Skutni kolač z marelicami

Skutni kolač z marelicami je preprost kolač, ki ga pripravimo tako rekoč v trenutku, poleg tega pa so zanj značilni čudovit okus, sočnost in osvežilnost. Odlično se obnese tako na piknikih kot tudi ob popoldanski kavi.

Za pripravo skutnega kolača z marelicami potrebujemo: za osnovo: 200 g moke, 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 100 g jogurta. Za nadev: 400 g skute, 1 jajce, 1 žlico zdroba, lupinico 1 limone, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sladkorja, 6 večjih marelic. Najprej se lotimo priprave skutnega nadeva: skuto razmešamo s pomočjo mešalnika. Dodamo vse preostale sestavine razen marelic in dobro premešamo.

Priprava osnove: moko zmešamo s pecilnim praškom. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter penasto umešamo, da masa postane svetla in naraste. Nato dodamo jogurt in polovico snega iz beljakov. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke in pecilnega praška. Nazadnje z lopatico vmešamo še preostali sneg.

Sestavljanje kolača: okrogel pekač namastimo in vanj vlijemo zmes za osnovo. Po osnovi razporedimo skutni nadev in ga z vilicami malce razporedimo po osnovi. Po vrhu razporedimo še na krhlje narezane marelice. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 40 minut. Da se kolač po vrhu ne bi preveč zapekel, po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Nasvet: Sestavine so navedene za pekač premera 26 centimetrov. Če je premer večji, bo kolač nižji, v nasprotnem primeru pa višji. Temu ustrezno prilagodimo čas peke. Enak kolač lahko pripravimo tudi z breskvami ali slivami v času njihove sezone. Ko svežega sadja nimamo na voljo, uporabimo tistega iz kompota.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 24. september 2015 / 12:29

Z avtomobilom v drevo

Spodnje Stranje – V nedeljo okoli pol dveh zjutraj je v naselju Spodnje Stranje v občini Kamnik vozniku osebno vozilo ušlo izpod nadzora in je zato zapeljal s cestišča ter trčil v drevo. Trk je bil...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Noč čarovnic

Škofja Loka - V Sloveniji se vse bolj uveljavlja noč čarovnic oziroma halloween, praznik, ki izhaja iz starega keltskega običaja, komercialno vrednost, podobno kot valentinovo, pa so mu da...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Gorenjci ne tvegajo

V Hypo Alpe-Adria-Bank ugotavljajo, da Gorenjci niso pripravljeni veliko tvegati in da radi varčujejo v banki.

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Nova vzajemna sklada

Kranj - Raiffeisen Banka, ki poleg domačega sklada Skala (v upravljanju Krekove družbe) trži že dvajset investicijskih skladov Raiffeisen Capital Management, je 1. oktobra začela tržiti nov...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Zgodovinski dosežki v Acroniju

Po dvomesečnih težavah z reorganizacijo Slovenske industrije jekla in prilagajanju ruski skupini Koks pripravljajo nove projekte. Acroni je dosegel zgodovinske rezultate, konfliktov z državo ni.

Škofja Loka / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Doma s kar štirimi odličji

Škofjeloški namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta si na evropskem prvenstvu za invalide v Kranjski Gori skupaj priborili kar štiri odličja.