Čokoladna torta z lešniki
S torto ne moremo nikoli zgrešiti, s čokoladno pa še posebej ne.
Za pripravo čokoladne torte z lešniki potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1,5 dl mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 0,5 kg mascarpone sira, 0,5 l smetane, 3 žlice čokoladnega namaza, 4 žlice mletih lešnikov; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 1,5 dl smetane, 2 žlici nasekljanih lešnikov.
Najprej se lotimo priprave biskvita: Skupaj zmešamo moko, sladkor, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo ter beljake stepemo v trd sneg. Od tu naprej mešamo samo ročno z lopatko (spatulo) ali metlico. K beljakom vmešamo rumenjake in nato postopoma še mešanico moke. Maso nadevamo v okrogel namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečen biskvit prestavimo na krožnik, kjer bomo sestavljali torto. Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit navlažimo s toplim mlekom.
Za kremo skupaj zmešamo mascarpone sir, čokoladni namaz in mlete lešnike. Nazadnje primešamo še stepeno smetano. Kremo nadevamo na biskvit ter jo poravnamo. Torto postavimo v hladilnik in pripravimo še čokoladni preliv.
Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter zmes ohladimo do mlačnega. Torto vzamemo iz hladilnika ter čez kremo prelijemo čokoladni preliv. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi. Ohlajeni torti odstranimo obod ter jo postrežemo.
Nasvet: Za navlažitev biskvita k mleku primešamo še žlico ruma, za še večjo svežino pa biskvit premažemo z nekaj sadne marmelade.