Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni obrok.

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: 0,5 kg svežega zelja, 600 g krompirja, 3 stroke česna, 1 žličko kumine, 1 žličko vegete, 1 žlico moka, 3 ščepce popra, 1 žlico ocvirkov ali zaseke.

Zelje narežemo na manjše lističe in ga damo v lonec. Zalijemo z 1,5 litra vode ter zavremo. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in ga dodamo k zelju. Dodamo nasekljan česen, potresemo z vegeto, kumino in poprom. Kuhamo od 30 do 40 minut, oziroma dokler ni krompir popolnoma kuhan. Kuhano vse skupaj pretlačimo. Da bo juha lepo gosta, naredimo podmet iz moke. Žlico moke zmešamo z žlico hladne vode. Vlijemo v juho in pokuhamo še 5 minut. Na koncu prepražimo žlico ocvirkov ali zaseke in nato vmešamo v zeljno juho.

Nasvet: Marsikdo si bi upal reči, da ni zelja brez klobase. Če smo ljubitelji le-teh, jo postrežemo poleg juhe. Kumina prepreči napenjanje in napihovanje zaradi zelja.

Za pripravo čebulne juhe s parmezanovimi žličniki potrebujemo: za juho: 4 čebule, 3 stroke česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, 1 žličko suhega kopra, 2 jušni kocki, 1 žlico olja, ščepec soli; za žličnike: 2 jajci, 70 g moke, 50 g masla, 120 g naribanega parmezana, ščepec soli.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo česen. Dodamo čebulo, narahlo osolimo in malce prepražimo. Prilijemo 1,5 litra vrele vode, dodamo jušni kocki in kuhamo 20 minut. Medtem pripravimo žličnike. Zavremo 1,25 dl vode in vanjo damo maslo, da se razpusti. Vmešamo moko. Mešamo toliko časa, da cmok odstopi od posode. Odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in v cmok umešamo jajci ter posolimo. Nazadnje umešamo še parmezan. Pustimo stati 5 minut, nato pa z dvema čajnima žličkama oblikujemo žličnike in jih polagamo v juho. Kuhamo še 15 minut. Na vsak krožnik damo malo peteršilja in kopra ter prilijemo juho.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 15. avgust 2017 / 12:14

Nepozaben dan na planini

Sto otrok je obiskalo planino Dolga njiva pod Košutnikovim turnom. Kislo mleko, pastirski golf, pohod, domače živali, poslikava obraza, lokostrelstvo, prikaz reševanja v gorah, obisk ribogojnice, dari...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 22. april 2020 / 17:53

Tokrat bomo pometali pred svojim pragom

April je tisti mesec, ko smo v naših krajih vedno tradicionalno množično udeleževali čistilnih akcij. Sploh v letih, ko so okoljevarstveniki, združeni v organizacijo Ekologi brez meja, dal...

Medvode / sreda, 22. april 2020 / 17:52

Možnost izposoje knjig, ki jih nujno potrebujete

Medvode – iz Knjižnice Medvode sporočajo, da od ponedeljka, 6. aprila, lahko gradivo naročite (naredite rezervacijo) na servisu Moja knjižnica, do katerega dostopate v katalogu Cobiss+, ali izjemom...

Gospodarstvo / sreda, 22. april 2020 / 17:51

Dober odziv na poziv za delo na kmetijah

Kranj – V preteklosti so kmetijskim gospodarstvom pri sezonskih opravilih pomagali tudi delavci iz tujine. Letos to zaradi epidemije covida-19 ni možno, zato je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstv...

Kronika / sreda, 22. april 2020 / 17:49

Sumljivo snov zasegli

Komenda – Policijska patrulja je v Komendi obravnavala dve osebi, ki sta imeli pri sebi rjavo posušeno snov rastlinskega izvora. Zaradi suma, da gre za drogo, sta policista snov proti potrdilu zase...

Izleti GG / sreda, 22. april 2020 / 17:48

Uvod v križarjenje

Lani sta zakonca Franci in Francka Pogačnik iz Otoč praznovala 35 let, kar plešeta pri folklori. Srečali smo ju na decembrski 21. prireditvi Veselo po domače, kjer sta nam razložila, da sta odplesa...