Jabolčna pita z makom

Da so jabolka in mak dobitna kombinacija, vemo iz prekmurske gibanice, kjer skupaj z orehi in skuto tvorijo celoto. A nič slabše se sestavini ne obneseta v obliki pite.

Za pripravo jabolčne pite z makom potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 100 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli; za makov nadev: 250 g mletega maka, 2 dl mleka, 1 jajce, 50 g sladkorja, lupinico ene limone; za jabolčni nadev: 5 srednje velikih jabolk, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, pest rozin, sok 1 limone.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Vsak del testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Priprava makovega nadeva: Mak zmešamo skupaj s sladkorjem in limonino lupinico. Poparimo z vročim mlekom. Ko se malce ohladi, primešamo rumenjak in nato še sneg enega beljaka.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo, odstranimo semena ter naribamo. Posladkamo, potresemo s cimetom in pokapljamo z limoninim sokom. Dodamo rozine in vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Po površini enakomerno razporedimo makov nadev ter nato še nadev iz jabolk. Po vrhu naribamo testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Da se nam po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 2. december 2016 / 12:49

Ta veseli dan kulture

Ljubljana – Ob obletnici Prešernovega rojstva, jutri, v soboto, 3. decembra, bodo tudi letos svoja vrata brezplačno odprle številne kulturne ustanove po državi: muzeji, galerije, gledališča, knjiž...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 22. oktober 2019 / 14:25

Čokoladna torta z grškim jogurtom

Jogurt in čokolada na prvi pogled nista ravno dobitna kombinacija. Ampak če ju predelamo v torto, nastane neverjetno okusna sladica, ki se ji ni moč upreti.

Razvedrilo / torek, 22. oktober 2019 / 14:18

Pivo Fest Krvavec

Na spodnji postaji krvavške gondole oziroma kabinske žičnice je bilo tako v petek kot soboto živahno, na Nemškem Rovtu se je ustavil Valter Sirk, obiskali pa smo tudi blejski lokal z okusnimi mini pri...

Kamnik / torek, 22. oktober 2019 / 14:13

Cesta na Primoža varna

Stahovica – Pod občinsko cesto Praprotno–Sveti Primož se je sprožil zemeljski plaz, ki je onemogočal varen dostop na tem območju, zato se je občina letos lotila obnove, ki so jo izvedli delavci Kom...

Gospodarstvo / torek, 22. oktober 2019 / 14:10

Letos četrtina običajnega pridelka

V največjem gorenjskem sadovnjaku, v zadružnem sadovnjaku Resju pri Podvinu, so letos zaradi pozebe in toče pridelali okrog dvesto ton sadja, kar predstavlja približno eno četrtine običajne letine.

Kronika / torek, 22. oktober 2019 / 14:08

V nesreči na Celjskem umrla motorista iz Kranja

Stranice, Kranj – V hudi prometni nesreči izven naselja Stranice v občini Zreče sta v petek umrla 61- in 52-letni motorist z območja Kranja. Kot se je izvedelo, je eden od umrlih motoristov 52-letn...