Strežno osebje in kuharski mojster: Maruša Janina Selišnik, Grega Rozman, Blaž Modrič in Bojan Lončarič

Vila z okusom (4)

Blejska lepotica, ki še vedno vztraja

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju. Tokrat so kruh postregli še z maslom, rikotino skuto in peteršiljem. Lažja jed tokratnega menija je bila riba. Na krožniku so postrvi, marinirani z brinovimi jagodami, delali družbo še gel limone, drobtine rjavega masla in čips kvinoje. Naslednji krožnik je kombiniral teletino: lička, file in ocvrt telečji priželjc z dodano kremo v soli pečenega topinamburja in mladim grahom. Za sladico pa je na mizo prispel ganaš karamelne čokolade s pečeno belo čokolado, mangovim ragujem, peno kokosovega mleka ter sorbetom mandarine. Lahko bi zaključili: bistrojsko kosilo na nivoju vile, sredi terase z enim najlepših pogledov na Blejski otok in jezero – in to za popolnoma sprejemljivo ceno.

Ko sem tako kosila in gledala predse, sem se spomnila zanimivega časovnega sosledja iz oddaljene in bližnje preteklosti. Razmišljala sem o časih, ko so Bled množično obiskovali Nizozemci in mi je enkrat eden od turistov v anketi na vprašanje, zakaj so za dopust izbrali Bled, odgovoril: ker se tu pač ne dogaja veliko in tudi ne moremo zapraviti veliko. V zelo bližnji preteklost pa so na Bled turisti že drli v trumah. Cene nekaterih ponudb in storitev so poletele v nebo. Potem se je, ravno tako ne dolgo nazaj, zgodila še apartmajska revolucija »apartma v vsako hišo, tudi namesto garaže«, če se izrazim šaljivo, in so Bled preplavili predvsem mladi, tuji »backpackerji« oziroma popotniki z nahrbtnikom. Sedaj je »na obisku« koronaefekt ...

Bled je doživel in videl že marsikaj, a želja po tem, da bi bil butični predstavnik slovenskega turizma, ostaja. Pravzaprav že sedaj turisti gledajo nanj kot na neko ekskluzivno destinacijo, biser gorenjske regije. Tu govorimo predvsem o tujih turistih, domači so precej bolj nezaupljivi. Morda je ravno zato prišel čas, da ga Slovenci začnemo spoznavati na novo, na svojo pobudo, po svojih zmožnostih, namesto da slepo spremljamo objave na Facebooku, koliko je nekdo plačal za kavo oziroma kako obskurno drago imajo parkirnino na Bledu. Kaj pa, če vseeno ni vse res? (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 20. oktober 2008 / 07:00

Vseslovensko brucovanje

BRUC bo tokrat gostil Šank rock, Magnifica & Turbolentzo, Trkaja & Rapostole, Omarja Naberja, Kingstone, Niete, Elvisa Jacksona, Guštija in Polono, The Tide. Ne bodo manjkali tudi elektronski ritmi.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 18. september 2023 / 18:12

Natečajna komisija prijavila sum pritiska

Posebna natečajna komisija za izbiro generalnega direktorja policije je na Komisijo za preprečevanje korupcije prijavila sum nedovoljenih pritiskov. Boštjan Lindav prijavo ocenjuje kot poskus ustrahov...

Nasveti / ponedeljek, 18. september 2023 / 18:11

8372

Toliko je obeliskov v mestecu na vzhodu Bosne. To je bil cilj mojega obiska Balkana. Potoval sem sam. Rahlo balkansko vzdušje se je začelo na letalu za Beograd, precej več na avtobusu do Novega Paz...

Zanimivosti / ponedeljek, 18. september 2023 / 12:57

Kdor zakuha, ta poje

Škofjeločanka Ana Podobnik in Kranjčanka Ana Hudobivnik sta ustvarili kuharsko knjigo za otroke – kuharje začetnike, v celoti napisano z velikimi tiskanimi črkami. Kot pravita, prvo takšno v Sloveniji...

Zanimivosti / ponedeljek, 18. september 2023 / 08:03

Naberi šopek

Velik napis »Naberi šopek za najdražjo« nas te dni nagovarja ob regionalni cesti skozi Žabnico, ob njem pa je nasad rumenih sončnic. Zrasle so na kupu zemlje, ki ga je dlje časa prekrival plevel, z...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. september 2023 / 07:59

Prispevek tujih podjetij

Ljubljana – Podjetja pod tujim nadzorom so v letu 2021 ustvarila 27,3 odstotka vse dodane vrednosti, zaposlovala pa so skoraj 27 odstotkov zaposlenih, kažejo nedavni podatki Statističnega urada. Tu...