Porove jedi

Por je v kuhinji široko uporaben. Jedi popestri tako z okusom kot tudi s hranilno vrednostjo, zelo dobro pa se izkaže v kombinaciji s slanino in jajci.

Za pripravo porovega narastka z ajdovo kašo potrebujemo: 300 g ajdove kaše, 2 večja pora, 150 g slanine, 2 stroka česna, 4 jajca, 1 lonček kisle smetane, 2 dl mleka, sol in poper.

Ajdovo kašo solimo, zalijemo s 5 dl vode in jo kuhamo toliko časa, da posrka vso tekočino – približno 15 minut. Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana. Nazadnje primešamo še ajdovo kašo. Vse skupaj prestavimo v namaščen pekač in prelijemo s prelivom. Preliv pripravo tako, da skupaj stepemo jajca, kislo smetano in mleko. Z vilicami malo premešamo, da se preliv enakomerno razporedi med ajdovo kašo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut.

Nasvet: Celoten narastek lahko popestrimo še z naribanim sirom, ki ga vmešamo v preliv. Včasih je treba obroke skuhati vnaprej ali za več oseb, ki jedo ob različnem času. V tem primeru se porov narastek z ajdovo kašo odlično izkaže. Okusen je tako topel kot tudi hladen, brez problema pa ga lahko tudi pogrejemo.

Za pripravo pora z jajci potrebujemo: 1 večji por, 1 debelejšo rezino slanine, 4 jajca, poper.

Por narežemo na kolesa, slanino na tanjše trakove ali manjše kocke. Ponev segrejemo in na njej pečemo slanino. Dodamo por in pražimo 10 minut, da se ta zmehča. Nazadnje v ponev ubijemo še jajca in mešamo toliko časa, da jajca zakr­knejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 7. oktober 2016 / 12:03

Novo študijsko leto

V ponedeljek se je za približno osemdeset tisoč študentov začelo novo študijsko leto. Pet naključnih smo povprašali o tem, zakaj so se odločili za izbrano smer študija, pričakovanjih in za...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 7. oktober 2016 / 07:00

Prikaz starih kmečkih opravil

Šmartno v Tuhinju – Člani Turističnega društva Gora sv. Miklavž vabijo na tradicionalno prireditev Prikaz starih kmečkih opravil, ki bo v soboto, 8. oktobra, od 15. ure dalje, in v nedeljo, 9. okto...

Kultura / petek, 7. oktober 2016 / 07:00

Prihaja Podsvet

Po štirinajstih dneh na oder Prešernovega gledališča prihaja že druga letošnja premiera, prva slovenska uprizoritev drame Podsvet ameriške dramatičarke Jennifer Haley, ki je nastala v koprodukciji Pre...

Kranj / petek, 7. oktober 2016 / 07:00

Znova bodo zbirali papir

Kranj – Društvo za zaščito živali Kranj jutri organizira že 11. akcijo zbiranja starega papirja. Akcijo prirejajo dvakrat letno, vsakič pa celoten izkupiček namenijo oskrbi brezdomnih in zapuščenih...

Preddvor / petek, 7. oktober 2016 / 07:00

Tokrat po poteh ob potoku Belca

Preddvor – Zavod za turizem Preddvor v sodelovanju s Centrom za trajnostni razvoj podeželja Kranj in Ribiško družino Kranj vabi jutri na tretji pohod Po poteh preddvorskih voda. Udeleženci bodo tok...

Gospodarstvo / petek, 7. oktober 2016 / 07:00

Jubilej društva žena in deklet na vasi

Bohinjska Bela – Društvo žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje praznuje letos 40. obletnico delovanja. Članice bodo jubilej proslavile jutri, v soboto, ob 19. uri s slovesnostjo v Domu krajano...