Damijan Jagodic pripada četrti generaciji pekov, ki v Vodicah pečejo preste.

Kako so adergaške preste postale vodiške

V Vodicah že četrta generacija družine Jagodic peče preste po receptu nun iz Adergasa, ki so jih na ta način pekle že v začetku šestnajstega stoletja.

Da sredi Vodic, na Kamniški cesti 22, stoji Pekarna prest Jagodic, opozarja le manjši napis pred domačo hišo, ki ga človek kaj hitro spregleda, a v njej že vrsto let nastajajo po mnenju mnogih najboljše preste pri nas. Kupujejo jih ljubitelji slanega peciva od vsepovsod, o čemer smo se prepričali tudi med našim obiskom. »To so edine prave preste, najboljše. Najbolj znana presta je vodiška presta,« ni skoparil s pohvalami gospod iz Šentvida, ki jih je tokrat vzel trideset in se vsakič, ko se pelje mimo Vodic, ustavi tudi v pekarni pri Jagodičevih.

»Nekateri imajo radi bolj, drugi manj pečene. Vedno jih naredimo nekaj brez dodatne soli, prilagodimo pa se tudi željam strank. Tako za enega od naših rednih kupcev pripravimo nekaj tako slanih, da jih sam ne morem jesti. Vendar so njemu očitno takšne všeč,« pravi Damijan Jagodic, ki danes ob pomoči žene in sestre, ki si delita ime Ksenja, ter očeta Jožeta, vodi pekarno. Poleg rednih kupcev iz Vodic in okolice pa jih precej prodajo tudi gostinskim lokalom in gorskim kočam. Tako se z vodiškimi prestami lahko okrepčajo tudi izletniki na bližnji Šmarni gori ali pa planinci, ki se ustavijo v domu na Kališču pod Storžičem, Sv. Joštu nad Kranjem, Sv. Jakobu nad Preddvorom, Sv. Primožu nad Kamnikom, Rašici, Starem gradu nad Smlednikom ali v Planinskem domu v Tamarju.

Čeprav so preste danes znane kot vodiške, pa izvirajo iz Adergasa. V tamkajšnjem dominikanskem samostanu so jih menda že okoli leta 1700 pekle nune, navado pa so privzele tudi ženske iz vasi, ki so izdelovanje prest prenesle na svoje domove.

Prestarstvo se v Adergasu ni ohranilo, po zaslugi Damijanovega pradeda pa tradicija živi še danes. Ob selitvi iz Lahovč je namreč leta 1920 domačo obrt prenesel v Vodice, od leta 1932 pa pekarna, v kateri preste peče že četrta generacija Jagodičevih, deluje na isti lokaciji kot do danes.

V več kot tristoletni zgodovini se recept za pripravo prest ni spremenil. Tako kot so jih nekdaj pripravljale nune, jih v Vodicah še danes pečeta tudi Damijan Jagodic in njegova družina. Še danes večina dela poteka ročno, le stroj za delno valjanje testa jim ga nekoliko olajša. Tako kot so to nekdaj počele nune, preste še vedno najprej vržejo v krop, šele nato jih spečejo v peči, segreti na skoraj tristo stopinj. Ker so preste najprej kuhane in šele nato pečene, dobijo značilen lesk in obstojnost. Čeprav jim ne dodajajo nobenih umetnih dodatkov in vsebujejo le vodo, moko, kvas in sol, posušene obstanejo tudi več mesecev. »Preste so mehke le prvi dan, nato pa postanejo trde. Tako da je bolje, da jih ne grizemo, temveč odlomimo in počakamo, da se nam raztopijo v ustih,« pravi Damijan Jagodic, medtem ko iz peči pobira še zadnje preste tega dne.

Na vprašanje, koliko jih spečejo vsak dan, se pekovski mojster le skrivnostno nasmehne: »Toliko, kolikor smo pridni.« Tudi z nasledstvom oz. nadaljevanjem tradicije si ne beli glave. Starejši sin in hčerka sta si vsaj za zdaj izbrala drugačne poklice, zato pa več interesa za peko prest kaže najmlajša, ki pa je šele v tretjem razredu in ima časa za tovrstne odločitve še precej. »Sam sem rasel v pekarni in mi je bilo že od mladih nog jasno, da bom nadaljeval očetovo delo. Danes je drugače, otroci imajo tudi več možnosti. Nobenega od njih ne silim v nič. Kakor se bodo odločili, tako bo tudi prav,« zaključi sogovornik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 16. junij 2014 / 09:51

Vlada dala soglasje k razrešitvi Igorja Horvata

Jesenice – Vlada je na četrtkovi seji dala soglasje k razrešitvi direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Igorja Horvata. Sklep o razrešitvi direktorja jeseniške bolnišnice je 15. maja sprejel svet z...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 31. oktober 2016 / 15:57

Ambrožičeva lipicanska žrebička med najboljšimi

Ljubno – Združenje rejcev lipicanca Slovenije, ki združuje več kot sto dvajset zasebnih rejcev lipicancev, je prejšnji konec tedna na tradicionalnih vzrejnih pregledih ocenilo letos rojena lipicans...

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. oktober 2016 / 15:55

Gorenjska banka krepi lizinško dejavnost

Kranj – Gorenjska banka in Addiko Bank sta skupaj s svojima hčerinskima družbama GB Leasing in Hypo Alpe-Adria-Leasing prejšnji teden podpisali pogodbo, na podlagi katere je Gorenjska banka od Hypa...

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. oktober 2016 / 15:55

Merkur trgovina še vedno naprodaj

Zavezujoče ponudbe za prodajo sanirane Merkur Trgovine po izhodiščni ceni 28,55 milijona evrov bo stečajna upraviteljica Merkurja zbirala do sredine januarja.

Avtomobilizem / ponedeljek, 31. oktober 2016 / 15:52

Zavita v tančico skrivnosti

Kranj – Iz Opla prihajajo skrivnostne novice. Nova insignia grand sport trenutno zaključuje zadnjo razvojno fazo. Čeprav naslednja generacija Oplove admiralske ladje s kamuflažno preobleko skriva s...

Šport / ponedeljek, 31. oktober 2016 / 15:51

Gorenjski derbi Nakljankam

Tržič – V 1. B državni rokometni ligi za ženske sta se v Tržiču na gorenjskem derbiju pomerili domača ekipa ŽRK Tržič, ki letos prvič igra v članski konkurenci, in RK Naklo. Ekipi sta bili prej zdr...