Mesno-zelenjavna lazanja z bučkami

Mesna lazanja ni ravno sinonim za zdrav in uravnotežen obrok. A z nekaj prilagoditvami ga lahko ustvarimo. Uporabimo pusto mleto govedino, dodamo kopico zelenjave, v bešamelu pa izpustimo maslo. Končni rezultat bo ravno tako okusen, a tudi zelo hranljiv.

Za pripravo mesno-zelenjavne lazanje z bučkami potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mlete govedine, 1 večjo bučko ali 2 manjši, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, polovico pora, 800 g paradižnikovih pelatov, sol in poper, pol žličke mlete bazilike, pol žličke mletega origana, 1 žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenček narežemo na drobne kocke, por na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter nato še narezano korenje in por. Solimo in popramo, začinimo z baziliko in origanom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dobro premešamo in kuhamo pol ure. Med tem, ko se omaka kuha, bučke narežemo na tanke rezine ter jih na hitro popečemo v ponvi.

Pred sestavljanjem lazanje se lotimo še pripravo bešamel omake: Moko zmešamo z decilitrom hladnega mleka, da dobimo gladko zmes. Preostalo mleko segrejemo in vanj vmešamo mešanico moke in mleka. Med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in nanjo razporedimo plast pečenih bučnih rezin. Čezenj nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, eno uro. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. februar 2015 / 11:35

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne decembra za mleko, dostav­ljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 23. januar 2017 / 15:53

Občina Gorenja vas - Poljane za zgled

Na Gorenjskem imamo v primerjavi z drugimi slovenskimi zdravstvenimi regijami najboljšo odzivnost v programu Svit, ki je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. januar 2017 / 15:51

Manj prometa in višji indeks

Na Ljubljanski borzi je bilo lani za 60 milijonov evrov manj prometa kot leto prej, indeks SBI TOP pa se je v primerjavi z letom prej zvišal za dobre tri odstotke.

GG Plus / ponedeljek, 23. januar 2017 / 15:40

Razveselili so se knjig v albanščini

Na Osnovni šoli Orehek so pretekli teden gostili veleposlanika Albanije Pëllumba Qazimija, ki jim je ob tej priložnosti podaril nekaj knjig in učbenikov v albanskem jeziku, ki bodo učiteljem v pomoč p...

Slovenija / ponedeljek, 23. januar 2017 / 15:40

Drugačno očetovstvo

Za tradicionalne družbe je značilno, da je oče predvsem v vlogi hranitelja. V razvitih družbah pa se dogaja premik k skrbeči moškosti, kjer si očetje želijo biti tudi čustveno vključeni v družinsko ži...

Razvedrilo / ponedeljek, 23. januar 2017 / 15:39

Informativno in analitično

Na prvem programu Televizije Slovenija bodo še ta mesec začeli predvajati novi informativni oddaji, ki ju pripravljajo v informativnem programu. Mozaično-pogovorna oddaja Po Sloveniji bo prvič na spor...