Manj porok in ločitev

Ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa se odražajo tudi na občutno manjšem številu porok in razvez.

Kranj – Po podatkih republiškega statističnega urada je bilo porok in razvez v letošnjem drugem četrtletju kar polovico manj kot v lanskem primerljivem obdobju. Od začetka aprila do konca junija je namreč zakonsko zvezo sklenilo 1184 parov ali 51,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, ko so jih zabeležili 2434. Razvezalo pa se je 361 parov ali skoraj 51 odstotkov manj kot v lanskem drugem četrtletju, ko je bilo zabeleženih 735 razvez. »Nižje število porok in razvez povezujemo z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa,« so dodali na statističnem uradu. Spomnimo: spomladi so bile poroke šest tednov prepovedane, nato pa je bilo nekaj časa število navzočih pri obredu precej omejeno. Po vnovični razglasitvi epidemije sredi oktobra so poroke v tem času znova prepovedane.

Upad porok in ločitev seveda zaznavajo tudi na Gorenjskem. Če so v Upravi enoti (UE) Kranj v lanskem drugem četrtletju sklenili 119 zakonskih zvez, so jih v letošnjem le 49. Od januarja do konca oktobra so jih sklenili 230, v enakem obdobju lani pa 291. Letos so imeli odpovedanih oz. prestavljenih 71 porok. »Za december sta prijavljeni dve sklenitvi zakonskih zvez zunaj uradnega prostora, ki za zdaj še nista bili odpovedani,« so pojasnili na UE Kranj ter dodali, da je število porok, ki jih bodo izpeljali do konca leta, težko napovedati, saj bo odvisno od veljavnih odlokov glede dovolitve oz. omejitve tovrstnih obredov pa tudi od števila novo podanih prijav parov. Vlogo za sklenitev zakonske zveze zunaj uradnega prostora je namreč treba vložiti najmanj 30 dni prej, medtem ko za obred v uradnem prostoru takšne časovne omejitve ni.

V UE Radovljica so v letošnjem drugem četrtletju imeli 47 porok, v lanskem pa okroglih sto. Letos so do konca oktobra sklenili 168 zakonskih zvez oz. 80 manj kot v enakem obdobju lani. Letos so sicer načrtovali 292 porok, a so jih 90 odpovedali, 28 pa prestavili v prihodnje leto. »Za zdaj imamo v novembru in decembru rezervirane termine za šest sklenitev zakonskih zvez. Če se bodo omejitveni ukrepi nadaljevali, bodo bodisi odpovedane bodisi prestavljene,« so razložili.

Uradnih evidenc o številu ločitev UE ne vodijo, so nam pa posredovali neuradne podatke o vpisih v matični register na podlagi prejetih sodnih odločb oz. sklepov o razvezi in na podlagi notarskih zapisov o sporazumu zakoncev o razvezi zakonske zveze. »Lahko, da podatki niso popolnoma točni. V lanskem drugem četrtletju je bilo v matični register vpisanih 40 razvez, v letošnjem pa 17. V obdobju od januarja do konca oktobra lani je bilo v matični register vpisanih 94 razvez, v enakem obdobju letos pa 72,« so pojasnili na UE Kranj. V UE Radovljica pa so na podlagi podatkov iz matičnega registra v letošnjem drugem četrtletju imeli sedem razvez, v lanskem pa 24. Do konca oktobra letos so zabeležili 45 ločitev, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 69.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 20. maj 2015 / 13:28

Odprli tematsko pot ob Savi

V četrtek so tudi uradno odprli novo, nekaj več kot pet kilometrov dolgo tematsko pot ob reki Savi od Fuksove brvi do Šobca.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 26. oktober 2014 / 21:56

Prijeten potep z glasbo

Glasbeni potep z novo radovljiško skupino Link.Art vas bo še pred majem popeljal po pariški Seini na ono stran mavrice med irsko zelenje in preko Avsenikovega Robleka nazaj do Radovljice.

Kronika / nedelja, 26. oktober 2014 / 17:11

Požar spremljale eksplozije

Sredi dneva so v poslovni coni v Šenčurju pogoreli poslovni prostori podjetja M Caravaning.

Humor / nedelja, 26. oktober 2014 / 07:00

Dob po meri zapornikov

V osrednjem slovenskem zaporu na Dobu bodo zgradili golfsko igrišče, privez za jahte, casino, ustanovili bodo radijsko postajo, v projektu simbioza bodo poučevali kitaro in petje …

Razvedrilo / nedelja, 26. oktober 2014 / 07:00

Na večerjo v gostilno

Našli smo se štirje jedci in rezervirali mizo v Gostilni pri šefu. Po pravici povedano, pričakovali nismo 'bog ve kaj', ker so bile izkušnje iz preteklih tovrstnih okušanj bolj slabe. Zato smo bili to...