Mesno-zelenjavna lazanja z bučkami

Mesna lazanja ni ravno sinonim za zdrav in uravnotežen obrok. A z nekaj prilagoditvami ga lahko ustvarimo. Uporabimo pusto mleto govedino, dodamo kopico zelenjave, v bešamelu pa izpustimo maslo. Končni rezultat bo ravno tako okusen, a tudi zelo hranljiv.

Za pripravo mesno-zelenjavne lazanje z bučkami potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mlete govedine, 1 večjo bučko ali 2 manjši, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, polovico pora, 800 g paradižnikovih pelatov, sol in poper, pol žličke mlete bazilike, pol žličke mletega origana, 1 žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenček narežemo na drobne kocke, por na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter nato še narezano korenje in por. Solimo in popramo, začinimo z baziliko in origanom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dobro premešamo in kuhamo pol ure. Med tem, ko se omaka kuha, bučke narežemo na tanke rezine ter jih na hitro popečemo v ponvi.

Pred sestavljanjem lazanje se lotimo še pripravo bešamel omake: Moko zmešamo z decilitrom hladnega mleka, da dobimo gladko zmes. Preostalo mleko segrejemo in vanj vmešamo mešanico moke in mleka. Med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in nanjo razporedimo plast pečenih bučnih rezin. Čezenj nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, eno uro. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 16. november 2016 / 10:20

Že tretjič iščejo patronažno sestro

Železniki – Občina Železniki je objavila že tretji javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje patronažnega varstva in nege na domu, s katerim iščejo zamenjavo za patronažno sestro, ki se na...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 11. december 2012 / 07:00

Licitacija visoko vrednega lesa

Kranj - Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije bosta tudi letos v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije pripravila licitacijo visoko...

Gospodarstvo / torek, 11. december 2012 / 07:00

Izvolili novo vodstvo in podelili nagrade

Groblje - Člani Društva rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji se bodo danes, v torek, zbrali v kulturnem domu v Grobljah pri Domžalah na občnem zboru, na katerem bodo izvolil...

Zanimivosti / torek, 11. december 2012 / 07:00

Z baklami od jaslic do jaslic

Preddvor - Turistično društvo Preddvor v sodelovanju z občino v petek, 14. decembra, pripravlja že četrti pohod z baklami. Pohodniki se bodo zbrali ob 17. uri pred poslovalnico TD i...

Kronika / torek, 11. december 2012 / 07:00

Trčil v pešca in pobegnil

Kranj - V torek okoli poldneva se je na cesti v naselju Zgornje Gorje zgodila prometna nesreča, v kateri se je ena oseba huje poškodovala. Policisti so po do sedaj zbra...

Kronika / torek, 11. december 2012 / 07:00

Zgorelo skladišče tiskarne

V enem večjih in zahtevnejših požarov letos na Domžalskem je v torek ponoči gasilo kar 141 gasilcev. Poškodovanih ni bilo, materialna škoda pa je velika.