Sara Rutar ostaja edina ženska zmagovalka slovenskega kulinaričnega šova MasterChef. / Foto: osebni arhiv (Foto Borut)

Sarina omaka in Mojčini žlikrofi

V soboto, 25. avgusta, bo Trg sv. Ahacija v Idriji med 11. in 22. uro gostil tradicionalni Praznik idrijskih žlikrofov. Organizatorji festivala želijo žlikrofe približati obiskovalcem in jih predstaviti na različne načine. Prišli bosta tudi Izoljanka Sara Rutar in Idrijčanka Mojca Blaško, zmagovalka lanskega slovenskega MasterChefa in tekmovalka v letošnjem, zadnjem MasterChefu.

Mojca Blaško pr­avi, da se ji zaradi udeležbe v šovu življenje ni spremenilo. »No, sem pa tja me pocukajo za rokav, to pa je tudi vse.« Medtem pa Sara ostaja edina ženska zmagovalka v slovenskem MasterChefu, saj je letos ponovno zmagal moški. Sara nadaljuje: »Mislim, da sem s tretjo sezono šova dokazala, da smo ženske borke in lahko premagamo stres, napetost in izzive, kot smo jih bili deležni tekmovalci v MasterChefu.« Meni sicer, da je med izzivi potrebne nekaj sreče, pa tudi trezno razmišljanje. Njen recept za zmago je bil: zaupaj sam sebi in kuhaj z ljubeznijo. Kako pa se je njej spremenilo življenje po sodelovanju v šovu? »Vsekakor je prva sprememba, da te na vsakem koraku ljudje prepoznajo. Še danes želijo, da se jim podpišem, se slikam z njimi ... Odpirajo se nova vrata, prihajajo novi izzivi, tako da sem zelo hvaležna za to življenjsko priložnost, ki mi je nedvomno spremenila življenje.«

Mojca je sodelovala v letošnjem MasterChefu in izpadla kot šesta tekmovalka. »Glede na to, da sem res amaterski ljubitelj kuhanja in kulinarike nasploh, si lahko rečem samo: bravo. Vsak nov izziv je bil stopnička višje. Pogorela pa sem pri izdelavi zelo kompleksne sladice, mislim, da je bila kar šestkomponentna. Že tako nisem ljubitelj sladic, kaj šele, da bi jih kdaj izdelovala, tako da ni nič čudnega, da mi ni šlo od kuhalnice.« (smeh)

Obe dekleti pa poznata idrijske žlikrofe. Mojca se je z njimi srečala že kot majhna deklica. »Prababica je brez izjeme vsako nedeljo izdelala in pripravila žlikrofe z zajčkom. To je moja – za zdaj – najljubša priloga k žlikrofom. Kasneje, ko sem odraščala, pa sem sama pri izdelavi pomagala mami. Največkrat pri polnilu. Joj, kako sem morala žvižgati, da nisem vseh kroglic že sproti pojedla ...« Da jih je izdelala od začetka do konca – od polnila do testa in samega oblikovanja – pa se je prvič zgodilo pred kakimi desetimi leti. »Moram priznati, da jih še vedno raje jem pri mami, saj je njihova izdelava res tehnično in časovno zahtevna. In seveda – mamini so daleč najboljši,« še doda.

Tudi Sara se je z žlikrofi srečala že v zgodnjem otroštvu, čeprav niso bili velikokrat na krožniku, a konec koncev gre za polnjene testenine in te Primorci obožujejo. Pri njih se večkrat jedo tortelini, ravioli in podobno. »Idrijski žlikrofi so pa specifični; polnjeni s čebulo, krompirjem in slanino, tako da mora biti zraven postrežena omaka kontrastna, da se okusi lepo povežejo v celoto.«

Obe dekleti boste lahko srečali na Prazniku idrijskih žlikrofov. Sara ostaja skrivnostna, Mojca pa bo sodelovala pri zelo zanimivi stojnici. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica se bo namreč tudi letos udeležilo Praznika idrijskih žlikrofov. Če bi radi spoznali, kako rezančevo testo s krompirjevim nadevom pripravljajo tisti, ki imajo težave z vidom, da vas občutki popeljejo v njihov svet, potem vas čaka zanimivo kulinarično popotovanje. In ob teh stojnici bo tudi Mojca Blaško. »Skupaj s slepimi in slabovidnimi bom izdelovala in kuhala žlikrofe. Obiskovalce bomo povabili k izdelavi žlikrofov z zavezanimi očmi in senzornimi očali ter jih s tem popeljali v svet oseb, ki imajo težave z vidom. Zelo zanimiva izkušnja, ki bi jo bilo škoda zamuditi.«

Barve Žlikrofov Žigon bosta zastopala Žan in Sara Žigon. V kombinaciji z glavnim kuharjem Nejcem Leničem in kuharskim mojstrom Hermanovega hrama Janezom Peterlinom bodo žlikrofi paša za oči, še zlasti pa bodo razveselili želodčke obiskovalcev, pravijo. Postregli vam bodo idrijske žlikrofe z golažem, vegetarijanske žlikrofe z gobovo omako, teranove žlikrofe s kraško omako ali pa mešanico žlikrofov z eno od omenjenih omak. Med 13. in 14. uro se bo ekipi na stojnici pridružila zmagovalka lanskega slovenskega MasterChefa Sara Rutar, ki bo ob 15. uri v stilu izzivov iz MasterChefa imela na voljo eno uro, da pripravi omako oziroma polivko k žlikrofom po njenem izboru. Kakšno, ostaja skrivnost do 25. avgusta, ko se boste lahko na lastne oči prepričali, kaj bo Sara okusnega »ušpičila«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 23. december 2017 / 11:10

Sploh vemo, kaj bo z nami?

V deželah, ki že dolgo uživajo v miru, božično voščilo »Mir ljudem na Zemlji!« nima tako velike teže kot v tistih delih sveta, ki še vedno ali znova trpijo v vojnah. Sicer pa nikjer ne piše, da bo rel...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 24. avgust 2012 / 07:00

Kratke novice

Tatinski Romun črpal gorivo Črnivec - Zaradi budnosti občanov se je z možmi postave soočil 25-letni državljan Romunije, ki se je v sredo okoli šeste ure zjutraj na Črnivc...

Zanimivosti / petek, 24. avgust 2012 / 07:00

Konec tedna že 21. Aljaževi dnevi

Mojstrana - Ta konec tedna bodo na Dovjem in v Mojstrani že 21. leto zapored pripravili Aljaževe dneve. Prva prireditev je bila že včeraj, ko so v Slovenskem planinskem muzeju odprli fotog...

GG Plus / petek, 24. avgust 2012 / 07:00

Kronika tedna

Nekdanja predsednica uprave v preiskavi Zaradi suma zlorabe položaja sta se v preiskavi znašla nekdanji minister za promet Patrick Vlačič in nekdanja predsednica upra...

Gorenjska / petek, 24. avgust 2012 / 07:00

Slovesno ob občinskem prazniku

Bohinjska Bistrica - V sklopu občinskega praznika se bodo danes ob 17. uri poklonili spominu na štiri pogumne može, ki so prvi pred 234 leti stopili na vrh Triglava. Slovesnost se bo odvij...

Nasveti / petek, 24. avgust 2012 / 07:00

Izvir bistre hčere planin

Izvir Soče (950 m) - Krasná si, bistra hči planin, brdka v prirodni si lepoti ..., je v letih 1862/63 napisal goriški slavček Simon Gregorčič. Gre za hvalnico Soči, naši najlepši reki in obenem reki,...