Jabolčna pita z makom

Da so jabolka in mak dobitna kombinacija, vemo iz prekmurske gibanice, kjer skupaj z orehi in skuto tvorijo celoto. A nič slabše se sestavini ne obneseta v obliki pite.

Za pripravo jabolčne pite z makom potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 100 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli; za makov nadev: 250 g mletega maka, 2 dl mleka, 1 jajce, 50 g sladkorja, lupinico ene limone; za jabolčni nadev: 5 srednje velikih jabolk, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, pest rozin, sok 1 limone.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Vsak del testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Priprava makovega nadeva: Mak zmešamo skupaj s sladkorjem in limonino lupinico. Poparimo z vročim mlekom. Ko se malce ohladi, primešamo rumenjak in nato še sneg enega beljaka.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo, odstranimo semena ter naribamo. Posladkamo, potresemo s cimetom in pokapljamo z limoninim sokom. Dodamo rozine in vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Po površini enakomerno razporedimo makov nadev ter nato še nadev iz jabolk. Po vrhu naribamo testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Da se nam po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 2. december 2023 / 21:25

Popotnika za radovedne

»Sva arhitekta, popotnika, ljubitelja arhitekture, umetnosti, zgodovine, narave in dobre hrane,« sta knjigi na pot zapisala življenjska sopotnika Špela Kuhar in Robert Potokar. Kot po najboljši kavi v...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Potem ga je pa z lopato ...

V četrtek so na Loškem odru premierno uprizorili tragikomično dramo Vražji fant zahodne strani.

Jesenice / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Planinske postojanke zapirajo vrata

Jesenice - Branko Bergant, predsednik Planinskega društva Jesenice, je povedal, da so začeli zapirati planinske postojanke, ki sodijo pod okrilje društva. Tako so včeraj zaprli Kočo na Gol...

Kronika / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Nesreče

Nesreča jadralnih padalcev Dvorje - V nedeljo, 2. oktobra, sta okoli 15.30 na travniku v okolici Dvorij padla dva jadralna padalca. Policisti so ugoto...

Gospodarstvo / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Preddvor / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Obnavljajo pokopališče

Preddvor - Na pokopališču v Preddvoru so se jeseni začela obnovitvena dela. Spomladi so tlakovali prostor pred dostopom na še druge tri glavne poti na pokopališču in prostor okol...