Moderna različica klasične martinove pojedine

Martinovo letos drugačno

Klasičnih martinovanj, kot smo jih bili vajeni, letos ne bo. V ospredje prihajajo recepti s spleta, znanje domačih kuharic, naročilo na dom ali osebni prevzem martinove pojedine.

Kranj – Letos je novi koronavirus poskrbel, da tradicionalnih martinovanj ne bo. So se pa novonastali situaciji nekateri ponudniki vina in hrane hitro prilagodili.

Na spletnih straneh enega večjih trgovskih centrov s svojo restavracijo so med drugim objavili tudi moderno obarvan martinov jedilnik oziroma recepte zanj – za klasično »kraljico«: pečeno raco, dušeno rdeče zelje s kostanjem (kot prikuho), mini gobove pite, za sladico pa lahko izbirate med kostanjevim in čokoladnim moussom v kozarčku ali pa poskusite pripraviti pečene hruške z oreščki in sladoledom.

Kraško martinovanje, čas, ko se spojita vino in kulinarika Krasa, lahko doživite tudi letos, a na drugačen način: na varnem, v zavetju svojega doma. Na spletu preverite seznam kraških vinarjev, ki ponujajo dostavo, in si naročite svoj martinov paket. Tudi po mladem vinu jih lahko vprašate.

Ker pa je za dostavo Kras malce daleč, smo se pozanimali, ali pridejo tudi na Gorenjsko. Izvedeli smo, da nekateri ponudniki dostavljajo tudi v naše kraje, drug način je še pošiljanje paketa po pošti, najboljšo in najbolj preverjeno informacijo pa boste dobili, če se boste z vprašanji obrnili naravnost na ponudnika.

November je tudi čas, ko se začenjajo vinski sejmi. Letos so jih odpovedali ali prestavili, nekateri dogodki in celo degustacije pa so našli pot na splet.

Bo pa v času martinovega marsikateri gostinec svoja kosila »to go« ali osebni prevzem obarval vsaj malo martinovo. Če niste vešči kuhanja, se torej zagotovo tudi kje v vaši bližini najde gostinec, ki vam lahko reši družinsko martinovo kosilo ali večerjo.

Na svoji strani na Facebooku je na primer Gostišče Tulipan iz Lesc že objavilo novembrske datume prav za martinovo pojedino. Pravijo, da vam martinovo pripeljejo na dom, če naročila ne pridete iskat osebno. Do kod vse razvažajo, pa jih le povprašajte. »Če bi bilo naročilo večje, za več gosk, bi peljali tudi v Ljubljano,« se hudomušno odzovejo.

Goske, ki so v ponudbi, so zrasle na znani Planšariji Dolga njiva, preden pa bodo prispele na vašo mizo – v kosu ali razkosane, po želji in naročilu seveda – jih bodo najprej počasi kuhali, potem pa še spekli v krušni peči. Zraven sodita tudi priloga in seveda vino.

Zaupali so nam še, da je kar nekaj zanimanja za njihovo martinovo pojedino, iz česar lahko sklepamo, da si ljudje želijo, da se tradicija ohrani, pa četudi v prilagojeni obliki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 20. december 2010 / 07:00

Moja žena je hladna kot led in mi ne da (6)

»Kako te ljubim, Sončica moja,« je vzdihoval, ne da bi mu bilo mar zame. Tla so bila hladna, v podplate me je pošteno zeblo, a ne za dolgo. Kljub temu da sva se prejšnji dan igrala d...

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 15:47

Vaja priložnost za izboljšave

Dvesto pripadnikov različnih reševalnih služb se je na brniškem letališču znova urilo v posredovanju ob letalski nesreči. Izkušenj s pravimi nesrečami je malo, zato so vaje toliko bolj pomembne.

Kranj / / 15:45

Trudijo se, da bi bil Kranj še lepši

Ocenjevanje najlepših izložb in pročelij je ena od tradicionalnih akcij Turističnega društva Kranj, ki vsako leto poteka od aprila do oktobra. Letos ima najlepšo izložbo Lesnavesna, najlepše pa je pre...

Zanimivosti / / 15:35

Reševalna služba za človeške ribice

Vode po poplavah občasno naplavijo na površje človeške ribice. Tudi če so te nepoškodovane, na suhem kmalu poginejo, v potokih pa jih pojedo plenilci. V jamskem laboratoriju Tular v Kranju imajo trenu...

Nasveti / / 15:21

Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravim...

Razvedrilo / / 15:20

Skupaj jih imata sto

Prejšnji teden sta praznovala svoj os­­e­­­bni praznik dva no­vinarska kolega iz domače časopisne hiše: Danica Zavrl Žlebir je praznovala šestdeseti rojstni dan, Samo Lesjak pa je dopolnil štirides...