Čokoladna torta z lešniki

S torto ne moremo nikoli zgrešiti, s čokoladno pa še posebej ne.

Za pripravo čokoladne torte z lešniki potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1,5 dl mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 0,5 kg mascarpone sira, 0,5 l smetane, 3 žlice čokoladnega namaza, 4 žlice mletih lešnikov; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 1,5 dl smetane, 2 žlici nasekljanih lešnikov. 

Najprej se lotimo priprave biskvita: Skupaj zmešamo moko, sladkor, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo ter beljake stepemo v trd sneg. Od tu naprej mešamo samo ročno z lopatko (spatulo) ali metlico. K beljakom vmešamo rumenjake in nato postopoma še mešanico moke. Maso nadevamo v okrogel namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečen biskvit prestavimo na krožnik, kjer bomo sestavljali torto. Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit navlažimo s toplim mlekom.

Za kremo skupaj zmešamo mascarpone sir, čokoladni namaz in mlete lešnike. Nazadnje primešamo še stepeno smetano. Kremo nadevamo na biskvit ter jo poravnamo. Torto postavimo v hladilnik in pripravimo še čokoladni preliv. 

Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter zmes ohladimo do mlačnega. Torto vzamemo iz hladilnika ter čez kremo prelijemo čokoladni preliv. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi. Ohlajeni torti odstranimo obod ter jo postrežemo.

Nasvet: Za navlažitev biskvita k mleku primešamo še žlico ruma, za še večjo svežino pa biskvit premažemo z nekaj sadne marmelade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 24. november 2013 / 11:51

Dobrodelni sladki bazar

Brdo pri Kranju – Center Korak v ponedeljek, 25. novembra, ob 18. uri vabi na dobrodelni Sladki bazar v prostore Kongresnega centra Brdo pri Kranju. Predstavili se bodo uporabniki kranjskega Centra...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:06

V Seawayu spet delajo

Na Zgoši so v torek po večmesečnem premoru zaradi stečaja podjetja vendarle spet zagnali stroje. Trenutno je zaposlenih dvajset delavcev, Zincenko upa, da jih bo že jeseni še enkrat toliko.

GG Plus / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:04

Jakob Aljaž in stolp na Triglavu

Duhovnik in skladatelj, župnik na Dovjem Jakob Aljaž je brez dvoma eden najvidnejših svetlih junakov slovenske preteklosti. Rodil se je 6. julija 1845 v Zavrhu pod Šmarno goro, umrl pa je...

Kranj / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:01

Proti podeljevanju koncesij

Pri občinski organizaciji SD Kranj so prepričani, da bi namesto koncesij zasebnim vrtcem morali pospešiti prenovo nekdanjih šol in tako rešiti prostorsko stisko.

Gorenjska / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:58

Pripravljeni na hudo vročino

Iz gorenjskih zdravstvenih domov in jeseniške bolnišnice so sporočili, da kaj večjega obiska pacientov v zadnjih dneh hude poletne vročine v ambulantah niso imeli. Zdravnik Mitja Mohor je dodal še nek...

Kultura / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:52

Dve svetovni vojni v eni razstavi

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so prejšnjo soboto odprli novo stalno razstavo z naslovom Bohinj in Bohinjci 1914–1918, 1941–1945.