Preizkus alkoholiziranosti so gorenjski policisti letos opravili že pri 27.000 voznikih.

»Kol'kor kapljic, tolk' nesreč«

Besedilo izvirne pesmi nam pravi, da se nam ob vsaki popiti kapljici podaljša življenje, a v prometu je ravno obratno. Več kapljic ne pomeni boljše zabave, ampak večje tveganje za ogrožanje cestnega prometa.

Letos so policisti na Gorenjskem obravnavali že 1466 prometnih nesreč in v 269 primerih je bil glavni vzrok neprilagojena hitrost. Delež povzročiteljev, ki so bili pod vplivom alkohola, pa je kar 9,74 odstotka. Pod vplivom alkohola je bilo 910 voznikov, 94 pa pod vplivom prepovedanih drog.

S preventivno akcijo bi radi v novembru, še posebej pa v času martinovanja, prenesli sporočilo, da prometne nesreče, tudi tragične, prepogosto povzročijo opiti vozniki. Martinovo ni daleč, zato pričakujte, da bodo policisti po vsej državi poostreno nadzirali voznike, ali so se na cesto podali pod vplivom alkohola in drog ali trezni. Poostren nadzor je še zlasti predviden za petek, 11. novembra 2022.

Iz Policijske uprave Kranj so sporočili, da so letos na Gorenjskem »ujeli« že 910 voznikov pod vplivom alkohola, 94 pa jih je bilo pod vplivom prepovednih drog. Delež povzročiteljev, ki so bili pod vplivom alkohola, je 9,74 odstotka. Povprečna stopnja alkohola je bila 1,43 grama alkohola na kilogram krvi. Na splošno so gorenjski policisti ugotovili 23.600 kršitev prometnih pravil in odredili skoraj 27.000 preizkusov alkoholiziranosti. Zaseženo je bilo 187 motornih vozil voznikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo v cestnem prometu. Pridržanih je bilo 22 voznikov.

Povprečno število smrtnih žrtev na cestah za celotno Unijo je 54 ljudi na dan (!), sporoča Evropska komisija o varnosti v cestnem prometu. Preliminarni podatki za prvih sedem mesecev leta 2022 kažejo, da se je število smrtnih žrtev v cestnem prometu ponovno povečalo, in sicer v povprečju za več kot deset odstotkov v primerjavi z letom 2021. Po vsej EU je bilo lani na cestah 45 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. Stopnja smrtnosti je najmanjša na Švedskem in Danskem (od 20 do 22 na milijon), najslabša pa v Bolgariji in Romuniji (od 81 do 92 na milijon), sporoča Roadpol.

Statistike ne lažejo. Alkohol v prometu je poleg primarnega vzroka neprilagojene hitrosti dejansko skrb vzbujajoč. Slovenci smo po porabi alkohola visoko nad evropskim povprečjem. Na leto Slovenec, starejši od 15 let, v povprečju popije enajst litrov čistega alkohola. Po alkoholu posegamo praktično ob vsaki priložnosti. Med vzroki za nastanek nesreč pri alkoholiziranih voznikih prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje.

Alkohol je v slovenski družbi večkrat predstavljen kot »lepilo« za druženje ali celo kot glavni povod, ki je ob premnogih priložnostih v ospredju dogajanja. Opevajo ga ponarodele pesmi, postavljajo ga celo v vlogo odrešitelja vsakodnevnih skrbi. Že prvi popit kozarec alkoholne pijače namreč vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas. Pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,5 promila alkohola pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 22-krat! Ena enota alkohola (0,3 dl žganja, 1 dl alkohola, 2,5 dl piva) se v telesu presnavlja približno eno uro. Pri večji količini popitega alkohola se ta čas podaljša. Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih avtomobilov, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, a je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih.

Zelo zmotna so prepričanja, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola. Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka ali da nismo toliko spili, da ne bi mogli voziti, so v času martinovega še bolj »iz trte zviti«, še opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Zakonsko je za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola 0,24 g/mg oz. 0,5 promila alkohola. Za voznike začetnike, poklicne voznike, učitelje vožnje in nekatere druge pa velja popolna treznost (0,0 alkohola). Podobno je v sosednji Italiji, Avstriji in na Hrvaškem, medtem ko na Madžarskem v vseh primerih velja ničelna toleranca. Čeprav posameznik napiha manj od mejne vrednosti, je pa vidno vinjen in vijuga po cesti, ga policist z vso pravico lahko oglobi oziroma kaznuje.

Odvzem vozniškega dovoljenja pa je najpogosteje povezan prav z vožnjo pod vplivom alkohola, vožnjo pod vplivom drog in prehitro vožnjo.

Iz kranjske policijske uprave pozivajo k varnim ravnanjem in odgovornim odločitvam v prometu. Vozite s prilagojeno hitrostjo znotraj omejitev, na zadostni razdalji, po svoji strani ceste in na zadostni oddaljenosti od roba, pripeti, z ničelno stopnjo alkohola in brez telefonov v rokah. Vsem, ki se bodo v teh dneh odpravili na zabavo in martinovanja ter pili alkohol, svetujejo, da vnaprej načrtujejo varen prihod na in z zabave ter uporabijo javni prevoz oz. se dogovorijo v družbi, kdo bo ostal trezen, ali pa na kakšen drug način poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 24. julij 2015 / 10:46

Ugnala je jeklenega moža

Premagati preizkušnjo, ki se začne s 3,8 kilometra plavanja, nadaljuje s 180 kilometri kolesarjenja in zaključi po 42 kilometrih teka, vzbuja strahospoštovanje pri mnogih izkušenih športnikih, pogumno...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Anketa: Okraševanje za praznike

Pred vrati so božični in novoletni prazniki. Na to opozarjajo tudi lučke, ki že nekaj časa krasijo predvsem trgovske centre in središča mest. Kako pa vi za praznike okrasite svoje domove?

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Banke pred prazničnimi dnevi le do 12. ure

Kranj - Banke in hranilnice, ki so članice Združenja bank Slovenije, so se dogovorile, da bo ob koncu leta veljal za stranke spremenjen poslovni čas. V ponedeljek, 24. decembra,...

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Gorenjska banka bo izplačala vmesno dividendo

Kranj - Gorenjska banka bo delničarjem (po stanju delniške knjige na zadnji letošnji dan) 10. januarja izplačala 20 evrov vmesne dividende na delnico, pri tem pa bodo posamezniki (fizične...

Zanimivosti / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Namesto božičnice popust za petarde

V prejšnji številki Gorenjskega glasa smo delodajalce vprašali, ali bodo zaposlenim izplačali božičnico ali 13. plačo. Na članek se je odzvala bralka, ki nam je sporočila, da so ponekod pri plači...

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Pokanje petard vznemirja tudi živali

Kranj - Bliža se božično-novoletni čas. Pokanje petard in drugih pirotehničnih sredstev, ki je tako značilno za ta čas, ne povzroča težav le ljudem, ampak vznemirja tudi živali....