Spomin na ljubitelja gora

Kranj - Pošta Slovenije in Planinska zveza Slovenije sta predstavili priložnostno poštno znamko iz serije Znamenite osebnosti. Z njo spominjata, da se je pred 150 leti rodil botanik, raziskovalec gorskega sveta in planinski pisec Julius Kugy. Rojen je bil 19. julija 1858 v Gorici, živel pa je v Trstu, kjer je leta 1944 umrl. V naše gore in tuje Alpe je zahajal z legendarnimi gorskimi vodniki. Svoja doživetja je strnil v knjige Antologija o Triglavu, Julijske Alpe v podobi, Iz življenja hribovca, Življenje gorskega vodnika, Delo, glasba, gore, Gore, cvetice, divjad in druga dela. V znak hvaležnosti mu je leta 1953 Planinska zveza Slovenije postavila mogočen spomenik v Trenti, TV Slovenija pa je posnela nadaljevanko o njegovem življenju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 1. februar 2022 / 11:44

Med izbranimi tudi predstavnica Gorenjske

Znani so štirje izvajalci, ki se bodo 5. in 12. februarja v dveh predizborih predstavili na odru Eme 2022 in se potegovali za nastop v velikem finalu izbora slovenskega predstavnika na letošnjem te...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. november 2008 / 07:00

Martinov praznik na Trsteniku

V trsteniški župniji, katere zavetnik je sv. Martin, so imeli v nedeljo "s`m`n".

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 19. november 2008 / 07:00

Sklenili prve poravnave

Na spletni strani Občine Cerklje so objavljeni seznami upravičencev do vračila vlaganj v telefonijo iz krajevnih skupnosti Velesovo, Grad, Poženik, Zalog in Brnik.

Jezersko / sreda, 19. november 2008 / 07:00

Alja gre po očetovih stopinjah

V Korotanu na Jezerskem je desetletnico delovanja slovesno praznovala ustanova Sklad Okrešelj, ki denarno pomaga otrokom gorskih reševalcev, umrlih v nesreči na Okrešlju.

Šenčur / sreda, 19. november 2008 / 07:00

V Šenčurju samo najboljša polja

V Šenčurju so v sredo končali javno razgrnitev osnovnega prostorskega dokumenta - občinskega prostorskega načrta.

Zanimivosti / sreda, 19. november 2008 / 07:00

Več kot gol za KROS

Minuli teden se je s sklepno slovesnostjo na novem otroškem oddelku Inštituta RS za rehabilitacijo v Ljubljani končala akcija Več kot gol.