Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni obrok.

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: 0,5 kg svežega zelja, 600 g krompirja, 3 stroke česna, 1 žličko kumine, 1 žličko vegete, 1 žlico moka, 3 ščepce popra, 1 žlico ocvirkov ali zaseke.

Zelje narežemo na manjše lističe in ga damo v lonec. Zalijemo z 1,5 litra vode ter zavremo. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in ga dodamo k zelju. Dodamo nasekljan česen, potresemo z vegeto, kumino in poprom. Kuhamo od 30 do 40 minut, oziroma dokler ni krompir popolnoma kuhan. Kuhano vse skupaj pretlačimo. Da bo juha lepo gosta, naredimo podmet iz moke. Žlico moke zmešamo z žlico hladne vode. Vlijemo v juho in pokuhamo še 5 minut. Na koncu prepražimo žlico ocvirkov ali zaseke in nato vmešamo v zeljno juho.

Nasvet: Marsikdo si bi upal reči, da ni zelja brez klobase. Če smo ljubitelji le-teh, jo postrežemo poleg juhe. Kumina prepreči napenjanje in napihovanje zaradi zelja.

Za pripravo čebulne juhe s parmezanovimi žličniki potrebujemo: za juho: 4 čebule, 3 stroke česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, 1 žličko suhega kopra, 2 jušni kocki, 1 žlico olja, ščepec soli; za žličnike: 2 jajci, 70 g moke, 50 g masla, 120 g naribanega parmezana, ščepec soli.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo česen. Dodamo čebulo, narahlo osolimo in malce prepražimo. Prilijemo 1,5 litra vrele vode, dodamo jušni kocki in kuhamo 20 minut. Medtem pripravimo žličnike. Zavremo 1,25 dl vode in vanjo damo maslo, da se razpusti. Vmešamo moko. Mešamo toliko časa, da cmok odstopi od posode. Odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in v cmok umešamo jajci ter posolimo. Nazadnje umešamo še parmezan. Pustimo stati 5 minut, nato pa z dvema čajnima žličkama oblikujemo žličnike in jih polagamo v juho. Kuhamo še 15 minut. Na vsak krožnik damo malo peteršilja in kopra ter prilijemo juho.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 10. marec 2018 / 16:10

Pokljuški maraton biatloncema

Rudno polje – Pretekli konec tedna je potekal že 28. Pokljuški maraton AS. Na 21-kilometrski razdalji se je pomerilo osemdeset moških in 11 žensk. Najhitrejša sta bila biatlonca, ki sta Slovenijo z...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Bodimo pravični do preteklosti

Udeležencem tradicionalnega srečanja borcev na kmetiji odprtih vrat na Puču je spregovoril podpredsednik državnega zbora Miran Potrč.

Prosti čas / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Kranj dobil Marello, Ljubljana Trussardi

V teh dneh so v Ljubljani, na Miklošičevi cesti, odprli prvi boutique Trussardi v Sloveniji. Modna hiša Trussardi velja za napredno, v sedanje trende in prihodnje ideje zazrto družinsko podjetje,...

Kronika / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Nesreče

Kolesar trčil v tovornjak Kovor - Prejšnji četrtek ob 8. uri se je po lokalni cesti od Huda proti Kovorju na kolesu peljal devetnajstletni domači...

Zanimivosti / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Predstavitev knjige o vzgoji otrok

Vzgajajmo z ljubeznijo, pohvalo, spodbudo, iskanjem dobrega v otrocih in postavljanjem meja.

Kranj / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Thaler predlaga ukinitev viz tudi za BiH

Kranj - Evropski poslanec Zoran Thaler je vložil predlog resolucije Evropskega parlamenta glede viznih režimov za države zahodnega Balkana. V njej je med drugim Evropsko k...