V Zavarovalnici Triglav so v torek za novega predsednika nadzornega sveta imenovali Andreja Andoljška. / Foto: Gorazd Kavčič

Rast premije in nižji dobiček

V Skupini Triglav so v letošnjem prvem polletju zbrali več premije kot v enakem lanskem obdobju, a pri tem ustvarili nekoliko manjši dobiček.

Kranj – Skupina Triglav je v prvi polovici leta obračunala 673,4 milijona evrov kosmate zavarovalne premije, kar je bilo sedem odstotkov več kot lani v enakem obdobju in več od povprečne rasti na slovenskem zavarovalnem trgu, ki je bila 4-odstotna. Porast premije je dosegla na večini svojih trgov in pri vseh vrstah zavarovanja – pri zdravstvenih za 17 odstotkov, pri premoženjskih za šest ter pri življenjskih in pokojninskih zavarovanjih za tri odstotke.

Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 40,6 milijona evrov in je bil za tri odstotke nižji kot v primerljivem lanskem obdobju. Nižji dobiček je bil predvsem posledica poslabšanja stanja na globalnih finančnih trgih in deloma tudi množičnih škodnih in enkratnih dogodkov. Naložbeni portfelj, vreden 3,3 milijarde evrov, v katerem je skoraj tri četrtine obveznic, je prinesel manjši donos kot lani.

»Naše poslovanje ostaja dobičkonosno in varno,« je polletne rezultate poslovanja komentiral Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, in dodal, da je pandemija novega koronavirusa korenito spremenila njihovo poslovanje, pri tem pa so naredili pomemben korak v smeri digitalne transformacije. V skupini ocenjujejo, da je njihov zavarovalni in naložbeni portfelj dovolj odporen za povečana tveganja, a tudi v prihodnje ekonomski in finančni učinki pandemije ostajajo negotovi. Visoka stopnja negotovosti jim tudi onemogoča napovedati, ali bodo dosegli s poslovnim načrtom predvideno vrednost premije in dobiček. Ocenjujejo, da bodo dosegli načrtovano premijo (1,2 milijarde evrov), dobiček, ki so ga načrtovali od 95 do 105 milijonov evrov, pa bo verjetno od 10 do 25 odstotkov nižji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 19. junij 2017 / 15:42

V gore s kapo in rokavicami

Poletna planinska sezona se je začela, a v gorah nas še lahko presenetijo zasneženi odseki poti. Gorski reševalci so letos zabeležili že 154 intervencij, kar je 54 več kot lani v istem obdobju; sedem...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Matjaž Zupan znova na čelu skakalcev

Kranj - Nekdanji skakalec, nato pa tudi trener naše skalne reprezentance Matjaž Zupan, ki se je v zadnjih sezonah izkazal tudi kot trener mladih čeških skakalcev, je danes...

Prosti čas / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Sproščeno z zvezdami

Pred kratkim smo bili na srečanju z ustvarjalci oddaje Zvezde pojejo ter pevci in zvezdami, uvrščenimi v drugi krog tekmovanja.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Peko: vsako leto bolje

Tržiška tovarna obutve že četrto leto posluje z dobičkom in ga vlaga v razširitev trgovinske mreže. Postopki lastninjenja še niso začeti.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Krokarji napadajo jagnjeta

Krokarji so lani na Zgornjem Gorenjskem pokončali 21 jagnjet. V zavodu za gozdove si ob zahtevah za izredni odstrel želijo hitrejši odziv ministrstva za okolje in prostor.

Zanimivosti / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Stari motocikli za dušo

V Smledniku so člani kluba lastnikov in ljubiteljev klasičnih motociklov C. M. O. C pripravili tretjo razstavo. Najstarejši motor je bil izdelan leta 1931.