Strežno osebje in kuharski mojster: Maruša Janina Selišnik, Grega Rozman, Blaž Modrič in Bojan Lončarič

Vila z okusom (4)

Blejska lepotica, ki še vedno vztraja

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju. Tokrat so kruh postregli še z maslom, rikotino skuto in peteršiljem. Lažja jed tokratnega menija je bila riba. Na krožniku so postrvi, marinirani z brinovimi jagodami, delali družbo še gel limone, drobtine rjavega masla in čips kvinoje. Naslednji krožnik je kombiniral teletino: lička, file in ocvrt telečji priželjc z dodano kremo v soli pečenega topinamburja in mladim grahom. Za sladico pa je na mizo prispel ganaš karamelne čokolade s pečeno belo čokolado, mangovim ragujem, peno kokosovega mleka ter sorbetom mandarine. Lahko bi zaključili: bistrojsko kosilo na nivoju vile, sredi terase z enim najlepših pogledov na Blejski otok in jezero – in to za popolnoma sprejemljivo ceno.

Ko sem tako kosila in gledala predse, sem se spomnila zanimivega časovnega sosledja iz oddaljene in bližnje preteklosti. Razmišljala sem o časih, ko so Bled množično obiskovali Nizozemci in mi je enkrat eden od turistov v anketi na vprašanje, zakaj so za dopust izbrali Bled, odgovoril: ker se tu pač ne dogaja veliko in tudi ne moremo zapraviti veliko. V zelo bližnji preteklost pa so na Bled turisti že drli v trumah. Cene nekaterih ponudb in storitev so poletele v nebo. Potem se je, ravno tako ne dolgo nazaj, zgodila še apartmajska revolucija »apartma v vsako hišo, tudi namesto garaže«, če se izrazim šaljivo, in so Bled preplavili predvsem mladi, tuji »backpackerji« oziroma popotniki z nahrbtnikom. Sedaj je »na obisku« koronaefekt ...

Bled je doživel in videl že marsikaj, a želja po tem, da bi bil butični predstavnik slovenskega turizma, ostaja. Pravzaprav že sedaj turisti gledajo nanj kot na neko ekskluzivno destinacijo, biser gorenjske regije. Tu govorimo predvsem o tujih turistih, domači so precej bolj nezaupljivi. Morda je ravno zato prišel čas, da ga Slovenci začnemo spoznavati na novo, na svojo pobudo, po svojih zmožnostih, namesto da slepo spremljamo objave na Facebooku, koliko je nekdo plačal za kavo oziroma kako obskurno drago imajo parkirnino na Bledu. Kaj pa, če vseeno ni vse res? (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 28. november 2006 / 06:00

Začeli z izkopavanji povojnega grobišča

Lesce - Sodni izvedenec in predstavniki inštituta za sodno medicino so včeraj na trasi gorenjske avtoceste pri Lescah začeli z izkopom skeletnih ostankov še neznanih žrt...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Anketa: Vozniki naj plačajo

Na cestah je še vedno veliko vinjenih voznikov. Minister za zdravje zato predlaga, da bi vinjeni povzročitelji nesreč odškodninsko odgovarjali za vso nastalo škodo, tudi za zdravljenje. Kako pa bi mor...

Slovenija / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Upokojenci bodo prejeli letni dodatek

Ljubljana – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na četrtkovi seji sklenil, da bodo upokojenci skupaj z majskimi pokojninami prejeli tudi letni dodat...

Nasveti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Sorbeti

Prihaja čas, ko se nam veliko bolj priležejo osvežilne sadne sladice. Tokratnih receptov se bodo razveselili predvsem ljubitelji sladoleda, ki iščejo enako ali še bolj osvežujočo, vendar manj kaloričn...

Nasveti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Slovarček izrazov

Izrazi v računalništvu so navadnim smrtnikom pogosto nerazumljivi, kopica kratic pa dela ta svet še bolj nedostopen in nedojemljiv. Kljub temu da nekatere izraze, ne da bi vedeli, uporabljamo že skora...

Nasveti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

S srčnico nad krvni tlak

Srčnica je rastlinica precej podobna koprivi s to razliko, da ne peče. Njene zdravilne moči so, kot nakazuje že ime, najbolj učinkovite pri težavah s srcem, zlasti pri povišanem krvnem tlaku in pospeš...