V Zavarovalnici Triglav so v torek za novega predsednika nadzornega sveta imenovali Andreja Andoljška. / Foto: Gorazd Kavčič

Rast premije in nižji dobiček

V Skupini Triglav so v letošnjem prvem polletju zbrali več premije kot v enakem lanskem obdobju, a pri tem ustvarili nekoliko manjši dobiček.

Kranj – Skupina Triglav je v prvi polovici leta obračunala 673,4 milijona evrov kosmate zavarovalne premije, kar je bilo sedem odstotkov več kot lani v enakem obdobju in več od povprečne rasti na slovenskem zavarovalnem trgu, ki je bila 4-odstotna. Porast premije je dosegla na večini svojih trgov in pri vseh vrstah zavarovanja – pri zdravstvenih za 17 odstotkov, pri premoženjskih za šest ter pri življenjskih in pokojninskih zavarovanjih za tri odstotke.

Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 40,6 milijona evrov in je bil za tri odstotke nižji kot v primerljivem lanskem obdobju. Nižji dobiček je bil predvsem posledica poslabšanja stanja na globalnih finančnih trgih in deloma tudi množičnih škodnih in enkratnih dogodkov. Naložbeni portfelj, vreden 3,3 milijarde evrov, v katerem je skoraj tri četrtine obveznic, je prinesel manjši donos kot lani.

»Naše poslovanje ostaja dobičkonosno in varno,« je polletne rezultate poslovanja komentiral Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, in dodal, da je pandemija novega koronavirusa korenito spremenila njihovo poslovanje, pri tem pa so naredili pomemben korak v smeri digitalne transformacije. V skupini ocenjujejo, da je njihov zavarovalni in naložbeni portfelj dovolj odporen za povečana tveganja, a tudi v prihodnje ekonomski in finančni učinki pandemije ostajajo negotovi. Visoka stopnja negotovosti jim tudi onemogoča napovedati, ali bodo dosegli s poslovnim načrtom predvideno vrednost premije in dobiček. Ocenjujejo, da bodo dosegli načrtovano premijo (1,2 milijarde evrov), dobiček, ki so ga načrtovali od 95 do 105 milijonov evrov, pa bo verjetno od 10 do 25 odstotkov nižji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sobota, 30. november 2019 / 12:26

Vstopamo v adventni čas

Glavni simbol adventa je adventni venček in v teh dneh na različnih lokacijah poteka kar nekaj delavnic. Ena teh je bila v sredo v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 24. avgust 2020 / 23:28

Narava in hribi so zanju najlepša pisarna

Zakonca Anita in Grega Kofler iz Mojstrane dobršen del svojega življenja in dela posvečata goram. Grega je alpinistični inštruktor, gorski vodnik z mednarodno licenco, Anita je sredi izobraževanja za...

Gorenjska / ponedeljek, 24. avgust 2020 / 23:25

Zaključujejo prenove šol in vrtcev

V Kranju je največja pridobitev pred novim šolskim letom dozidana in prenovljena Podružnična šola Center (Osnovna šola Simona Jenka), novi pa so tudi štirje oddelki vrtca. Potrebne obnove so potekale...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. avgust 2020 / 14:39

Zadovoljni s turistično sezono

Slovenci znova odkrivajo lepote svojih krajev, k temu jih spodbujajo tudi turistični boni. V največjih gorenjskih turističnih krajih so zadovoljni s sedanjim potekom poletne sezone.

Medvode / ponedeljek, 24. avgust 2020 / 14:21

Sanacija »dežele jaškov«

Občina Medvode je pristopila k težko pričakovani sanaciji ceste Rakovnik–Goričane. V teku je tudi obnova še nekaterih drugih poškodovanih odsekov cest v občini.

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. avgust 2020 / 14:21

Rast premije in nižji dobiček

V Skupini Triglav so v letošnjem prvem polletju zbrali več premije kot v enakem lanskem obdobju, a pri tem ustvarili nekoliko manjši dobiček.