Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni obrok.

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: 0,5 kg svežega zelja, 600 g krompirja, 3 stroke česna, 1 žličko kumine, 1 žličko vegete, 1 žlico moka, 3 ščepce popra, 1 žlico ocvirkov ali zaseke.

Zelje narežemo na manjše lističe in ga damo v lonec. Zalijemo z 1,5 litra vode ter zavremo. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in ga dodamo k zelju. Dodamo nasekljan česen, potresemo z vegeto, kumino in poprom. Kuhamo od 30 do 40 minut, oziroma dokler ni krompir popolnoma kuhan. Kuhano vse skupaj pretlačimo. Da bo juha lepo gosta, naredimo podmet iz moke. Žlico moke zmešamo z žlico hladne vode. Vlijemo v juho in pokuhamo še 5 minut. Na koncu prepražimo žlico ocvirkov ali zaseke in nato vmešamo v zeljno juho.

Nasvet: Marsikdo si bi upal reči, da ni zelja brez klobase. Če smo ljubitelji le-teh, jo postrežemo poleg juhe. Kumina prepreči napenjanje in napihovanje zaradi zelja.

Za pripravo čebulne juhe s parmezanovimi žličniki potrebujemo: za juho: 4 čebule, 3 stroke česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, 1 žličko suhega kopra, 2 jušni kocki, 1 žlico olja, ščepec soli; za žličnike: 2 jajci, 70 g moke, 50 g masla, 120 g naribanega parmezana, ščepec soli.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo česen. Dodamo čebulo, narahlo osolimo in malce prepražimo. Prilijemo 1,5 litra vrele vode, dodamo jušni kocki in kuhamo 20 minut. Medtem pripravimo žličnike. Zavremo 1,25 dl vode in vanjo damo maslo, da se razpusti. Vmešamo moko. Mešamo toliko časa, da cmok odstopi od posode. Odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in v cmok umešamo jajci ter posolimo. Nazadnje umešamo še parmezan. Pustimo stati 5 minut, nato pa z dvema čajnima žličkama oblikujemo žličnike in jih polagamo v juho. Kuhamo še 15 minut. Na vsak krožnik damo malo peteršilja in kopra ter prilijemo juho.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Likovna razstava Eda Gregoriča

V razstavnem salonu Dolik na Jesenicah so v petek, 19. oktobra, odprli razstavo likovnih del člana Eda Gregoriča iz Kranja. Razstava bo na ogled do 14. novembra. Slikar sodi med bolj umirj...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 23. oktober 2016 / 18:00

Novi šef

Vodenje Planet TV je prevzel Vladan Andjelković.

Kronika / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:55

Avto pustil na tirih

Podnart – Radovljiški policisti so v ponedeljek pozno zvečer obravnavali voznika avtomobila, ki je na železniški postaji v Podnartu zaradi kršitve prometnih pravil zapeljal na železniške tire in na...

Gospodarstvo / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:54

Zamenjava tolarskih kovancev še do konca leta

Kranj – V prvih oktobrskih dneh je minilo petindvajset let od uvedbe slovenskega tolarja, prvega lastnega denarja v samostojni Sloveniji, ki ga je Banka Slovenije izročila v obtok v obliki bonov v...

Mengeš / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:53

Lovci poskrbeli za šolarje

Lovska družina Mengeš je v okolici svoje lovske koče pripravila krajšo šolsko učno pot, ki mladim pomaga spoznavati naravo ter delo in pomen lovstva.

Slovenija / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:51

S Pižamo o pomembnosti varovanja okolja

Kranj – Goodyearova kampanja Pozor(!)ni za okolje se bo letos odvijala že sedmo leto zapored. Nacionalnemu gibanju za zmanjševanje ogljičnega odtisa, ki združuje več kot 16 tisoč dijakov in 60 part...