Krhki linški piškoti in čokoladni razpokanci – enostavni, a tako dobri

Kako diši praznični čas

Iz naše kuhinje se že od začetka decembra širijo slastne praznične vonjave. Iz pečice je včeraj zadišalo po jabolčnem zavitku, danes so na jedilniku gratinirane skutne palačinke, v prihodnjih dneh pa mi ne uide tudi sočen kolač s pomarančo in kakiji. A kaj, ko je bilo pač nujno porabiti prezrela letošnja jabolka, skuta v hladilniku je bila že tik pred rokom uporabe, kakiji pa me kar sami od sebe vabijo, da preizkusim njihovo sladko aromo. Približuje se dan, ko mi bo zmanjkalo izgovorov in bo edini razlog, da sem na nakupovalni listek ponovno zapisala na tone masla in čokolade, le ta, da sem tako kot mnogi moji prijatelji v koronačasih postala obsedena s kuhanjem. Videi za vsakodnevno ustvarjanje, novi recepti za piškote in čezmerno oglaševanje kuharskih blogov so glavni krivec, da bom na koncu meseca najbrž tarča jeznih pogledov, ko bo tehtnica pokazala nekaj kilogramov preveč in bodo vsi moji najdražji le korak pred sladkorno.

Instagram je čez leto postal središče hvalisanja s fotografijami umetniških večnadstropnih tort, doma narejenih pic po slovitem italijanskem zgledu in zdravih sladic, ki naj bi nadomestile vsakodnevno hrepenenje po sladkorju. Tudi svetovni splet je preplavljen s številnimi novimi izvodi kuharskih knjig, da že težko ločim kvalitetne od balasta in vedno raje posežem po že preizkušenih avtorjih. A kljub temu mislim, da navdušenci nad novimi okusi nikakor ne boste zgrešili z nakupom Drožomanije Anite Šumer, kuharske knjige Jerneja in Maje Zver in druge izdaje 220 stopinj poševno, v kateri Urška Fartelj razkriva skrivnosti prekmurske kuhinje in navdušuje z enostavnimi recepti iz pečice.

Ker smo torej že globoko zakorakali v praznični čas, se spodobi, da vsaj enkrat na teden zadiši tudi po piškotih. Prejšnji konec tedna sva se zato v kuhinjo najprej zapodila midva z Nejcem, a sta se nama kmalu z velikim navdušenjem pridružila tudi brat in njegovo dekle. Vsi štirje smo staknili glave in prišli do zaključka, da bo kombinacija linških piškotov, čokoladnih razpokancev in orehovih rogljičkov tista prava, ki bo potešila vsak okus in v darilnih škatlah navdušila tako prijatelje kot tudi izkušene brbončice naših babic. Rada imam take popoldneve in kvalitetno preživet čas, pa čeprav se na prvi pogled komu zdijo dolgočasna, so meni preprosta druženja, ki kot rezultat postrežejo še z okusnimi čokoladnimi kupčki in krhkimi marmeladnimi rožicami, prirasla k srcu, saj povežejo tako družino kot prijatelje. Zato le hitro v nakup kuharice, raziskovanje kulinaričnih blogov ali pa se za recepte obrnite na babice in naj tudi pri vas zadiši po praznikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 9. februar 2018 / 11:02

Nagrajeni slikarji s Primorskega

V Galeriji Prešernovih nagrajencev je na ogled razstava likovnih del primorskih umetnikov, prejemnikov Prešernove nagrade ali nagrade Prešernovega sklada, ki so v zasebnih zbirkah. Naslov razstave Sam...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Znani Slovenci na silvestrovo

Preverili smo, kako bodo znani Slovenci preživeli silvestrovo, kakšne želje in pričakovanja imajo v prihajajočem letu 2009 ter če so si morda zadali kakšno novoletno zaobljubo.

Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Kam za silvestrovo

Kmalu bomo zakorakali v novo leto, mi pa smo preverili, kje lahko najdaljšo noč v letu preživite v nekaterih gorenjskih krajih. V Kranju bodo, denimo, obiskovalci novo leto dočakali v družbi skupine M...

Kronika / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Jeseničana osumljena kar štirih ropov

Prijeta Jeseničana, stara 32 in 29 let, ki naj bi včeraj na Jesenicah oropala pismonošo, sta osumljena sodelovanja še pri treh drznih ropih na Gorenjskem v zadnjem letu dni.

GG Plus / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Sedmica: Malo tega, malo onega

Še nekaj ur in prišli bomo do konca. Letošnjega leta, seveda. Bilo je vsega po nekaj; bilo je nekaj dobrega, nekaj slabega in nekaj srednjega. Po teh merilih je bilo torej iztekajoče se leto takšno ko...

Nasveti / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Silvestrovanje

Marsikdo med vami bo dočakal novo leto ob praznično pogrnjeni mizi v družinskem krogu ali s prijatelji.