Porove jedi

Por je v kuhinji široko uporaben. Jedi popestri tako z okusom kot tudi s hranilno vrednostjo, zelo dobro pa se izkaže v kombinaciji s slanino in jajci.

Za pripravo porovega narastka z ajdovo kašo potrebujemo: 300 g ajdove kaše, 2 večja pora, 150 g slanine, 2 stroka česna, 4 jajca, 1 lonček kisle smetane, 2 dl mleka, sol in poper.

Ajdovo kašo solimo, zalijemo s 5 dl vode in jo kuhamo toliko časa, da posrka vso tekočino – približno 15 minut. Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana. Nazadnje primešamo še ajdovo kašo. Vse skupaj prestavimo v namaščen pekač in prelijemo s prelivom. Preliv pripravo tako, da skupaj stepemo jajca, kislo smetano in mleko. Z vilicami malo premešamo, da se preliv enakomerno razporedi med ajdovo kašo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut.

Nasvet: Celoten narastek lahko popestrimo še z naribanim sirom, ki ga vmešamo v preliv. Včasih je treba obroke skuhati vnaprej ali za več oseb, ki jedo ob različnem času. V tem primeru se porov narastek z ajdovo kašo odlično izkaže. Okusen je tako topel kot tudi hladen, brez problema pa ga lahko tudi pogrejemo.

Za pripravo pora z jajci potrebujemo: 1 večji por, 1 debelejšo rezino slanine, 4 jajca, poper.

Por narežemo na kolesa, slanino na tanjše trakove ali manjše kocke. Ponev segrejemo in na njej pečemo slanino. Dodamo por in pražimo 10 minut, da se ta zmehča. Nazadnje v ponev ubijemo še jajca in mešamo toliko časa, da jajca zakr­knejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:25

Nova letina Bohinca v kleti na Bitnjah

Bitnje – Na Bitnjah v Bohinju so se v torek pod budnim očesom idejnega vodje Krsta Tripiča in bohinjske vinske kraljice Maje Sušnik zbrali ljubiteljski vinogradniki, ki so v mošt predelali letošnjo...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 7. oktober 2023 / 18:39

Pogačar razliko napravil na spustu in tretjič osvojil Lombardijo

Bergamo – Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 117. kolesarske dirke po Lombardiji. Za 25-letnika s Klanca pri Komendi je to že tretja zaporedna zmaga na zadnjem spomeniku s...

Kronika / sobota, 7. oktober 2023 / 18:27

V Kamniku vlak do smrti povozil kolesarko

Kamnik – V Kamniku je danes zgodaj popoldne vlak na železniškem prehodu zbil kolesarko. Ta je kljub nudenju pomoči umrla, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje....

Šport / sobota, 7. oktober 2023 / 18:23

Nagrade za najbolj športne šole

Škofja Loka – Zavod za šport RS Planica je v minulem šolskem letu izpeljal nagradni natečaj za najbolj športni vrtec, osnovno šolo, osnovno šolo s prilagojenim programom in srednjo šolo. Na natečaj...

Gospodarstvo / sobota, 7. oktober 2023 / 18:22

Solastništvo potrebuje podporo

Inštitut za ekonomsko demokracijo, ki proučuje potencial lastništva zaposlenih, je v začetku tedna pripravil drugi kongres ekonomske demokracije, namenjen razpravi o možnostih spodbujanja delavskega l...

Kronika / sobota, 7. oktober 2023 / 18:22

Nadzirali motoriste

Kranj – Gorenjski policisti so pred dnevi izvedli poostren nadzor nad kolesarji, motoristi ter vozniki mopedov in e-skirojev. Pozorni so bili predvsem na prekoračitve dovoljene hitrosti, uporabo za...