Skutni kolač z marelicami
Skutni kolač z marelicami je preprost kolač, ki ga pripravimo tako rekoč v trenutku, poleg tega pa so zanj značilni čudovit okus, sočnost in osvežilnost. Odlično se obnese tako na piknikih kot tudi ob popoldanski kavi.
Za pripravo skutnega kolača z marelicami potrebujemo: za osnovo: 200 g moke, 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 100 g jogurta. Za nadev: 400 g skute, 1 jajce, 1 žlico zdroba, lupinico 1 limone, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sladkorja, 6 večjih marelic. Najprej se lotimo priprave skutnega nadeva: skuto razmešamo s pomočjo mešalnika. Dodamo vse preostale sestavine razen marelic in dobro premešamo.
Priprava osnove: moko zmešamo s pecilnim praškom. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter penasto umešamo, da masa postane svetla in naraste. Nato dodamo jogurt in polovico snega iz beljakov. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke in pecilnega praška. Nazadnje z lopatico vmešamo še preostali sneg.
Sestavljanje kolača: okrogel pekač namastimo in vanj vlijemo zmes za osnovo. Po osnovi razporedimo skutni nadev in ga z vilicami malce razporedimo po osnovi. Po vrhu razporedimo še na krhlje narezane marelice. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 40 minut. Da se kolač po vrhu ne bi preveč zapekel, po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.
Nasvet: Sestavine so navedene za pekač premera 26 centimetrov. Če je premer večji, bo kolač nižji, v nasprotnem primeru pa višji. Temu ustrezno prilagodimo čas peke. Enak kolač lahko pripravimo tudi z breskvami ali slivami v času njihove sezone. Ko svežega sadja nimamo na voljo, uporabimo tistega iz kompota.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

