Strežno osebje in kuharski mojster: Maruša Janina Selišnik, Grega Rozman, Blaž Modrič in Bojan Lončarič

Vila z okusom (4)

Blejska lepotica, ki še vedno vztraja

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju. Tokrat so kruh postregli še z maslom, rikotino skuto in peteršiljem. Lažja jed tokratnega menija je bila riba. Na krožniku so postrvi, marinirani z brinovimi jagodami, delali družbo še gel limone, drobtine rjavega masla in čips kvinoje. Naslednji krožnik je kombiniral teletino: lička, file in ocvrt telečji priželjc z dodano kremo v soli pečenega topinamburja in mladim grahom. Za sladico pa je na mizo prispel ganaš karamelne čokolade s pečeno belo čokolado, mangovim ragujem, peno kokosovega mleka ter sorbetom mandarine. Lahko bi zaključili: bistrojsko kosilo na nivoju vile, sredi terase z enim najlepših pogledov na Blejski otok in jezero – in to za popolnoma sprejemljivo ceno.

Ko sem tako kosila in gledala predse, sem se spomnila zanimivega časovnega sosledja iz oddaljene in bližnje preteklosti. Razmišljala sem o časih, ko so Bled množično obiskovali Nizozemci in mi je enkrat eden od turistov v anketi na vprašanje, zakaj so za dopust izbrali Bled, odgovoril: ker se tu pač ne dogaja veliko in tudi ne moremo zapraviti veliko. V zelo bližnji preteklost pa so na Bled turisti že drli v trumah. Cene nekaterih ponudb in storitev so poletele v nebo. Potem se je, ravno tako ne dolgo nazaj, zgodila še apartmajska revolucija »apartma v vsako hišo, tudi namesto garaže«, če se izrazim šaljivo, in so Bled preplavili predvsem mladi, tuji »backpackerji« oziroma popotniki z nahrbtnikom. Sedaj je »na obisku« koronaefekt ...

Bled je doživel in videl že marsikaj, a želja po tem, da bi bil butični predstavnik slovenskega turizma, ostaja. Pravzaprav že sedaj turisti gledajo nanj kot na neko ekskluzivno destinacijo, biser gorenjske regije. Tu govorimo predvsem o tujih turistih, domači so precej bolj nezaupljivi. Morda je ravno zato prišel čas, da ga Slovenci začnemo spoznavati na novo, na svojo pobudo, po svojih zmožnostih, namesto da slepo spremljamo objave na Facebooku, koliko je nekdo plačal za kavo oziroma kako obskurno drago imajo parkirnino na Bledu. Kaj pa, če vseeno ni vse res? (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 18. julij 2008 / 07:00

Vlada pripravila prve ukrepe

Za prve interventne ukrepe po neurju je vlada iz proračunskih rezerv namenila 682 tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 9. maj 2014 / 13:35

Prijavljenih blizu petsto mladih čebelarjev

Brdo pri Lukovici – Čebelarska zveza Slovenije bo jutri, v soboto, pripravila v osnovni šoli v Velikih Laščah 37. državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev. Za tekmovanje se je prijavilo 475...

Kronika / petek, 9. maj 2014 / 23:24

Tržičana odnesla Sava

Starejšega Tržičana, ki je v torek pri Šobcu padel v Savo, še vedno niso našli.

Kronika / petek, 9. maj 2014 / 23:22

Požvižgal se je na policiste

Kranj – Kranjski policisti so v noči na četrtek na Kokrici pri Kranju želeli ustaviti avtomobil, v katerem se je peljal 30-letni Kranjčan. A ta se za policijske luči in sireno ni zmenil in je oddrv...

Razvedrilo / petek, 9. maj 2014 / 23:17

Kavboji in pepelka

Fantje kranjske zasedbe The Tide so se za snemanje novega videospota morali priučiti plesnih korakov v country slogu – na srečo so jim pomagale plesalke skupine Colorado. V kinematograf Cineplexx Kran...

Humor / petek, 9. maj 2014 / 23:07

Od zadaj

Tinkara Kovač bo konec tedna na Danskem nastopila na Eurosongu. Evropo bo poskušala prepričati s pesmijo Spet/Round and Round. Vsaka podobnost pesmi s slovensko politiko je seveda naključn...