Jabolčna pita z makom

Da so jabolka in mak dobitna kombinacija, vemo iz prekmurske gibanice, kjer skupaj z orehi in skuto tvorijo celoto. A nič slabše se sestavini ne obneseta v obliki pite.

Za pripravo jabolčne pite z makom potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 100 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli; za makov nadev: 250 g mletega maka, 2 dl mleka, 1 jajce, 50 g sladkorja, lupinico ene limone; za jabolčni nadev: 5 srednje velikih jabolk, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, pest rozin, sok 1 limone.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Vsak del testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Priprava makovega nadeva: Mak zmešamo skupaj s sladkorjem in limonino lupinico. Poparimo z vročim mlekom. Ko se malce ohladi, primešamo rumenjak in nato še sneg enega beljaka.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo, odstranimo semena ter naribamo. Posladkamo, potresemo s cimetom in pokapljamo z limoninim sokom. Dodamo rozine in vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Po površini enakomerno razporedimo makov nadev ter nato še nadev iz jabolk. Po vrhu naribamo testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Da se nam po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 15. oktober 2016 / 11:30

Glasba je hrana ljubezni

Besede o glasbi kot hrani ljubezni je že davno izrekel veliki Shakespeare, njihovo večno univerzalnost pa potrjuje tudi odnos do glasbe gorenjske zasedbe 101-ka band. Kot iskreno pravijo fantje: »N...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 15. oktober 2023 / 14:09

Sonček praznuje (1)

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije šteje štirideset let. Obletnico so v Kongresnem centru Brdo praznovali pretekli četrtek, na predvečer svetovnega dne cerebralne paralize....

Nasveti / nedelja, 15. oktober 2023 / 14:09

Družbene travme in posledice

V obdobju po drugi svetovni vojni je človeštvo pridobilo veliko pravic, ki olajšujejo življenje mnogim – zatiranim manjšim narodom, zatiranim in ponižanim ženskam, pretepenim otrokom in skupinam, k...

Gospodarstvo / nedelja, 15. oktober 2023 / 14:08

Višje obrestne mere, dražji tudi krediti

Svet Evropske centralne banke (ECB), ki bdi nad denarno politiko dvajsetih evrskih držav, je v prizadevanjih za znižanje inflacije na sprejemljiva dva odstotka septembra še desetič zapored zvišal k...

Kronika / nedelja, 15. oktober 2023 / 14:07

Ponoči zagorelo na terasi gostinskega lokala

Domžale – V noči na četrtek je zagorelo na terasi enega izmed lokalov na Ljubljanski cesti v Domžalah. Gasilci so požar pogasili, policisti pa so zbrali prva obvestila in zavarovali kraj. V požaru...

Nasveti / nedelja, 15. oktober 2023 / 14:03

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Vezani boste pripravljeni na nove, bolj zavezujoče korake v partnerskem odnosu, samski pa lahko srečate nekoga, ki vam bo ogrel sr...