Sedmica: Malo tega, malo onega

Še nekaj ur in prišli bomo do konca. Letošnjega leta, seveda. Bilo je vsega po nekaj; bilo je nekaj dobrega, nekaj slabega in nekaj srednjega. Po teh merilih je bilo torej iztekajoče se leto takšno kot vsako drugo: nič posebnega.

Vzorčen primer vsakega po nekaj je, recimo, šentviški predor. Dobro je že samo dejstvo, da so ga odprli, saj promet iz Ljubljane proti Gorenjski in obratno zdaj teče neprimerno hitreje kot takrat, ko predora še ni bilo. Prava sramota, in sicer ne samo za SCT ter Dars, pač pa za vso državo je bila, ko so predor po nekaj urah obratovanja na vrat na nos zaprli. Zdaj je situacija, vsaj kar se šentviškega predora tiče, na meji med dobrim in slabim, saj stvari uradno še vedno niso povsem urejene.

Po svoje spadajo v kontekst vsakega po nekaj tudi Marjetica Rupel in njene metle. Če odmislimo uporabno vrednost samih metel, je dobro že to, da so organi pregona (opogumljeni s četico raziskovalnih novinarjev) soprogo nekdanjega zunanjega ministra in zdajšnjega posebnega odposlanca vladnega predsednika Dimitrija Rupla ulovili in flagranti, se pravi, z metlami v roki. Pri tem je bilo domnevno sporno menda samo to, da je imenovana gospa metle tlačila v prtljažnik avtomobila, ki je v lasti države in ne, na primer, njenega soproga.

V deželici pod Alpami je bil pripetljaj z metlami nedvomno eno najodmevnejših odkritih domnevno inkriminiranih dejanj v iztekajočem se letu. To je, milo rečeno, skrajno smešno. (Do neke mere in pogojno rečeno pa celo ponižujoče.)

Človek, ki v srčiko dogajanja bodisi nima vpogleda bodisi ga ne zanima, bi upravičeno sklepal, da so v Sloveniji (kot urejeni in stabilni državi Evropske zveze) vsi veliki kriminalci, če že ne za rešetkami, pa vsaj na zatožni klopi in da se slovenski kriminalisti, protikorupcijska komisija Draga Kosa, tožilci in – ne nazadnje – tako imenovani raziskovalni novinarji nimajo več z ničimer drugim ukvarjati kot s kurjimi tatovi. Velika pomota. Resnica je takšna, da se z velikimi ribami, se pravi z organiziranim kriminalom, ki nedvomno sega tudi v politične vrhove (in pelje med drugim skozi šentviški predor), sploh še nihče ne ukvarja.

Vsekakor ima vladni predsednik Borut Pahor veliko priložnost, stvari obrniti v pozitivno smer in se, na primer, organiziranega kriminala lotiti s prave strani in na pravi način. Na pravi način med drugim pomeni, nikomur pogledati skozi prste. Niti režiserjem afere z orožjem na mariborskem letališču.

Če se bo vladni predsednik Borut Pahor v prihodnjem letu in v svojem mandatu nasploh resno spravil nad organizirani kriminal v Sloveniji, bo med vsemi dosedanjimi predsedniki slovenskih vlad nedvomno posebnež. V pozitivnem smislu, kajpada. (Reševanja gospodarske krize, denimo, bi se vsak vladni predsednik lotil bolj ali manj enako.) Po drugi strani pa je res, da bo Borut Pahor kot predsednik vlade ekskluziven tudi v primeru, če bo med tako imenovane izbrisane državljanstvo razdelil brez kakršnih koli uradnih meril in domovinske zavesti.

No, ja, pustimo se presenetiti. Da bi Borutu Pahorju uspelo rešiti mejo v Piranskem zalivu, pa kljub vsemu malce dvomim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 23. julij 2008 / 07:00

Uspešen štart Triglavanov

Reit im Winkl - Na prvi letošnji poletni mednarodni prireditvi v smučarskih skokih v bavarskem športno-turističnem središču je nastopilo 45 skakalcev iz Nemčije, Avstrije in Slov...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:55

Pot, po kateri so hodili »Riklijevi nagci«

V Gorjah so obnovili pohodniško Riklijevo pot, dolgo štiri kilometre. Na mestu, kjer je Arnold Rikli imel prvo svetlobno-zračno postajo Arnoldove višave, so postavili informacijsko tablo.

Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:55

Slovenske trobojnice

Slovenske trobojnice ponosno plapolajo v vetru kot simboli treh desetletij naše državne samostojnosti. Bo tako kot samozavestnemu vozniku tovornjaka na fotografiji tudi naši državi kot predsedujoči...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:54

Osvežitev

Gasilci ne gasijo zgolj požarov, temveč sem ter tja – še posebno v teh vročih dneh – z veseljem poskrbijo tudi za osvežitev mladine. V počitniških mesecih mladim želimo čim več takšnih razigranih i...

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:52

Kdo prav', da ne morem?!

V projektu Junaki naših ulic skozi poezijo, glasbo in videoprodukcijo pripovedujejo resnične zgodbe, ki jih piše življenje. Prvi junak, ki je dobil navdihujočo skladbo in pretresljiv videospot o svoji...

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:51

Monografija za »češnjico na torti«

V Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Zasip so izdali monografijo Oktet Lip Bled – S pesmijo skozi čas, ki so ji dodali tudi zgoščenko. S tem so se poklonili glasbenemu in umetniškemu delu okteta v zdaj...