Več zelenjave ne škodi

Ni zelenjave, za katero ne bi mogli trditi, da je polna vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Zato je prav, da jo v čim večji meri redno vključimo v obroke. Naše jedi ne bo obogatila le hranilno, temveč bo poskrbela tudi za odlične okuse in barvno pestrost.

Za pripravo piščančjih trakov z zelenjavo na ajdovi kaši potrebujemo: 400 g ajdove kaše, 600 g piščančjega fileja, 1 papriko, 1 bučko, polovico pora, nekaj šampinjonov, 3 stroke česna, 2 žlici sojine omake, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na trakove ter ga solimo in popramo. Zelenjavo operemo in očistimo semen. Papriko ter bučko narežemo na trakove, česen in šampinjone na lističe, por pa na kolesa. Segrejemo ponev in vanjo prilijemo žlico olja ter na njem popečemo pripravljene piščančje trakove. Pečeno meso prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane na toplem. V ponev nato damo še drugo žlico olja ter na njem na hitro popečemo vso zelenjavo. K popečeni zelenjavi primešamo pečeno meso in zalijemo s sojino omako. Dobro premešamo in pražimo še dve minuti. Ajdovo kašo skuhamo v dvojni količini osoljene vode ter jo serviramo na krožnike. Čezenj nadevamo piščančje trakove z zelenjavo.

Nasvet: Piščančje trakove z zelenjavo lahko serviramo tudi h kakšni drugi prilogi. Naj bo to enkrat ajdova kaša, drugič riž ali testenine, spet drugič polenta, kuskus ali krompir.

Za pripravo jajčnega narastka z zelenjavo potrebujemo: 1 kg zmrznjene zelenjavne mešanice (cvetača, brokoli, korenje), 6 jajc, 6 dl mleka, 1 žlico pšeničnega zdroba, sol in poper, 1 pest naribanega sira, maslo za pekač.

Zelenjavo stresemo v osoljeno vodo in kuhamo le toliko, da zavre. Odcedimo. Preliv pripravimo tako, da skupaj stepemo jajca in mleko, dodamo pšenični zdrob ter po okusu solimo in popramo. Pekač premažemo z maslom in po njem razporedimo zelenjavno mešanico ter jo prelijemo z jajčnim prelivom. Z vilicami vse skupaj malce premešamo, da se jajčni preliv enakomerno razporedi med zelenjavo. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Da se nam narastek po vrhu ne bi preveč zapekel, ga po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Nasvet: Narastek lahko pripravimo tudi s svežo zelenjavo, ki jo skuhamo do polovice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 13. september 2018 / 16:51

Balinišče je dobilo streho

Radovljiški upokojenci in njihovi balinarski kolegi bodo zdaj lahko trenirali in se družili tudi v slabšem vremenu. Večino sredstev je prispevala občina, del so zbrali upokojenci.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Most v Luši obnovljen, v Bodoveljski grapi do konca avgusta

Na cesti skozi Zgornjo Lušo se je pred kratkim zaključila obnova mostu pri odcepu za zaselek Dragobačk.

GG Plus / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Sedmica: Za zgago ni nikoli prepozno

Vsak dan me v poštnem nabiralniku čakajo trije (lahko kateri več ali kateri manj) desetkrat dvajset centimetrov veliki beli letaki z grbom nekdanje dežele Kranjske, okrog katerega je ovit trak z...

Kronika / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Za varno osvežitev v vodi

V vročih poletnih dneh je najboljša in najhitrejša osvežitev skok v hladno vodo. Policija svetuje previdnost, saj vas nepremišljenost lahko stane celo življenja.

Bled / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Pri nas brez zapornic ne gre

V sosednji Avstriji in Italiji namesto zapornic na gozdnih cestah zadošča že znak za prepoved prometa.

Šport / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Avbljeva znova svetovna prvakinja

Prva od naših si je zlato odličje na svetovnem prvenstvu v klasičnih padalskih disciplinah priborila Irena Avbelj.