Jabolčna pita z makom

Da so jabolka in mak dobitna kombinacija, vemo iz prekmurske gibanice, kjer skupaj z orehi in skuto tvorijo celoto. A nič slabše se sestavini ne obneseta v obliki pite.

Za pripravo jabolčne pite z makom potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 100 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli; za makov nadev: 250 g mletega maka, 2 dl mleka, 1 jajce, 50 g sladkorja, lupinico ene limone; za jabolčni nadev: 5 srednje velikih jabolk, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, pest rozin, sok 1 limone.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Vsak del testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Priprava makovega nadeva: Mak zmešamo skupaj s sladkorjem in limonino lupinico. Poparimo z vročim mlekom. Ko se malce ohladi, primešamo rumenjak in nato še sneg enega beljaka.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo, odstranimo semena ter naribamo. Posladkamo, potresemo s cimetom in pokapljamo z limoninim sokom. Dodamo rozine in vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Po površini enakomerno razporedimo makov nadev ter nato še nadev iz jabolk. Po vrhu naribamo testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Da se nam po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 12. december 2022 / 16:40

Burduš ostaja v muzeju

Burduš, prvi reševalni helikopter pri nas, bo vsaj še nadaljnjih pet let »letel« v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / torek, 21. april 2020 / 06:00

Seja občinskega sveta

Bohinjska Bistrica – Občinski svet Občine Bohinj se bo v četrtek sestal na 12. redni seji, prvič po izbruhu epidemije covida-19. Svetniki bodo med drugim obravnavali spremembe pravilnika o dodeljev...

Naklo / torek, 21. april 2020 / 18:03

Nakelski čebelarji na poti k jubileju

Naklo – Čebelarsko društvo (ČD) je imelo še pred začetkom epidemije novega koronavirusa občni zbor, na katerem so potrdili delo v letu 2019, o katerem je poročal tudi nekdanji dolgoletni predsednik...

Medvode / torek, 21. april 2020 / 18:03

Roke za javne razpise še podaljšali

Medvode – Občina Medvode je glede na razglašeno epidemijo razpisne roke za javne razpise s področja družbenih dejavnosti, ki so jih objavili 6. marca, podaljšala še do ponedeljka, 18. maja.

Nasveti / torek, 21. april 2020 / 18:02

Najina nihanja

Vsi procesi življenja imajo gibanja gor in dol. Celo več – kar gre gor, mora iti tudi dol. Podobno je tudi v najinem zakonu. Zato je zelo prav, da se veseliva, ko gre veselje gor. In nekaj morava s...

Kronika / torek, 21. april 2020 / 18:01

Zagorelo v kuhinji

Jesenice – V nedeljo nekaj minut po 14. uri je zagorelo v kuhinji v stanovanju na Ulici Staneta Bokala na Jesenicah. Požar, ki je poškodoval inventar v kuhinji, so pogasili jeseniški poklicni in pr...