Več zelenjave ne škodi

Ni zelenjave, za katero ne bi mogli trditi, da je polna vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Zato je prav, da jo v čim večji meri redno vključimo v obroke. Naše jedi ne bo obogatila le hranilno, temveč bo poskrbela tudi za odlične okuse in barvno pestrost.

Za pripravo piščančjih trakov z zelenjavo na ajdovi kaši potrebujemo: 400 g ajdove kaše, 600 g piščančjega fileja, 1 papriko, 1 bučko, polovico pora, nekaj šampinjonov, 3 stroke česna, 2 žlici sojine omake, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na trakove ter ga solimo in popramo. Zelenjavo operemo in očistimo semen. Papriko ter bučko narežemo na trakove, česen in šampinjone na lističe, por pa na kolesa. Segrejemo ponev in vanjo prilijemo žlico olja ter na njem popečemo pripravljene piščančje trakove. Pečeno meso prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane na toplem. V ponev nato damo še drugo žlico olja ter na njem na hitro popečemo vso zelenjavo. K popečeni zelenjavi primešamo pečeno meso in zalijemo s sojino omako. Dobro premešamo in pražimo še dve minuti. Ajdovo kašo skuhamo v dvojni količini osoljene vode ter jo serviramo na krožnike. Čezenj nadevamo piščančje trakove z zelenjavo.

Nasvet: Piščančje trakove z zelenjavo lahko serviramo tudi h kakšni drugi prilogi. Naj bo to enkrat ajdova kaša, drugič riž ali testenine, spet drugič polenta, kuskus ali krompir.

Za pripravo jajčnega narastka z zelenjavo potrebujemo: 1 kg zmrznjene zelenjavne mešanice (cvetača, brokoli, korenje), 6 jajc, 6 dl mleka, 1 žlico pšeničnega zdroba, sol in poper, 1 pest naribanega sira, maslo za pekač.

Zelenjavo stresemo v osoljeno vodo in kuhamo le toliko, da zavre. Odcedimo. Preliv pripravimo tako, da skupaj stepemo jajca in mleko, dodamo pšenični zdrob ter po okusu solimo in popramo. Pekač premažemo z maslom in po njem razporedimo zelenjavno mešanico ter jo prelijemo z jajčnim prelivom. Z vilicami vse skupaj malce premešamo, da se jajčni preliv enakomerno razporedi med zelenjavo. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Da se nam narastek po vrhu ne bi preveč zapekel, ga po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Nasvet: Narastek lahko pripravimo tudi s svežo zelenjavo, ki jo skuhamo do polovice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 20. julij 2023 / 07:44

Biftek za moške, »župa« za ženske

S sklopom prireditev, ki so jih združili pod naslovom 50 pomladi filma Cvetje v jeseni, so se tudi v Turističnem društvu (TD) Stari vrh pridružili praznovanju Tavčarjevega leta, ki ga je vlada razglas...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 30. april 2020 / 20:29

Ne pozabite: kres ni dovoljen

Zaradi razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja letos ni dovoljeno kuriti kresov, opozarja policija. Svetuje tudi, da zaklepate vrata svojih domov, četudi ste doma.

Gorenjska / četrtek, 30. april 2020 / 13:30

Dovoljeni obiski v domovih za starejše, a pod strogimi pogoji

V torek in sredo, 28. in 29. aprila, na širšem Gorenjskem niso zaznali nove okužbe z novim koronavirusom. Vodja svetovalne strokovne skupine na ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović je poudar...

Slovenija / četrtek, 30. april 2020 / 11:43

Nova stvarnost

V tednih, odkar po vsem svetu pustoši koronavirus, se je naše življenje korenito spremenilo. Ustavljen je bil javni potniški promet, gibanje na javnih površinah je omejeno, življenje lahko...

Slovenija / četrtek, 30. april 2020 / 11:42

Prestavili vpis v srednje šole

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pripravili nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za prihodnje šolsko leto. Rok za prijavo so prestavili na 11. maj.

Razvedrilo / četrtek, 30. april 2020 / 11:41

Gasilski izziv na Planet TV

V ponedeljek, 4. maja, bodo mednarodni dan gasilcev na Planet TV ob 21. uri obeležili s predvajanjem predstavitvene oddaje Gasilci. V velikem gasilskem izzivu se bodo z izjemno zahtevnim poligonom spo...