Štruklji z nadevom iz suhih tepk Veronike Aljančič in Erne Mokorel / Foto: Jernej Jeglič

Izbrali najboljše lokalne jedi

V Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj so nagradili osem od sedemintridesetih receptov, ki so prispeli na natečaj za najboljše lokalne jedi iz sezonskih sestavin.

Kranj – Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj je izbral najboljše recepte, ki so prispeli na natečaj Predlagaj najboljše kosilo/večerjo iz lokalnih sestavin … in prejmi košarico lokalnih dobrot. »Na povabilo k sodelovanju v ozaveščevalni kulinarični akciji je skupaj prispelo 37 receptov, ki jih je v okviru 18 prijaviteljev poslalo 22 udeležencev. Prav vsi recepti so bili zanimivi in kakovostni, od tistih bolj tradicionalnih in že poznanih do povsem novih oz. izvirnih,« je pojasnil direktor CTRP Kranj Uroš Brankovič in dodal, da je večina avtorjev dopisala tudi zanimivosti o lokalnem izvoru sestavin, ozadju recepta oz. zgodbo o nastanku prijavljene jedi. Z natečajem želijo pokazati raznolikost lokalnih sestavin in jedi iz njih ter jih razširiti med nove uporabnike.

Izbor najboljših jedi ni bil enostaven. Na podlagi ocene jedi z vidika kvalitete vključenosti lokalnih sestavin in same sestave so najprej naredili ožji nabor 12 najboljših jedi, med katerimi so nato izbrali osem nagrajenih receptov. To so ajdovi mafini s kranjsko klobaso, ki so jih predlagale dijakinje Biotehniškega centra Naklo Ajda Bernard, Marija Zevnik, Špela Zorman in Petra Osolnik pod mentorstvom profesoric Kristine Frlic in Tine Križnar, žlinkrofi s skuto Mije Murovec z Jezerskega, kremna ričota s pečeno bučo Ivana Roglja iz Kranja, kr' tortilje Kranjčanke Špele Ankele, piščančji curry po gorenjsko Nine Mali z Golnika, veganski zimski štruklji Maje Sajovic iz Kranja, jetrca ofrigana Barbare Pogačnik iz Podbrezij ter štruklji z nadevom iz suhih tepk Veronike Aljančič in Erne Mokorel, prav tako iz Podbrezij. Zadnje tri nagrajenke so članice Interesnega združenja Podbreška potica, ki si je na natečaju prislužilo posebno zahvalo, saj se ga je udeležilo kar pet mojstric, ki so prispevale dvanajst receptov. »Pri tem je imel pomembno vlogo njihov koordinator Jernej Jeglič, ki je poskrbel, da so bili recepti lepo in sistematično napisani, da je bilo dodano tudi zgodovinsko-kulinarično ozadje večine jedi, napisano nekaj o lokalnem izvoru sestavin in da so bile jedi predstavljene z lepimi fotografijami z etnološkim pridihom,« je pojasnil Brankovič.

Vseh 37 receptov bodo zbrali v e-knjigo ter objavili na spletnih straneh CTRP Kranj in občin osrednje Gorenjske, ki podpirajo program Podeželsko razvojno jedro, v okviru katerega je potekal natečaj. Glede na dober odziv sodelujočih namerava CTRP Kranj v začetku pomladi natečaj z izborom najboljših jedi iz sezonskih lokalnih sestavin ponoviti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 23. december 2010 / 07:00

Na Poljah bi želeli skakalni center

Bohinjska Bistrica - V proračunu za prihodnje leto so pri občini predvideli tudi 27 tisoč evrov za ureditev odvajanja vode in nujna vzdrževalna dela na Hansenovi skakalnici na Po...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 23. december 2017 / 18:24

Strip pove, če družba ni okej

Iztok Sitar je nekoliko poseben mož na začetku druge polovice let. Če ne bi bil poseben, najbrž ne bi risal stripov. S svoje delovne mize je doslej v svet poslal petnajst samostojnih stripovskih album...

Kultura / sobota, 23. december 2017 / 18:23

Čakalnica za umret'

V komediji Čakalnica, v kateri navdušujeta Janez Hočevar - Rifle in Lado Bizovičar.

Medvode / sobota, 23. december 2017 / 18:22

Na delu znova arheologi

Medvode – Na travniku za vrtcem, šolo in športno dvorano na Svetju v Medvodah potekajo arheološke raziskave terena za potrebe priprave projektne dokumentacije za načrtovano obnovo šolskega športneg...

Gorenjska / sobota, 23. december 2017 / 18:22

Turistična središča za praznike polna

V teh dneh se hotelske kapacitete v vseh velikih turističnih središčih na Gorenjskem pospešeno polnijo. Med prazniki bodo tako rekoč stoodstotno zasedeni tako v Kranjski Gori kot na Bledu in v Bohinju...

Gorenjska / sobota, 23. december 2017 / 16:22

Bolje plačani kuharji in natakarji

V skladu z aneksom h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma se bodo s prvim januarjem zvišale plače zaposlenim na tem področju.