Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni obrok.

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: 0,5 kg svežega zelja, 600 g krompirja, 3 stroke česna, 1 žličko kumine, 1 žličko vegete, 1 žlico moka, 3 ščepce popra, 1 žlico ocvirkov ali zaseke.

Zelje narežemo na manjše lističe in ga damo v lonec. Zalijemo z 1,5 litra vode ter zavremo. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in ga dodamo k zelju. Dodamo nasekljan česen, potresemo z vegeto, kumino in poprom. Kuhamo od 30 do 40 minut, oziroma dokler ni krompir popolnoma kuhan. Kuhano vse skupaj pretlačimo. Da bo juha lepo gosta, naredimo podmet iz moke. Žlico moke zmešamo z žlico hladne vode. Vlijemo v juho in pokuhamo še 5 minut. Na koncu prepražimo žlico ocvirkov ali zaseke in nato vmešamo v zeljno juho.

Nasvet: Marsikdo si bi upal reči, da ni zelja brez klobase. Če smo ljubitelji le-teh, jo postrežemo poleg juhe. Kumina prepreči napenjanje in napihovanje zaradi zelja.

Za pripravo čebulne juhe s parmezanovimi žličniki potrebujemo: za juho: 4 čebule, 3 stroke česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, 1 žličko suhega kopra, 2 jušni kocki, 1 žlico olja, ščepec soli; za žličnike: 2 jajci, 70 g moke, 50 g masla, 120 g naribanega parmezana, ščepec soli.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo česen. Dodamo čebulo, narahlo osolimo in malce prepražimo. Prilijemo 1,5 litra vrele vode, dodamo jušni kocki in kuhamo 20 minut. Medtem pripravimo žličnike. Zavremo 1,25 dl vode in vanjo damo maslo, da se razpusti. Vmešamo moko. Mešamo toliko časa, da cmok odstopi od posode. Odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in v cmok umešamo jajci ter posolimo. Nazadnje umešamo še parmezan. Pustimo stati 5 minut, nato pa z dvema čajnima žličkama oblikujemo žličnike in jih polagamo v juho. Kuhamo še 15 minut. Na vsak krožnik damo malo peteršilja in kopra ter prilijemo juho.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Sankači vabijo nove tekmovalce

V jeseniškem sankaškem klubu bi radi spet imeli dober podmladek, da bo čez leta nasledil uspešne tekmovalce prejšnje generacije.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 28. maj 2018 / 19:05

Muhasto vreme jih ni ustavilo

Društvo starodobnih vozil Kamnik je nedavno pripravilo tradicionalno mednarodno revijo starodobnikov razreda A, ki je edina tovrstna pri nas. Lastniki starih motorjev in avtomobilov so se zapeljali tu...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 28. maj 2018 / 19:04

Priznanja prijateljem Štefanje gore

Na Kmečkem turizmu Pri Mežnarju so že enaindvajsetič podelili priznanja najvztrajnejšim pohodnikom na Štefanjo goro.

Tržič / ponedeljek, 28. maj 2018 / 19:03

Preko Ljubelja v Glinje

Glinje pri Borovljah – Nekaj nad 40 Tržičank in Tržičanov ter znancev iz okolice Pirnič in Tacna je v nedeljo romalo v Glinje / Glainach pri Borovljah na Koroškem. S tem ohranjajo pri življenju na...

Škofja Loka / ponedeljek, 28. maj 2018 / 19:01

Stepanović novi direktor

Škofja Loka – Delovno mesto direktorja v Zdravstvenem domu (ZD) Škofja Loka je dr. Aleksander Stepanović, dr. med, nastopil s prvim aprilom. »Izzivov je kar precej, treba bo rešiti prostorsko stisk...

Kranj / ponedeljek, 28. maj 2018 / 19:01

Sprejeli nižje cene komunale

Kranjski mestni svetniki so se na sredini seji strinjali z odlokom o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo pri Osnovni šoli Staneta Žagarja, sprejeli so več pomembnih odlokov in predlog nižje cene za...