Mesno-zelenjavna lazanja z bučkami

Mesna lazanja ni ravno sinonim za zdrav in uravnotežen obrok. A z nekaj prilagoditvami ga lahko ustvarimo. Uporabimo pusto mleto govedino, dodamo kopico zelenjave, v bešamelu pa izpustimo maslo. Končni rezultat bo ravno tako okusen, a tudi zelo hranljiv.

Za pripravo mesno-zelenjavne lazanje z bučkami potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mlete govedine, 1 večjo bučko ali 2 manjši, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, polovico pora, 800 g paradižnikovih pelatov, sol in poper, pol žličke mlete bazilike, pol žličke mletega origana, 1 žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenček narežemo na drobne kocke, por na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter nato še narezano korenje in por. Solimo in popramo, začinimo z baziliko in origanom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dobro premešamo in kuhamo pol ure. Med tem, ko se omaka kuha, bučke narežemo na tanke rezine ter jih na hitro popečemo v ponvi.

Pred sestavljanjem lazanje se lotimo še pripravo bešamel omake: Moko zmešamo z decilitrom hladnega mleka, da dobimo gladko zmes. Preostalo mleko segrejemo in vanj vmešamo mešanico moke in mleka. Med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in nanjo razporedimo plast pečenih bučnih rezin. Čezenj nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, eno uro. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

Srečanje društva za celiakijo

Strahinj - Gorenjska podružnica Slovenskega društva za celiakijo je pripravila minulo soboto v Biotehniški šoli v Strahinju 12. športne igre in drugo srečanje ob medna...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 20. september 2013 / 10:00

Naj živi življenje

Razstava, ki ni za jugonostalgike, ampak za izpopolnjevanje zgodovinskih učbenikov za osnovnošolce in srednješolce.

Zanimivosti / petek, 20. september 2013 / 10:00

Vaš razgled

»Blaž Urbanc, podbreški lokalni prevoz. Odhodi in prihodi po želji, ne po razporedu.« Tole je rečeno bolj za šalo, saj upokojenec Blaž Urbanc s kobilo Kati in doma predelanim vozom ne služ...

Nasveti / petek, 20. september 2013 / 14:00

Pravljični Dolomiti, 6. del

Cima Pisciadu (2985 m) - Po eni najbolj znanih in obleganih dolomitskih ferat. Vzpon, ki mi bo ostal v spominu po neznosni gneči in čakanju ... in hvala bogu, z možnostjo predčasnega izstopa in uživan...

Gorenja vas-Poljane / sobota, 21. september 2013 / 00:00

Nasmejte se resnici – karikaturi

Poljane, Visoko - Lanski uspeh prvega Slovenskega festivala karikatur je bila spodbuda za letošnjo nadaljevanje. Tudi cilj festivala je jasen: povezovanje karikaturistov, poznavanje in pri...

Kranj / petek, 20. september 2013 / 09:00

Uprizorili Življenje v času mamuta

Kokrica - Turistično društvo (TD) Kokrica ohranja dediščino na območju Čukovega bajerja - Čukove jame na Kokrici, kjer so leta 1953 našli ostanke mamuta. Pred nedavnim so uprizorili enajst...