sezono zaključujejo med šesterico najboljših slovenskih moštev....

Škofja Loka / petek, 27. maj 2016 / 13:24

Začenja se teden podeželja na Loškem

Škofja Loka – Z jutrišnjo tržnico kmetijskih pridelkov in izdelkov se v Škofji Loki začenja 14. Teden podeželja na Loškem. V torek in sredo, 31. maja in 1. junija, bodo pripravili voden ogled čebel...

Šport / petek, 27. maj 2016 / 12:27

Zadnji krog za nogometne tretjeligaše

Kranj – Minulo sredo je bil na sporedu še finale pokala, nogometaši Maribora pa so po kazenskih strelih z 9 : 8 premagali Celje. Zadnji krog sezone bodo jutri odigrale ekipe v tretji SNL. Ob 16.30...