Mesno-zelenjavna lazanja z bučkami

Mesna lazanja ni ravno sinonim za zdrav in uravnotežen obrok. A z nekaj prilagoditvami ga lahko ustvarimo. Uporabimo pusto mleto govedino, dodamo kopico zelenjave, v bešamelu pa izpustimo maslo. Končni rezultat bo ravno tako okusen, a tudi zelo hranljiv.

Za pripravo mesno-zelenjavne lazanje z bučkami potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mlete govedine, 1 večjo bučko ali 2 manjši, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, polovico pora, 800 g paradižnikovih pelatov, sol in poper, pol žličke mlete bazilike, pol žličke mletega origana, 1 žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenček narežemo na drobne kocke, por na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter nato še narezano korenje in por. Solimo in popramo, začinimo z baziliko in origanom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dobro premešamo in kuhamo pol ure. Med tem, ko se omaka kuha, bučke narežemo na tanke rezine ter jih na hitro popečemo v ponvi.

Pred sestavljanjem lazanje se lotimo še pripravo bešamel omake: Moko zmešamo z decilitrom hladnega mleka, da dobimo gladko zmes. Preostalo mleko segrejemo in vanj vmešamo mešanico moke in mleka. Med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in nanjo razporedimo plast pečenih bučnih rezin. Čezenj nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, eno uro. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 4. avgust 2009 / 07:00

Adi nasmejal, Jan očaral

Recept za uspeh: pravi izbor glasbenih imen, pisan na kožo gorenjski ženski, ki potem s seboj pripelje fanta ali prijateljice, pomeni uspeh za organizatorje tradicionalne Kranjske noči. Letos jim je v...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 5. april 2024 / 23:37

Omahnila v severni steni Triglava

Mojstrana – Gorenjski policisti in gorski reševalci iz Mojstrane so v torek v Triglavski severni steni našli mrtva gornika iz Srbije, so sporočili iz Policijske uprave Kranj. Srbska gornika, ki sta...

Kronika / petek, 5. april 2024 / 23:33

Požar v industrijski coni

Kranj – V torek okoli 14. ure je zagorelo v proizvodnem obratu v industrijski coni na območju nekdanje tovarne Intex v Kranju. Kot je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, je zagorelo na odse...

Šport / petek, 5. april 2024 / 23:30

Hokejisti Triglava so prvaki

V finalu članske Mednarodne hokejske lige (IHL) so hokejisti Triglava v sredo zvečer v domači dvorani še tretjič premagali ekipo Crvene zvezde in visoko vzdignili največji pokal.

Kultura / petek, 5. april 2024 / 23:30

Kopati, še in še

V uvodu letošnjega Tedna slovenske drame smo si v koprodukciji Prešernovega gledališča in Mestnega gledališča Ptuj ogledali četrto premiero aktualne sezone, odrsko adaptacijo novele Prežihovega Voranc...

Medvode / petek, 5. april 2024 / 23:28

Izposoja e-koles in brezplačni avtobus

Medvode – V soboto dopoldne bodo v Medvodah v uporabo predali dve pridobitvi za spodbujanje trajnostne mobilnosti: sistem izposoje električnih koles, ki bo v prvi fazi omogočal premagovanje razdalj...