Zapečene testenine z mletim mesom

Lazanja, klasična jed, ki jo mnogi obožujejo. A včasih ne tisti, ki jo pripravljajo, saj njena priprava lahko vzame kar nekaj časa in ustvari goro umazane posode. Iz zagate nas lahko rešijo zapečene testenine z mletim mesom, ki so pripravljene precej hitreje in enostavneje, po okusu pa se lahko povsem postavijo ob bok lazanji.

Za pripravo pečenih testenin z mletim mesom potrebujemo: 400 g peresnikov, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjšo bučko, 100 g kolerabe, 600 g pretlačenega paradižnika, pol žličke mlete paprike, pol žličke majarona, 1 lovorjev list, 0,5 dl vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 200 g mocarele ali katerega drugega sira.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem na hitro prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter začinimo z mleto papriko, majaronom, lovorjevim listom, posolimo in popramo. Po minuti praženja primešamo še ostalo zelenjavo ter zalijemo z vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s pretlačenim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo pol ure ali več. Testenine stresemo v slan krop ter jih kuhamo polovica časa, kot piše na embalaži. Na pol kuhane testenine odcedimo in jih vmešamo v omako. Polovico pripravljenih testenin razporedimo po pekaču, ki smo ga predhodno namastili. Po testeninah razporedimo nekaj rezin mocarele ter prekrijemo s preostalimi testeninami. Po vrhu razporedimo preostanek mocarele. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo 30 minut.

Nasvet: Če imamo radi bolj sočne testenine, naredimo več omake oziroma damo manj testenin, po po­trebi dolijemo še pretlačen paradižnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 7. februar 2008 / 07:00

Sedmica: Polenta in golaž

Znanci in prijatelji, ki kolikor toliko redno berejo Sedmico, so me opozorili, da se v prejšnji nisem opredelila do vprašanja, predsedniška rezidenca ja ali ne? Dobro.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

O šolskem Prešernu

Okrog osmega februarja se skrbniki slovenskega kulturnega spomina znajdejo v zadregi, kako ob obletnici smrti pesniške legende napisati kaj, kar ni bilo izrečeno že lani in predlanskim in leto prej. I...

GG Plus / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Prešernov nagrobni spomenik

Nagrobni spomenik pesniku dr. Francetu Prešernu v Prešernovem gaju v Kranju je prvi slovenski javni spomenik, ki je nastal na podlagi množične narodnozavedne pobude.

Prosti čas / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Starodobniki spet na snegu

Društvo Rovtarji, ki je že dvanajstič pripravilo mednarodno smučarsko tekmovanje po starem v Škofji Loki, se klub pomanjkanju snega ne da.

Mularija / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Otroška peresa

Ko bom velik, bom … Drugošolci iz Besnice o željah v prihodnosti. Ko bom velik, bom nogometaš. Treniral bom, streljal na gol in hodil na tekme. Igr...

Prosti čas / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Zlatolaska

Zlatolaska je zabavna, sinhronizirana, animirana družinska pustolovščina. Disneyjeva adaptacija priljubljene zgodbe bratov Grimm prikazuje mlado princeso Zlatolasko, ki jo ugrabi zlobna čarovnica...