Več zelenjave ne škodi

Ni zelenjave, za katero ne bi mogli trditi, da je polna vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Zato je prav, da jo v čim večji meri redno vključimo v obroke. Naše jedi ne bo obogatila le hranilno, temveč bo poskrbela tudi za odlične okuse in barvno pestrost.

Za pripravo piščančjih trakov z zelenjavo na ajdovi kaši potrebujemo: 400 g ajdove kaše, 600 g piščančjega fileja, 1 papriko, 1 bučko, polovico pora, nekaj šampinjonov, 3 stroke česna, 2 žlici sojine omake, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na trakove ter ga solimo in popramo. Zelenjavo operemo in očistimo semen. Papriko ter bučko narežemo na trakove, česen in šampinjone na lističe, por pa na kolesa. Segrejemo ponev in vanjo prilijemo žlico olja ter na njem popečemo pripravljene piščančje trakove. Pečeno meso prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane na toplem. V ponev nato damo še drugo žlico olja ter na njem na hitro popečemo vso zelenjavo. K popečeni zelenjavi primešamo pečeno meso in zalijemo s sojino omako. Dobro premešamo in pražimo še dve minuti. Ajdovo kašo skuhamo v dvojni količini osoljene vode ter jo serviramo na krožnike. Čezenj nadevamo piščančje trakove z zelenjavo.

Nasvet: Piščančje trakove z zelenjavo lahko serviramo tudi h kakšni drugi prilogi. Naj bo to enkrat ajdova kaša, drugič riž ali testenine, spet drugič polenta, kuskus ali krompir.

Za pripravo jajčnega narastka z zelenjavo potrebujemo: 1 kg zmrznjene zelenjavne mešanice (cvetača, brokoli, korenje), 6 jajc, 6 dl mleka, 1 žlico pšeničnega zdroba, sol in poper, 1 pest naribanega sira, maslo za pekač.

Zelenjavo stresemo v osoljeno vodo in kuhamo le toliko, da zavre. Odcedimo. Preliv pripravimo tako, da skupaj stepemo jajca in mleko, dodamo pšenični zdrob ter po okusu solimo in popramo. Pekač premažemo z maslom in po njem razporedimo zelenjavno mešanico ter jo prelijemo z jajčnim prelivom. Z vilicami vse skupaj malce premešamo, da se jajčni preliv enakomerno razporedi med zelenjavo. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Da se nam narastek po vrhu ne bi preveč zapekel, ga po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Nasvet: Narastek lahko pripravimo tudi s svežo zelenjavo, ki jo skuhamo do polovice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 12. junij 2018 / 15:35

Poletna gledališča

Poletje ima poseben čar. Vsak letni čas je lep, pa vendar je poletje tisti čas, ko je vse skupaj bolj lahkotno. Lahkotna oblačila, dolgi večeri, dopust. Terasa postane nadomestna kuhinja, likalnica...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Kultura, palačinke in pivo

Šopek spominov Franca Ankersta, rajska ptica Huberta Široke, kašarske palačinke Ivane Helene in nov lovski pub na Bledu

Avtomobilizem / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Ford B-Max povečuje gnečo med manjšimi enoprostorci

Čeprav po merah B-Max (dolžina 4,07 metra) ne odstopa od razreda majhnih enoprostorcev, ga od tekmecev ločijo drsna vrata na obeh bokih brez sredinskih stebričkov, ki zapirajo zadnji del potniške...

Avtomobilizem / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Kompromis brez žrtvovanja

Test: Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI DSG 4Motion

Prosti čas / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Vse sta ustvarila iz nič

Elizabeta in Ferdinand Stenovec z Jame sta praznovala petdesetletnico svojega zakona.

Prosti čas / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zanima me razlaga naslednjih sanj: sanjala sem, da stojim sredi naše ulice. Zraven je bilo tudi nekaj ljudi, vendar se ne spominjam njihovih obrazov. Naenkrat se je s svetlo modrega neba spustil...