Strežno osebje in kuharski mojster: Maruša Janina Selišnik, Grega Rozman, Blaž Modrič in Bojan Lončarič

Vila z okusom (4)

Blejska lepotica, ki še vedno vztraja

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju. Tokrat so kruh postregli še z maslom, rikotino skuto in peteršiljem. Lažja jed tokratnega menija je bila riba. Na krožniku so postrvi, marinirani z brinovimi jagodami, delali družbo še gel limone, drobtine rjavega masla in čips kvinoje. Naslednji krožnik je kombiniral teletino: lička, file in ocvrt telečji priželjc z dodano kremo v soli pečenega topinamburja in mladim grahom. Za sladico pa je na mizo prispel ganaš karamelne čokolade s pečeno belo čokolado, mangovim ragujem, peno kokosovega mleka ter sorbetom mandarine. Lahko bi zaključili: bistrojsko kosilo na nivoju vile, sredi terase z enim najlepših pogledov na Blejski otok in jezero – in to za popolnoma sprejemljivo ceno.

Ko sem tako kosila in gledala predse, sem se spomnila zanimivega časovnega sosledja iz oddaljene in bližnje preteklosti. Razmišljala sem o časih, ko so Bled množično obiskovali Nizozemci in mi je enkrat eden od turistov v anketi na vprašanje, zakaj so za dopust izbrali Bled, odgovoril: ker se tu pač ne dogaja veliko in tudi ne moremo zapraviti veliko. V zelo bližnji preteklost pa so na Bled turisti že drli v trumah. Cene nekaterih ponudb in storitev so poletele v nebo. Potem se je, ravno tako ne dolgo nazaj, zgodila še apartmajska revolucija »apartma v vsako hišo, tudi namesto garaže«, če se izrazim šaljivo, in so Bled preplavili predvsem mladi, tuji »backpackerji« oziroma popotniki z nahrbtnikom. Sedaj je »na obisku« koronaefekt ...

Bled je doživel in videl že marsikaj, a želja po tem, da bi bil butični predstavnik slovenskega turizma, ostaja. Pravzaprav že sedaj turisti gledajo nanj kot na neko ekskluzivno destinacijo, biser gorenjske regije. Tu govorimo predvsem o tujih turistih, domači so precej bolj nezaupljivi. Morda je ravno zato prišel čas, da ga Slovenci začnemo spoznavati na novo, na svojo pobudo, po svojih zmožnostih, namesto da slepo spremljamo objave na Facebooku, koliko je nekdo plačal za kavo oziroma kako obskurno drago imajo parkirnino na Bledu. Kaj pa, če vseeno ni vse res? (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. december 2022 / 16:17

Božične sanje

Kulturni dom Ignacija Borštnika v Cerkljah je nedavno gostil letošnje Božične sanje, baletno božično predstavo Baletne šole Stevens. Nena Vrhovec je pojasnila, da gre za eno od treh vsakoletnih pre...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 20. februar 2015 / 00:59

Štirideset let mož z dolgo brado

Že kar nekaj časa je, kar smo se za leto dni poslovili od treh dobrih decembrskih mož, in zdaj bolj čakamo, da pust prežene zimo. Ni pa tako dolgo nazaj, kar se je Valentin Nemec - Tina iz Podljubelja...

Gorenjska / petek, 20. februar 2015 / 00:57

Takoj zaposlijo dva pediatra

Osnovno zdravstvo Gorenjske je lansko poslovno leto zaključilo pozitivno. Tisto, kar skrbi Jožeta Veternika, direktorja tega javnega zavoda, je kritično pomanjkanje pediatrov, tudi pomanjkanje družins...

Avtomobilizem / petek, 20. februar 2015 / 00:56

Vladar slabih cest

Če se ceste ne prilagajajo nam, se dajmo mi njim.

Avtomobilizem / petek, 20. februar 2015 / 00:55

Službeno vozilo za zabavo

Prevozno sredstvo, ki ga ne potrebujejo le urejevalci smučišč.

Kronika / petek, 20. februar 2015 / 00:50

Ropar bo šel na zdravljenje

Kranjsko sodišče je 26-letnega Roka Mežnariča zaradi ugotovljene neprištevnosti pri njegovem poskusu ropa poslalo na obvezno psihiatrično zdravljenje.