Štruklji z nadevom iz suhih tepk Veronike Aljančič in Erne Mokorel / Foto: Jernej Jeglič

Izbrali najboljše lokalne jedi

V Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj so nagradili osem od sedemintridesetih receptov, ki so prispeli na natečaj za najboljše lokalne jedi iz sezonskih sestavin.

Kranj – Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj je izbral najboljše recepte, ki so prispeli na natečaj Predlagaj najboljše kosilo/večerjo iz lokalnih sestavin … in prejmi košarico lokalnih dobrot. »Na povabilo k sodelovanju v ozaveščevalni kulinarični akciji je skupaj prispelo 37 receptov, ki jih je v okviru 18 prijaviteljev poslalo 22 udeležencev. Prav vsi recepti so bili zanimivi in kakovostni, od tistih bolj tradicionalnih in že poznanih do povsem novih oz. izvirnih,« je pojasnil direktor CTRP Kranj Uroš Brankovič in dodal, da je večina avtorjev dopisala tudi zanimivosti o lokalnem izvoru sestavin, ozadju recepta oz. zgodbo o nastanku prijavljene jedi. Z natečajem želijo pokazati raznolikost lokalnih sestavin in jedi iz njih ter jih razširiti med nove uporabnike.

Izbor najboljših jedi ni bil enostaven. Na podlagi ocene jedi z vidika kvalitete vključenosti lokalnih sestavin in same sestave so najprej naredili ožji nabor 12 najboljših jedi, med katerimi so nato izbrali osem nagrajenih receptov. To so ajdovi mafini s kranjsko klobaso, ki so jih predlagale dijakinje Biotehniškega centra Naklo Ajda Bernard, Marija Zevnik, Špela Zorman in Petra Osolnik pod mentorstvom profesoric Kristine Frlic in Tine Križnar, žlinkrofi s skuto Mije Murovec z Jezerskega, kremna ričota s pečeno bučo Ivana Roglja iz Kranja, kr' tortilje Kranjčanke Špele Ankele, piščančji curry po gorenjsko Nine Mali z Golnika, veganski zimski štruklji Maje Sajovic iz Kranja, jetrca ofrigana Barbare Pogačnik iz Podbrezij ter štruklji z nadevom iz suhih tepk Veronike Aljančič in Erne Mokorel, prav tako iz Podbrezij. Zadnje tri nagrajenke so članice Interesnega združenja Podbreška potica, ki si je na natečaju prislužilo posebno zahvalo, saj se ga je udeležilo kar pet mojstric, ki so prispevale dvanajst receptov. »Pri tem je imel pomembno vlogo njihov koordinator Jernej Jeglič, ki je poskrbel, da so bili recepti lepo in sistematično napisani, da je bilo dodano tudi zgodovinsko-kulinarično ozadje večine jedi, napisano nekaj o lokalnem izvoru sestavin in da so bile jedi predstavljene z lepimi fotografijami z etnološkim pridihom,« je pojasnil Brankovič.

Vseh 37 receptov bodo zbrali v e-knjigo ter objavili na spletnih straneh CTRP Kranj in občin osrednje Gorenjske, ki podpirajo program Podeželsko razvojno jedro, v okviru katerega je potekal natečaj. Glede na dober odziv sodelujočih namerava CTRP Kranj v začetku pomladi natečaj z izborom najboljših jedi iz sezonskih lokalnih sestavin ponoviti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 25. december 2007 / 07:00

Športni večer z najboljšimi

Čeprav prav vsi niso bili navdušeni nad izborom najboljših športnikov letošnjega leta, smo v četrtek zvečer na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma zagotovo videli večino letos naših najuspešnejš...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Francka in Vencelj Peternel prihajata iz vasi pod Blegošem, kjer sta se spoznala, živita pa v Šenčurju, kamor ju je pripeljalo delo.

Slovenija / / 07:00

K rešitvi težave naj pristopi tudi ministrstvo

Ljubljana – Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je v zvezi s porušenim naravnim sistemom v Dvojnem jezeru na ministra za okolje in prostor Karla Erjavca naslovila pobudo, na...

Tržič / / 07:00

Prehodni pokal spet v Tržiču

Enajste tržiške igre veselja in smeha so privabile šest ekip z Gorenjske in številne gledalce. Zmagali so domačini.

Kranj / / 07:00

Vodnjak obnavljajo, ga bodo tudi preselili?

Mojster za ohranjanje kulturne dediščine Leopold Šajn obnavlja vodnjak sv. Janeza Nepomuka z žalujočo ženo, ki stoji ob južni fasadi župnijske cerkve in je ena najlepših kiparskih umetnin v Kranju.

Zanimivosti / / 07:00

Večina Kovorjanov bi sprejela kranjske odpadke

Občina Tržič je Klicnemu studiu slepih v Škofji Loki naročila raziskavo mnenja prebivalcev KS Kovor o tem, ali naj se deponija napolni do konca ali prej zapre.