Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni obrok.

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: 0,5 kg svežega zelja, 600 g krompirja, 3 stroke česna, 1 žličko kumine, 1 žličko vegete, 1 žlico moka, 3 ščepce popra, 1 žlico ocvirkov ali zaseke.

Zelje narežemo na manjše lističe in ga damo v lonec. Zalijemo z 1,5 litra vode ter zavremo. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in ga dodamo k zelju. Dodamo nasekljan česen, potresemo z vegeto, kumino in poprom. Kuhamo od 30 do 40 minut, oziroma dokler ni krompir popolnoma kuhan. Kuhano vse skupaj pretlačimo. Da bo juha lepo gosta, naredimo podmet iz moke. Žlico moke zmešamo z žlico hladne vode. Vlijemo v juho in pokuhamo še 5 minut. Na koncu prepražimo žlico ocvirkov ali zaseke in nato vmešamo v zeljno juho.

Nasvet: Marsikdo si bi upal reči, da ni zelja brez klobase. Če smo ljubitelji le-teh, jo postrežemo poleg juhe. Kumina prepreči napenjanje in napihovanje zaradi zelja.

Za pripravo čebulne juhe s parmezanovimi žličniki potrebujemo: za juho: 4 čebule, 3 stroke česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, 1 žličko suhega kopra, 2 jušni kocki, 1 žlico olja, ščepec soli; za žličnike: 2 jajci, 70 g moke, 50 g masla, 120 g naribanega parmezana, ščepec soli.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo česen. Dodamo čebulo, narahlo osolimo in malce prepražimo. Prilijemo 1,5 litra vrele vode, dodamo jušni kocki in kuhamo 20 minut. Medtem pripravimo žličnike. Zavremo 1,25 dl vode in vanjo damo maslo, da se razpusti. Vmešamo moko. Mešamo toliko časa, da cmok odstopi od posode. Odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in v cmok umešamo jajci ter posolimo. Nazadnje umešamo še parmezan. Pustimo stati 5 minut, nato pa z dvema čajnima žličkama oblikujemo žličnike in jih polagamo v juho. Kuhamo še 15 minut. Na vsak krožnik damo malo peteršilja in kopra ter prilijemo juho.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 22. julij 2017 / 12:51

Poletno branje knjig

Poletni dopust je tudi čas za branje knjig. Naključno izbrane smo vprašali, ali dopust preživljajo tudi z branjem knjig, ali jih berejo več kot sicer, kaj predvsem berejo, kateri je njihov...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 4. avgust 2007 / 07:00

Ojdip

Gojmir Polajnar je umetniško ime pisatelja Borisa Pintarja, ki je doma iz Poljan nad Škofjo Loko, zdaj pa živi in ustvarja v Barceloni. Njegove zgodbe so v slovenski literaturi vse bolj cenjene. Objav...

GG Plus / sobota, 4. avgust 2007 / 07:00

Premislek od železne ceste

Pred 150 leti, 27. julija 1857, so nadvse slovesno odprli železniško progo Dunaj-Trst. Zraven so bili tudi Njih Veličanstvo - sam cesar Franc Jožef! Podpisani pa se - kakšna sramota! - ne morem spomni...

GG Plus / sobota, 4. avgust 2007 / 07:00

Pozabljeni Prešernov rojak in sodobnik Jožef Žemlja

Gorenjski ljubitelji literature, ste že slišali za Jožefa Žemljo (1805-1843)? Najbrž ne. Bil je Prešernov rojak in sodobnik, duhovnik in tudi sam pesnik, rodil se je na Selu pri Žirovnici, umrl na Ovs...

Naklo / sobota, 4. avgust 2007 / 07:00

Center za odpadke še ni določen

Naklo - Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da so se v torek v Naklem sestali predstavniki ministrstva za okolje in prostor in župani občin Kranj, Naklo in Tržič. Do...

Kranj / sobota, 4. avgust 2007 / 07:00

Zastonj vrtci za več otrok

Kranj – Prejšnji teden so z Ministrstva za šolstvo in šport sporočili, da pripravljajo ukrep, s katerim bodo starši oproščeni plačevanja vrtca za drugega ali več otrok, če bodo v vrtec vkl...