Velik ulov, ki je včeraj uspel gorenjskim kriminalistom, so na današnji novinarski konferenci predstavili (z leve): tiskovni predstavnik PU Kranj Andrej Zakrajšek, Simon Velički, Vilko Širca in Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. (Foto: Gorazd Kavčič)

Jeseničana osumljena kar štirih ropov

Prijeta Jeseničana, stara 32 in 29 let, ki naj bi včeraj na Jesenicah oropala pismonošo, sta osumljena sodelovanja še pri treh drznih ropih na Gorenjskem v zadnjem letu dni.

Kranj – Kranjska kriminalistična policija sumi, da sta 32- in 29-letni Jeseničan, ki sta včeraj na Jesenicah domnevno oropala pismonošo in bila kmalu zatem prijeta, sodelovala vsaj še pri treh ropih na Gorenjskem, načrtovala (a ne izvedla) pa naj bi tudi rop poštnih uslužbencev v Radovljici. V vseh izvršenih ropih naj bi protipravno pridobila kar 244 tisoč evrov, po ugotovitvah policije pa sta večino denarja porabila za nakup stanovanj, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja Sektorja kriminalistične policije Kranj Simon Velički.

»Gorenjski kriminalisti in policisti so od decembra lani do avgusta letos obravnavali tri oborožene rope, za katere je bilo značilno, da so bili skrbno načrtovani, da so bili hitro in odločno izvršeni ter da so bili izvršeni v trenutkih prenosov velikih količin denarja,« je pojasnil Velički. Kriminalisti so tako povezali rop varnostnika med oddajo gotovine v nočni trezor na Spodnjem Plavžu na Jesenicah 18. decembra lani, ko je storilec odnesel 44.150 evrov, rop uslužbenke na blagajniškem oknu v Jeko-inu na Jesenicah, ko je oborožen moški 16. januarja letos odnesel tri vreče s 36.445 evri, ter rop v blejskem hotelu Savica 18. avgusta letos, ko si je storilec prilastil kar 153.844 evrov. Kriminalisti so si po sodni odredbi pri preiskovanju teh primerov pomagali tudi s prikritimi ukrepi in na ta način zbrali dovolj dokazov, da sta osumljena Jeseničana 16. decembra letos načrtovala še oborožen rop poštnega vozila v Radovljici, v katerem so prevažali gotovino. Ropa na koncu nista izvršila, zakaj sta si premislila, pa Velički ni želel odkriti.

Osumljenca so policisti prijeli včeraj, ko sta zamaskirana roparja okoli 8.30 na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah napadla pismonošo, ki je raznašal pokojnine. Poštar se je najprej uprl, ko pa je eden od roparjev izvlekel pištolo in napel udarno kladivo, je vendarle spustil poštno torbo, v kateri je bilo okoli deset tisoč evrov gotovine. Na podlagi suma, da sta sodelovala v prvih treh drznih ropih, so kriminalisti kmalu po včerajšnjem ropu potrkali na domu enega od osumljencev in prijeli oba domnevna roparja. »V nadaljevanju smo opravili hišne preiskave treh stanovanjskih objektov, dveh pomožnih objektov in štirih vozil. V preiskavah smo našli dovolj dokazov ne samo o zadnjem ropu, temveč tudi o prvih treh. Našli in zasegli smo ves denar iz zadnjega ropa, med drugim pa tudi tri prave pištole in imitacijo pištole baretta,« je povedal Velički. Preiskovalci so našli tudi dokumentacijo, ki je potrdila njihove sume, da je bil ukradeni denar večinoma porabljen za nakup stanovanja na slovenski obali, malo pred prijetjem pa je že potekal nakup stanovanja v Ljubljani. V zadnjem letu je eden od osumljencev kupil tudi dva dobra avtomobila, so pojasnili na novinarski konferenci.

Medtem ko je na Gorenjskem število ropov letos poraslo (z včerajšnjim jih je bilo 26, preiskanih pa 17), pa jih je bilo po besedah Vilka Širce, vodje Sektorja za splošno kriminaliteto na Generalni policijski upravi, v celotni Sloveniji manj kot prejšnja leta. »Skupna raziskanost ropov, med katere štejemo tudi ulične, je bil v prvem polletju 51-odstotna,« je dejal Širca. Roparji po podatkih policije najpogosteje uporabljajo pištolo in nož.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:42

Po knjige v e-knjigarno

S tabličnim računalnikom ali pametnim telefonom si boste poletje lahko obogatili tudi v novo odprti e-knjigarni založbe Mladinska knjiga.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Znani Slovenci na silvestrovo

Preverili smo, kako bodo znani Slovenci preživeli silvestrovo, kakšne želje in pričakovanja imajo v prihajajočem letu 2009 ter če so si morda zadali kakšno novoletno zaobljubo.

Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Kam za silvestrovo

Kmalu bomo zakorakali v novo leto, mi pa smo preverili, kje lahko najdaljšo noč v letu preživite v nekaterih gorenjskih krajih. V Kranju bodo, denimo, obiskovalci novo leto dočakali v družbi skupine M...

Kronika / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Jeseničana osumljena kar štirih ropov

Prijeta Jeseničana, stara 32 in 29 let, ki naj bi včeraj na Jesenicah oropala pismonošo, sta osumljena sodelovanja še pri treh drznih ropih na Gorenjskem v zadnjem letu dni.

GG Plus / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Sedmica: Malo tega, malo onega

Še nekaj ur in prišli bomo do konca. Letošnjega leta, seveda. Bilo je vsega po nekaj; bilo je nekaj dobrega, nekaj slabega in nekaj srednjega. Po teh merilih je bilo torej iztekajoče se leto takšno ko...

Nasveti / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Silvestrovanje

Marsikdo med vami bo dočakal novo leto ob praznično pogrnjeni mizi v družinskem krogu ali s prijatelji.