V prvi letošnji akciji pod Sv. Joštom je sodelovalo okoli sedemdeset prostovoljcev, večinoma mlade družine. / Foto: Gorazd Kavčič

Rešili več kot tisoč žab

V deževnem petkovem večeru je okoli sedemdeset prostovoljcev na cesti pod Joštom pomagalo žabam, da so varno odskakljale do svojih mrestišč.

Kranj – Na pobudo kranjske enote Zavoda RS za varstvo narave so v petek v sodelovanju z Joštarji in Mestno občino Kranj izpeljali prvo letošnjo akcijo varstva dvoživk med njihovo selitvijo. Žabe se namreč v tem času po selitvenih poteh odpravijo na svatbo, pri čemer so izpostavljene avtomobilom. Da bi zmanjšali njihovo smrtnost na cestah in omogočili uspešen razplod, so jih sodelujoči prostovoljci prenašali čez cesto pod Sv. Joštom, pri Čukovem bajerju pa so jim varno pot omogočili z začasnim zaprtjem ceste. Cesti proti Sv. Joštu in severno od bobovških jezer namreč sodita med najpomembnejše selitvene poti za dvoživke na kranjskem območju.

Po besedah Sonje Rozman iz kranjskega zavoda je v petkovi akciji pod Joštom sodelovalo med šestdeset in sedemdeset prostovoljcev, ki so s prenašanjem čez cesto rešili več kot tisoč žab, lani pa so na primer na ta način v treh zaporednih deževnih dneh rešili okoli dva tisoč žab. Akcijo bodo letos še ponovili, o čemer bodo javnost tudi predhodno obvestili. »Odziv na prvo letošnjo akcijo je bil zelo dober, zelo smo zadovoljni. Udeležile so se je predvsem mlade družine z otroki, ki so ob koncu akcije prejeli tudi knjižico Žabica je rešena. Za vse udeležence pa je Mestna občina Kranj priskrbela posladek in topli napitek, ki so ju pripravili v Domu na Joštu,« je povedala.

Dvoživke so koristne tudi za ljudi, saj se hranijo z žuželkami, polži in pajki, hkrati pa so pomemben kazalnik stanja v naravi, saj so občutljive na spremembe in med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami. Največji grožnji zanje sta uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah med selitvami na mrestišča, je pojasnila Rozmanova. »S cestami smo dvoživkam presekali življenjske prostore, ker večino leta preživijo na kopnem, spomladi pa se selijo na mrestišča. S prenašanjem čez cesto tako ne rešimo samo ene žabe, ampak še ves njen zarod in potomstvo,« je razložila.

Rozmanova še poziva k sistemskim rešitvam, kot je ureditev podhodov za žabe na njihovih selitvenih poteh in postavitev ograj ob cestah. »Predvsem pa je treba že ob načrtovanju cest upoštevati življenjske prostore dvoživk,« je še poudarila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Nesreče, stiske in druge nadloge

Odlomek iz članka Antonije Šifrer Nesreče, stiske in druge nadloge, ki je objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 11. marec 2021 / 23:54

Rešili več kot tisoč žab

V deževnem petkovem večeru je okoli sedemdeset prostovoljcev na cesti pod Joštom pomagalo žabam, da so varno odskakljale do svojih mrestišč.

Zanimivosti / četrtek, 11. marec 2021 / 23:52

Med korono našel nov hobi

Igor Jamnik iz Žabnice se je v času epidemije naučil izdelovati okrasne cvetlične lonce iz betona, ohranja pa tudi ljubezen do glasbe – tako kot njegova žena Marija.

Kranj / četrtek, 11. marec 2021 / 23:47

Evropski denar za obnovo stanovanj

Mestna občina Kranj lahko pri načrtovani prenovi neprofitnih stanovanj na Planini računa tudi na izdatno pomoč Evropske unije in države.

Kamnik / četrtek, 11. marec 2021 / 23:46

Navdih našli v klariški opatinji

V Mekinjskem samostanu razvijajo blagovno znamko Doroteja, ki bo združevala lokalne izdelke in spominjala na preprostost iz preteklih dni.

Izleti GG / četrtek, 11. marec 2021 / 23:40

Kam na samoten spomladanski potep

Pomlad nas je presenetila nekaj tednov prezgodaj in iz doline prepodila še zadnje ostanke mrzle zime, ojužila snežne gorske kapice in na sonce zvabila tudi tiste zapečkarje, ki so se v hla...