Lahke jedi za ponovoletne dni

Med novoletnimi prazniki smo jedli preveč, zato z zdravo prehrano poskrbimo za očiščenje organizma.

Kremna juha s črnim rižem

Sestavine: 2 drobni čebuli, 6 jedilnih žlic margarine, 5 dag pirine moke, 0,75 l zelenjavne juhe, 20 dag črnega riža, 3 naribani korenčki, 1 skodelica sojinih rezancev, 3 kuhinjske žlice sesekljanih mandljev, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, pol dl belega vina.

Priprava: V posodi na margarini prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo moko in neprestano mešamo, da se ne naredijo mehurčki, nato zalijemo z juho. Dodamo riž, korenje, mandeljne in solimo ter popramo. Kuhamo še nekaj minut. Na koncu dodamo še vino in zelenjavno začimbo ter juho še prevremo. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Tik pred serviranjem juhi dodamo kuhane sojine rezance in sesekljan peteršilj.

Krompirjevi štruklji z lanenimi semeni

Sestavine: 40 dag krompirja, 20 dag ostre moke, 7 dag pirinega zdroba, 6 dag margarine, 3 jajca.

Priprava: Krompir operemo in skuhamo. Kuhanega olupimo in takoj pretlačimo skozi pasirko. Dodamo jajca in maščobo. Ohlajenemu krompirju dodamo še moko in zdrob, solimo, dodamo malo muškatnega oreščka in pognetemo v testo.

Nadev: 12 dag lanenih semen, 6 dag margarine, 3 jajca, 1 dl kisle smetane, sol, poper.

Priprava: Margarino raztopimo na vročem ognju. Dodamo laneno seme, nekoliko prepražimo, solimo, popramo in dodamo jajca in kislo smetano. Testo razvaljamo, ga premažemo z jajcem in nanj razporedimo pripravljen nadev. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga nato zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v vodi približno 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhane narežemo na tretjine in prelijemo s kremno špinačo.

Kremna špinača: 20 dag špinače odtalimo. V kozici raztopimo 4 dag margarine, dodamo 2 sesekljana stroka česna in moko. Nekoliko prepražimo dodamo odtaljeno špinačo in premešamo. Nazadnje špinači dodamo po okusu kislo smetano, muškatni orešček, sol in poper.

Sojini zrezki na žaru v andaluzijski omaki

Sestavine: 8 sojinih zrezkov, pol dl sončničnega olja, 8 dag čebule, 2 stroka česna, sojina omaka po okusu, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 doza djuveča konzerve.

Priprava: Namočene, prevrete in rahlo ožete zrezke dobro začinimo s sojino omako, strtim česnom, poprom, soljo in prelite z oljčnim oljem pustimo krajši čas, da se marinirajo. Zrezke spečemo na hitro na vročem žaru ali v ponvi, jih damo v kozico in prelijemo s pripravljeno omako ter dobro prevremo.

Omaka: Na maščobi ovenimo narezano čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo, nekoliko zalijemo z zelenjavno juho ter dodamo še djuveč iz konzerve. Omako dobro prevremo in začinimo. Poleg ponudimo slani krompir z narezanim drobnjakom in zeleno solato z naribanim tofujem.

Jogurtova strjenka

Sestavine: 5 dl jogurta, 5 dl rastlinske sladke smetane, 8 listov želatine, 12 dag rjavega sladkorja, 1 zavitek vanilina.

Priprava: K jogurtu primešamo namočeno, ožeto in nad soparo stopljeno želatino. Dodamo stepeno smetano, med katero smo vtepli vanilin sladkor. Vse skupaj s šibo rahlo zmešamo. Kremo damo v na tanko z oljem namazane modele za puding. V hladilniku naj stoji vsaj dve uri, da se dobro strdi. Strjenko previdno zvrnemo na primerne krožnike in jo prelijemo s poljubnim sadnim sokom. Obložimo jo s svežim sadjem in okrasimo z limonino meliso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Pripravljajo se na svetovno amatersko prvenstvo

Hokejisti HK Jelen so v Vojvodini odigrali dve tekmi s tamkajšnjimi veterani. Bili sta del priprav na SP za ameterje, ki bo prihodnje leto v Kanadi.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Od deklice z mikrofonom do obetavne medijske osebnosti

Kot petletni deklici so ji starši uresničili željo in ji kupili mikrofon, da je svoje ´monologe´ lahko snemala na kaseto, v osnovni šoli je začela natančno spremljati televizijske oddaje in voditelje...

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Langa do poletja z albumom

Ciganska etno skupina Langa z bratoma Kontrec na čelu je po dolgem času znova pripravila združeni samostojni koncert z njihovim podmladkom, zasedbo Langa junior.

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Od glasbe do preobrazbe

V Železnikih je odmevala pesem srca, v Bohinju so se srečale godbe, obiskali pa smo tudi stilsko preobrazbo.

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Radio Hit danes praznuje

Domžalski Radio Hit danes praznuje osemnajsti rojstni dan. Polnoletnost najstarejše komercialne radijske postaje bodo nekdanji in sedanji radijski sodelavci, povabljenci ter poslušalci, ki so si...

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Koncert Poljanskih orgličarjev

Poljanski orgličarji ob petletnem jubileju vabijo na letni koncert lepih ljudskih in drugih melodij, ki bo v nedeljo ob 17. uri v Kulturnem domu v Poljanah. Koncert bodo popestrili tudi drugi gla...