Tomaž Cör, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj / Foto: arhiv GG (Tina Dokl)

Jutri se bo začela subvencijska kampanja

Izpolnjevanje in oddajanje zbirnih vlog za neposredna in druga kmetijska plačila bo letos zaradi epidemije novega koronavirusa potekalo na dva načina – na daljavo s pomočjo spletne aplikacije ali s fizično navzočnostjo vlagatelja na vpisnem mestu, to je v pisarni kmetijskega svetovalca.

Kranj – Jutri, v sredo, se bo začela subvencijska kampanja, to je elektronsko izpolnjevanje in oddajanje zbirnih vlog za neposredna in druga plačila. Kampanja bo trajala do 6. maja oziroma za zamudnike do 31. maja, vendar jim bo v tem primeru agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja za vsak dan zamude odtegnila en odstotek vrednosti plačil. Omenjeni roki bodo veljali, če zaradi epidemije covida-19 ne bo večjih težav.

Kmetje sicer lahko sami izpolnijo in oddajo vlogo, vendar bo takih glede na izkušnje prejšnjih let bolj malo, večina se bo pri tem obrnila na pomoč javne službe za kmetijsko svetovanje. Kot pravi Tomaž Cör, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, bo letos zaradi epidemije novega koronavirusa izpolnjevanje in oddajanje vlog potekalo na dva načina. Enostavnejše zbirne vloge bodo poskušali pripraviti na daljavo v komunikaciji z vlagatelji po spletni aplikaciji, njihova fizična navzočnost na vpisnem mestu bo potrebna le toliko, da bodo uredili vse glede podpisov, pooblastil in plačila. Izpolnjevanje in oddajanje zahtevnejših vlog bo v celoti potekalo na vpisnih mestih, prav tako tudi v primerih, ko vlagatelji niso vešči komuniciranja po spletni aplikaciji. Vlagatelji bodo morali na vpisnih mestih spoštovati vsa pravila za preprečevanje širjenja okužb, to pomeni, da bodo morali priti na vpisno mesto ob določenem terminu, vstopati posamično, nositi zaščitne maske, razkužiti roke ...

Še pred oddajo zbirne vloge morajo tudi preveriti urejenost podatkov v registru kmetijskih gospodarstev (RKG), podatki o urejenosti gerkov (grafičnih enot rabe kmetijskih gospodarstev) so dostopni tudi na javnem pregledovalniku RKG. Če podatki niso urejeni, jih je pred izpolnjevanjem vloge treba urediti na upravni enoti.

Na enajstih lokacijah

Na Gorenjskem bo pri elektronskem izpolnjevanju zbirnih vlog sodelovalo štirinajst kmetijskih svetovalcev, ki bodo svoje delo opravljali na sedežu izpostav Jesenice, Bohinj, Lesce, Tržič, Naklo, Cerklje, Primskovo in Škofja Loka, poleg tega tudi v Žireh in na sedežu zavoda v Kranju, vsak ponedeljek pa še v Spodnjih Gorjah. »Da bi preprečili gnečo pred vrati vpisnih mest, se morajo vlagatelji za izpolnitev vloge predhodno naročiti pri izbranem kmetijskem svetovalcu. Naročijo se lahko že danes oziroma naj to storijo čim prej. Če morajo svetovalci zaradi poznih prijav v zadnjih dneh kampanje izpolniti po petnajst ali še več vlog na dan, je verjetnost prenosa okužb in napak pri vnosu velika,« pravi Tomaž Cör in dodaja, da bo cena storitve odvisna od trajanja vnosa. Zavod bo skladno s cenikom, ki ga je določil minister, za vsakih začetih trideset minut dela zaračunal 15,70 evra.

Letošnje novosti

Programsko obdobje kmetijske politike 2014–2020 gre h koncu, zato letos tudi ni nekih velikih sprememb.

»Morda je še najpomembnejša sprememba ukinitev samodejnega prenosa plačilnih pravic v primeru spremembe nosilca med člani kmetije in samodejnega prenosa na drugega nosilca po že oddani zbirni vlogi. Te prenose je treba urediti čim prej, vsekakor pa najkasneje do 28. februarja, saj bodo le tako lahko do tega roka oddali vlogo za prenos plačilnih pravic in pravice prenesli na novega nosilca. Nekaj sprememb je tudi pri podpori za zelenjadnice, novost je proizvodno vezano plačilo za rejo drobnice. Za ukrep Dobrobit živali – drobnica je zbirno vlogo in zahtevek treba oddati najpozneje do 5. maja,« pravi Tomaž Cör in dodaja, da bodo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj izvedli tri spletna izobraževanja o novostih pri ukrepih kmetijske politike. Vlagatelji lahko podrobnosti o ukrepih najdejo na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, lahko pa se o njih pozanimajo tudi pri lokalnih kmetijskih svetovalcih.

V Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj pričakujejo, da bodo v elektronski sistem agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja vnesli okoli 3700 zbirnih vlog. »V sedanjih epidemioloških razmerah bo to za nas velik zalogaj, a kljub temu smo na podlagi lanskih izkušenj optimistični in bomo pravočasno končali delo, če le ne bo drastičnega poslabšanja zdravstvenih razmer, tako pri vlagateljih kot pri svetovalcih. Računamo tudi na potrpežljivost vlagateljev, še zlasti v primerih, ko aplikacija za vnos podatkov ne deluje ali deluje slabo, saj v takih primerih svetovalci ne morejo storiti ničesar drugega kot to, da počakajo na odpravo težav.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 17. april 2017 / 11:51

Logonder in njegov Grohar

V sredo so v Galeriji Ivana Groharja odprli dokumentarno spominsko razstavo Spomenik umetnosti in lepoti. Spomenik slikarju Ivanu Groharju v Sorici je najpomembnejše delo kiparja Toneta Logonderja.

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Dobrodelni že deset let

Ustanova Petra Pavla Glavarja letos praznuje svojo prvo desetletnico. Ob jubileju so izdali zbornik, ki ga bodo brezplačno dobila vsa gospodinjstva v občini Komenda.

Tržič / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Koča dobila novo streho

S koče na Kriški gori so odstranili staro kritino in jo prekrili z novo. Dan kriških planincev je bil zato še bolj slovesen.

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Goli kilavec za zdrava sečila

Medtem ko ljudsko zdravilstvo dandanes golega kilavca skorajda ne uporablja več, ga najdemo v domala vsaki čajni mešanici za ledvice in mehur, ki jo lahko nabavimo v lekarni. Če imate težave s sečili...

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Jagodni čudež

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolni eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

GG Plus / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Kar se naučimo v otroštvu ...

V Osnovni šoli (OŠ) Matije Čopa Kranj so imeli pred kratkim kulturno prireditev, na kateri so nastopili Folklorna skupina OŠ Matije Čopa in Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo, otroci vrt...