Žiga Jelar je pretekli teden predstavil svojo tretjo avtorsko skladbo, prvo v angleškem jeziku. / Foto: Jure Dobelšek

Z Jelarjem v poletne dni

Smučarski skakalec Žiga Jelar je predstavil svojo tretjo avtorsko skladbo, prvo v angleščini. Z njo poslušalca popelje v poletne dni, čas brezskrbnosti in novih avantur.

Žiga Jelar je član slovenske skakalne A-reprezentance, vse bolj pa se uveljavlja tudi v glasbenem svetu. Tako šport kot glasba ga spremljata že od mladih nog. Konec leta 2019 je izdal prvi singel Prijatelji, lani drugega Greva nad oblake, pretekli teden pa je predstavil tretjo avtorsko skladbo, prvo v angleškem jeziku. Njen naslov je Would you go with me. Z Besničanom smo se pogovarjali konec preteklega tedna, ko je bil na tekmah svetovnega pokala v Nemčiji.

Kam in koga v tokratni skladbi vabite s seboj?

Koga vabim, naj za enkrat ostane skrivnost, odgovor na vprašanje kam pa je v poletne dni, čas brezskrbnosti in novih avantur, na lep kraj na obali z lepo plažo, pod zvezdami ... Zvok morja me vedno napolni z energijo, dobro voljo, če bi bila zraven oseba, o kateri pojem, pa bi bilo sploh super. Izpovedno romantična pesem predstavlja zgodbo o dekletu, s katerim sva preživela lepe trenutke, o katerih govorim, a so ti ostali le v spominih.

Zakaj tokrat v angleščini?

Obe pred tem izdani pesmi v slovenščini sta se tudi v tujini neverjetno dobro prijeli. Prejemal sem ogromno vprašanj, kdaj bo prišla pesem v angleščini, in to me je nekako vseskozi gnalo naprej. Tako bi tudi v tujini bolje razumeli moje sporočilo, čustva, občutke. Za pesem Prijatelji sem naredil prevod v poljščino, sedaj pa z angleščino ciljam še na širši glasbeni trg in se želim še bolj približati oboževalcem – ne samo z melodijo, temveč tudi s tekstom. Na začetku sem mislil, da bo najtežje napisati prav slednjega, na koncu je bila najtežja izgovarjava.

Kakšni so prvi odzivi?

Največ mi pomeni, ko mi ljudje rečejo, da so z vsako novo pesmijo še bolj navdušeni, da je še boljša od prejšnje in da gre hitro v uho.

Se je med skakalnimi kolegi iz reprezentance že prijela?

Za zdaj je še ne prepevajo, verjamem pa, da jo bodo kmalu. Zadnja pesem Greva nad oblake je bila dobro sprejeta in pogosta tema. Mislim, da me vsi skakalni kolegi zelo podpirajo tudi pri mojem glasbenem ustvarjanju, in to je lepo videti.

Kakšni so spomini na nastajanje skladbe, na snemanje videospota?

Nov komad je začel nastajati že med prvim valom epidemije, torej lani spomladi. Treniral sem lahko le doma, zato je bilo več časa za ustvarjanje. Sezona se je potem hitro začela in moral sem najti čas med tednom, kadar ni bilo treningov, da nam je pesem uspelo posneti tudi v studiu, kasneje pa ob prostem koncu tedna še videospot. Pot se je nekoliko podaljšala že v studiu zaradi angleščine in tudi same produkcije. Glede na to, da je to moj tretji komad, sem želel še izboljšati stvari, ki morda pri prvih dveh niso bile najbolje narejene. Pri videospotu tudi ni šlo vse po načrtih. Prvoten načrt snemanja smo zaradi vseh ukrepov za zamejitev širjenja okužb s koronavirusom morali prilagoditi. Grški otok Santorini, kamor bi moral na dopust in tam posneti tudi videospot, je zamenjalo prijetno stanovanje. Prav tako je bilo treba zmanjšati število oseb na snemanju. Je pa vsako snemanje videospota nova dogodivščina. Mislim, da je na koncu v danih razmerah nastal lep izdelek, in z njim sem zadovoljen. Lepi spomini so na vsako pesem, ki jo narediš in ki jo lahko predstaviš tudi javnosti, če je še sprejeta, je pa to potem še toliko lepše.

Si tudi v času priprav na tekmo kaj zapojete?

Takrat grem v druge sfere, poslušam glasbo drugih izvajalcev, ki me napolni s pozitivno energijo. Svoje glasbeno ustvarjanje potisnem v ozadje.

Predvidevam, da je besedilo za novo skladbo že napisano?

Nekaj besedil je napisanih. V načrtu imam izdajo albuma, a vzel si bom čas, da bo narejen dobro, premišljeno ... Kdaj bi lahko izšel, je težko napovedati.

Navdih najdete v dogodkih iz svojega življenja?

S tem sem začel s Prijatelji. Ta skladba ima še vedno največ pozitivnega naboja. Navdih črpam iz vsakdana, iz veselih in žalostnih trenutkov. Sam sem več ali manj nasmejan, zato mi gredo lažje skladbe, ki so bolj vesele narave.

Je želja imeti tudi koncert?

Če in ko bodo možnosti za to, bi si vsekakor želel imeti koncert – in da bi imel že toliko lastnih pesmi, da bi z njimi zapolnil celoten program. O tem sicer še nisem toliko razmišljal, je pa ena izmed stvari, želja, ki jih želim v življenju izpolniti. Trenutno so v prvem planu smučarski skoki, saj smo sredi sezone.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 14. april 2007 / 07:00

Pozdrav iz šestdesetih

Najlepši poletni trend združuje preteklost s sijajem in glamurjem. Poletni sijaj in glamur. Še več laka, visoke pete ostajajo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Zaradi predrzne vožnje v zapor?

Starejši mladoletnik iz okolice Kranja je v sredo s predrzno vožnjo pošteno namučil kranjske policiste.

Kronika / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

S ceste na travo

Domžale - Prejšnji ponedeljek nekaj minut po 8. uri so Operativno komunikacijski center v Ljubljani obvestili o hudi prometni nesreči pri Domžalah. Kot so sporočili, se je 5...

Kronika / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Kriminal

Ponoči v trgovino Šenčur - V noči na torek je nekdo vlomil v trgovino v Šenčurju. Iz nje je ukradel blagajno z dvesto evri gotovine in več oblačil, sk...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Pustne norčije skozi fotografski objektiv

Šenčur – V Muzeju Občine Šenčur poteka razstava fotografij slovenskih pustnih mask avtorja Primoža Hienga z naslovom Zamrznjeni norčavi čas. Hieng je v zadnjih sedmih leti...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Gorjanski fantje s plohom odganjali zimo

Gorje – Veseli sprevod se je začel v Krnici. Dvaintrideset gorjanskih fantov je v spremstvu konjenikov in mask ter ob poskočnih zvokih vleklo ploh mimo šole, farne cerkve pred za...