Danijel Galjot

Nov svet spajanja

Danijel Galjot je spisal knjižico oziroma priročnik, v katerem ljudem predstavi džin, njegovo spajanje z jedmi in tudi nekatere recepte za »gin twiste«, kot on poimenuje vse mešane pijače z džinom, ki niso džin toniki.

Voklo – Za spremno besedo je v knjižici z naslovom Gin Twist poskrbela Majda Debevc, sommelierka, WSET 3, ki je med drugim zapisala tudi, da je bila prijetno presenečena, ko je imela priložnost poskusiti mešane pijače na osnovi džina, ki jih je Danijel Galjot poimenoval twisti in jih pripravil kot spremljavo izbranim jedem bogate večerje. »Zelo sem vesela, da se je odločil s tem priročnikom deliti svoja raziskovanja in znanje s številnimi ljubitelji gina, ki smo do sedaj to svetovno znano žganico uživali le v koktajlih ali gin tonikih. Odkril nam je nov svet,« je še zapisala.

»Dejansko gre res bolj za priročnik,« razloži Galjot. »V nastajanju pa je že drugi del, ki bo obširnejši, kjer bodo stvari še bolj razdelane,« pravi. »Želel sem znanje predati naprej, ga podariti ljudem,« še doda.

V knjižici med drugim avtor razloži tipe džina, pet pravil »twistanja«, se dotakne spajanja s hrano; izvemo pa tudi odgovor na vprašanje, ali je slamica dovoljena ali ne oziroma ali ni v »gin twistih« celo prepovedana. Galjot predstavi še sedem receptov zanje, vsebino pospremijo simpatične karikature Marka Kočevarja, izdal pa jo je Hotel Triglav Bled, kjer Galjota tudi najdemo zadnjih 12 let – zadnji dve leti je zaposlen v hotelu kot vodja gostinstva.

Danijel Galjot je sicer Kranjčan, ki živi z družino v Voklem. Je oče treh nadobudnih fantičev, avgusta bo dopolnil 35 let, se pa pošali, da ker smo se znašli v časih, ki jih kroji prisotnost covida-19, se je njegov položaj v družini rahlo spremenil. Soproga je namreč medicinska sestra in trenutno je njuno razmerje glede poklicev obratno. »Njo iščejo, mene ne potrebujejo,« se pošali.

Nikoli ni razmišljal o tem, da bo natakar. Obiskoval je srednjo gostinsko šolo v Radovljici, zaključil višjo na Bledu, vedno je rad kuhal in od petnajstega leta naprej je tudi ogromno delal in pomagal po različnih kuhinjah. Štel je že dvajset let, se spominja, ko je imel prakso na Blejskem gradu in je primanjkovalo natakarjev.

»V bistvu so me vrgli v morje in jaz sem splaval,« pripoveduje.

Strežba mu je postala všeč. Najprej so ga pritegnila vina, leta 2006 pa se je prvič srečal tudi z džini, ki so razburkali njegovo domišljijo. Ko je v njegov svet prodrlo še spajanje pijač s hrano, so stvari postale še razburljivejše.

»Džin me je res navdušil. Nekaj časa sem iskal dobro razmerje za klasični džin tonik in ga tudi našel, potem počasi vse skupaj začel nadgrajevati.« Prej je kombiniral s hrano vino, nakar se je odločil, da bi poskusil z »gin twisti«.

Izraz gin twist si je izmislil, a ker ga uporablja že toliko časa, se je ta prijel tudi pri drugih slovenskih gostincih. Pojasni: »Ne gre za džin tonik, to je mešana pijača, a ni koktajl. Mešana pijača je lep slovenski izraz za moje 'twiste', kjer je ena od sestavin džin.«

Omislil si je tudi spletno stran in že tam najdete kar nekaj zanimivih receptur za omenjene mešane pijače. Knjižica pa bo v kratkem dostopna tudi širši publiki.

Da se je tovrstnih mešanih pijač lotil na način, kot se je, je verjetno Galjot prvi v Sloveniji. Omeni tudi popularnost kulture pitja džina v Sloveniji, kjer pri starejši generaciji ta ponovno prihaja v ospredje, mlajši je ravno tako všeč.

»Sploh Slovenci smo v zadnjih letih ustvarili kar lepo število lastnih džinov, ki so absolutno primerljivi s svetovnim nivojem. Imamo evropske in svetovne prvake. Tako da če bi želel nekdo poskusiti, pobliže spoznati samo domače džine, ima že tu številne možnosti,« še pove Galjot.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 3. oktober 2019 / 12:57

Policist ne ve, kaj ga čaka v službi

V Srednji vasi v Bohinju je v nedeljo potekala maša v spomin na pokojne policiste, ki jo že petnajst let pripravljajo policisti pod vodstvom bohinjskega policista Aleša Rozmana. Letos je vence na grob...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 10. november 2022 / 16:12

Korak bliže novi knjižnici

Po najbolj optimističnih napovedih naj bi v Škofji Loki v dobrih dveh letih postavili novo sodobno knjižnico, včeraj pa so predstavili izbrano natečajno rešitev.

Avtomobilizem / četrtek, 10. november 2022 / 15:53

»Kol'kor kapljic, tolk' nesreč«

Besedilo izvirne pesmi nam pravi, da se nam ob vsaki popiti kapljici podaljša življenje, a v prometu je ravno obratno. Več kapljic ne pomeni boljše zabave, ampak večje tveganje za ogrožanje cestnega p...

Rekreacija / četrtek, 10. november 2022 / 15:49

Krog za dušo in srce

Cjasut dal Scior (1720 m n. m.) – Krog za dušo nad karnijsko vasico Dordolla. Pretkano speljana pot, ki uživaško premaguje strmino. Razgledna panoramska pot, na kateri zaigra srce.

Avtomobilizem / četrtek, 10. november 2022 / 15:48

Termični motorji bodo izginili

Do leta 2035 bo potrebno 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2, kar v praksi pomeni konec dobe avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje. Rešitev pa ni tako preprosta, opozarjajo evropski avtoklubi. R...

Gospodarstvo / četrtek, 10. november 2022 / 15:39

Za kmetijstvo težko leto

Letošnje kmetijsko leto se končuje, pridelki so večinoma pospravljeni, čas je za »polaganje računov«: kakšna je bila letina in kakšen je (bo) finančni iztržek.