Strežno osebje in kuharski mojster: Maruša Janina Selišnik, Grega Rozman, Blaž Modrič in Bojan Lončarič

Vila z okusom (4)

Blejska lepotica, ki še vedno vztraja

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju. Tokrat so kruh postregli še z maslom, rikotino skuto in peteršiljem. Lažja jed tokratnega menija je bila riba. Na krožniku so postrvi, marinirani z brinovimi jagodami, delali družbo še gel limone, drobtine rjavega masla in čips kvinoje. Naslednji krožnik je kombiniral teletino: lička, file in ocvrt telečji priželjc z dodano kremo v soli pečenega topinamburja in mladim grahom. Za sladico pa je na mizo prispel ganaš karamelne čokolade s pečeno belo čokolado, mangovim ragujem, peno kokosovega mleka ter sorbetom mandarine. Lahko bi zaključili: bistrojsko kosilo na nivoju vile, sredi terase z enim najlepših pogledov na Blejski otok in jezero – in to za popolnoma sprejemljivo ceno.

Ko sem tako kosila in gledala predse, sem se spomnila zanimivega časovnega sosledja iz oddaljene in bližnje preteklosti. Razmišljala sem o časih, ko so Bled množično obiskovali Nizozemci in mi je enkrat eden od turistov v anketi na vprašanje, zakaj so za dopust izbrali Bled, odgovoril: ker se tu pač ne dogaja veliko in tudi ne moremo zapraviti veliko. V zelo bližnji preteklost pa so na Bled turisti že drli v trumah. Cene nekaterih ponudb in storitev so poletele v nebo. Potem se je, ravno tako ne dolgo nazaj, zgodila še apartmajska revolucija »apartma v vsako hišo, tudi namesto garaže«, če se izrazim šaljivo, in so Bled preplavili predvsem mladi, tuji »backpackerji« oziroma popotniki z nahrbtnikom. Sedaj je »na obisku« koronaefekt ...

Bled je doživel in videl že marsikaj, a želja po tem, da bi bil butični predstavnik slovenskega turizma, ostaja. Pravzaprav že sedaj turisti gledajo nanj kot na neko ekskluzivno destinacijo, biser gorenjske regije. Tu govorimo predvsem o tujih turistih, domači so precej bolj nezaupljivi. Morda je ravno zato prišel čas, da ga Slovenci začnemo spoznavati na novo, na svojo pobudo, po svojih zmožnostih, namesto da slepo spremljamo objave na Facebooku, koliko je nekdo plačal za kavo oziroma kako obskurno drago imajo parkirnino na Bledu. Kaj pa, če vseeno ni vse res? (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 11. julij 2017 / 17:13

Glasbeno-vizualni Dvocikel v Layerjevi hiši

Kranj – Dvocikel na Češnjevem vrtu Layerjeve hiše prinaša posebno glasbeno-vizualno izkušnjo, kjer se glasbeni par v kreativnem prepletu spoji z vizualno umetnico. Vokalistka Katja Šulc že...

Objavljeno na isti dan


Naklo / nedelja, 29. marec 2015 / 12:31

Pomagajo, tekmujejo in potujejo

Društvo upokojencev Naklo ima 884 članic in članov, ki so dejavni v življenju občine.

GG Plus / nedelja, 29. marec 2015 / 15:00

Slovensko znanje v Dohi

Kranjčan Iztok Kraševec je že vse svoje življenje povezan s športom, v domačih logih je še najbolj znan iz vaterpola in nogometa. Zdaj je v Dohi, kjer na kliniki za medicino športa in rehabilitacijo s...

Razvedrilo / nedelja, 29. marec 2015 / 11:45

Iskali bodo drznost in kreativnost

Ljubitelji kuharskih televizijskih šovov bodo po prvem aprilu spet prišli na svoj račun. Na Pop TV namreč prihaja prvi slovenski MasterChef (Kuharski mojster), ki ga bodo predvajali ob sredah in če...

Medvode / nedelja, 29. marec 2015 / 11:16

Manj denarja za vse, tudi za svetnike

V Medvodah so sprejeli proračun za letošnje leto. Zadolževanja ne bo, prav tako tudi ne večjih novih investicij. Sredstva na razpisih v primerjavi z lansko realizacijo zmanjšana za petintrideset odsto...

Kamnik / nedelja, 29. marec 2015 / 11:14

Jubilejno leto za kamniško keramiko

V Hiši keramike na Šutni so odprli razstavo Od vrča do majolike, do konca leta pa pripravljajo še vrsto drugih dogodkov.