V akciji S kmetije za Vas je sodelovala tudi Kmetija pr' Leskovc iz Stare Oselice, ki približno tretjino namolzenega mleka predela v mlečne izdelke. Na sliki Danica Dolinar v zorilnici sira.

Že petindvajsetič S kmetije za Vas

V akciji S kmetije za Vas so letos sodelovale tudi Kmetija pr' Leskovc iz Stare Oselice, turistična kmetija Šenkova domačija z Zgornjega Jezerskega in Kmetija pr' Černet iz Verja pri Medvodah.

Kmetije, ki pridelujejo, predelujejo in prodajajo pridelke in izdelke ali tržijo turistične in druge storitve, se lahko prijavijo že za novo akcijo S kmetije za Vas. Prijave sprejema Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije do 18. marca.

Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmečki glas in časnik finance s portalom Agobiznis so sklenili lansko akcijo S kmetije za Vas, s katero predstavljajo in nagrajujejo kmetije, ki izvirno, domiselno in učinkovito promovirajo in tržijo svoje pridelke, izdelke ter turistične in druge storitve. V tokratni akciji, ki je bila že petindvajseta po vrsti, je sodelovalo osemnajst kmetij. V skupini kmetij, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo, je priznanje – zlato sončnico – prejela Kmetija Sinkovič iz osrednjega dela Kozjanskega gričevja, izmed kmetij, ki se ukvarjajo s turizmom ali drugimi storitvami, pa Ekološka turistična kmetija Gradišnik iz bližine Prevalj. S širšega gorenjskega območja so v akciji sodelovale Kmetija pr' Leskovc iz Stare Oselice, turistična kmetija Šenkova domačija z Zgornjega Jezerskega in Kmetija pr' Černet iz Verja pri Medvodah.

Tretjino mleka predelajo v izdelke

Na hribovski kmetiji pr' Leskovc, na kateri mladi gospodar Jakob Dolinar nadaljuje delo svojih staršev – Zvonka in Danice, obdelujejo petdeset hektarjev zemljišč. Glavna kmetijska dejavnost je prireja mleka, na leto ga namolzejo okoli dvesto tisoč litrov, od tega ga približno tretjino predelajo doma, preostalega pa prodajo Loški zadrugi. Sirarno so uredili v starem svinjaku, začeli so s sirjenjem v 250-litrskem kotlu, a so ga že kmalu zamenjali z večjim, 650-litrskim. Njihov glavni izdelek je poltrdi sir Oslčan, v ponudbi pa imajo še številne druge mlečne izdelke. Izdelke prodajajo v prodajalni na kmetiji, glavna promocija za izdelke pa so, kot pravijo, priporočila zadovoljnih strank.

Oživiti želijo Štularjevo planino

Šenkova kmetija na Jezerskem obsega 52 hektarjev zem­ljišč, od tega 40 hektarjev gozda, preostalo so travniki, pašniki in dve planini. Redijo avtohtone pasme živali – ovce jezersko-solčavske pasme, krave cike, krškopoljske prašiče in kokoši štajerke, pridelujejo pa tudi zelenjavo in sadje. Gonilna sila razvoja kmetije je turizem. V obnovljeni petsto let stari hiši, ki je kulturni spomenik, so uredili sobe in apartmaje, imajo tudi prostor za kampiranje za šotore in za avtodome, ponujajo pa tudi spanje na seniku. Oživiti želijo Štularjevo planino in prostor za kampiranje preurediti v glamping. Kot je povedala Polona Virnik Karničar, je bil začetek lanskega leta precej pesimističen, a potlej se je sezona, tudi zaradi uvedbe turističnih bobnov, nadaljevala nad pričakovanji. Zdaj je turizem zaradi ukrepov že pol leta »zaprt«, časi so težji, kot so bili na začetku lanskega leta, a ker boni še veljajo, upajo, da se bo ponovila lanska zgodba, imajo pa tudi precej rezervacij tujih gostov.

Vzpostavljajo spletno trgovino

Na Kmetiji pr' Černet, na kateri gospodarita Štefan Čebašek in hči Lea, že trinajst let kmetujejo ekološko. Redijo štirinajst krav dojilj in teleta, a čredo postopoma preusmerjajo za prirejo ekološkega mesa. Obdelujejo dvajset hektarjev kmetijskih zem­ljišč. Na njivah pridelujejo pšenico, piro, oves, ječmen, rž, kamut, ajdo, proso, lan, konopljo, koruzo in krompir. Večino žita predelajo na domačem mlinu na kamen v moko, zdrob in kašo. Mlevske in pekovske izdelke prodajajo na kmetiji in tržnicah v Medvodah in v Stražišču. Kot je povedal Štefan Čebašek, je bilo lani ob prvem valu epidemije tako, kot da bo zmanjkalo hrane – kupci so v vrstah stali na dvorišču, potem se je povpraševanje normaliziralo. »Korona« je spremenila načrte na kmetiji, zdaj je njihova glavna naloga vzpostavitev spletne trgovine, s pomočjo katere bodo pridelke in izdelke lahko ponudili širšemu krogu kupcev. Javni zavodi se doslej niso veliko odločali za nakup njihove ekološko hrane, pa čeprav jim predpisi to omogočajo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Visok cilj je najboljši motiv

Nejc Mikolič iz Krope je glasbenik mlajše generacije. Jeseni bo vpisal tretji letnik viole na Akademiji za glasbo v Ljubljani, je član orkestra Young Euro Classic v Berlinu, od leta 2008 je redni nado...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 11. marec 2021 / 23:54

Rešili več kot tisoč žab

V deževnem petkovem večeru je okoli sedemdeset prostovoljcev na cesti pod Joštom pomagalo žabam, da so varno odskakljale do svojih mrestišč.

Zanimivosti / četrtek, 11. marec 2021 / 23:52

Med korono našel nov hobi

Igor Jamnik iz Žabnice se je v času epidemije naučil izdelovati okrasne cvetlične lonce iz betona, ohranja pa tudi ljubezen do glasbe – tako kot njegova žena Marija.

Kranj / četrtek, 11. marec 2021 / 23:47

Evropski denar za obnovo stanovanj

Mestna občina Kranj lahko pri načrtovani prenovi neprofitnih stanovanj na Planini računa tudi na izdatno pomoč Evropske unije in države.

Kamnik / četrtek, 11. marec 2021 / 23:46

Navdih našli v klariški opatinji

V Mekinjskem samostanu razvijajo blagovno znamko Doroteja, ki bo združevala lokalne izdelke in spominjala na preprostost iz preteklih dni.

Izleti GG / četrtek, 11. marec 2021 / 23:40

Kam na samoten spomladanski potep

Pomlad nas je presenetila nekaj tednov prezgodaj in iz doline prepodila še zadnje ostanke mrzle zime, ojužila snežne gorske kapice in na sonce zvabila tudi tiste zapečkarje, ki so se v hla...