Bogata jabolčna pita s skuto

Jabolka in skuta – dve preprosti živili, ki sta sestavni del zdrave in uravnotežene prehrane že od nekdaj. Svoje posebno mesto imata tudi v slovenski kulinariki. Iz tako preprostih sestavin lahko nastane izjemna jabolčna pita s skuto. Okusna, poceni in ne preveč obremenjujoča za našo prebavo.

Za pripravo bogate jabolčne pite s skuto potrebujemo: za testo: 250 g moke, 70 g mletega sladkorja, pol žličke pecilnega praška, 4 rumenjake, 100 g masla, ščepec soli, lupinico 1 limone; za jabolčni nadev: 4 srednje velika jabolka, 2 žlici sladkorja, 1 žličko cimeta, pest rozin; za skutin nadev: pol kg skute, 4 beljake, sok polovice limone, lupinico 1 limone, 100 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici zdroba.

Najprej pripravimo testo: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol, sladkor in limonino lupinico. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na grobo vgnetemo v testo. Nato dodamo še rumenjake in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega, ter ju zavijemo v folijo. Večji del postavimo v hladilnik, manjši del pa v zamrzovalnik za 1 uro.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka naribamo, pokapljamo z limoninim sokom, posladkamo, potresemo s cimetom ter jim primešamo rozine.

Priprava skutnega nadeva: Beljake s polovico sladkorja stepemo v trd sneg. Skuto zmešamo s preostalim sladkorjem, limonino lupinico in njenim sokom, vaniljevim sladkorjem in zdrobom. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo v velikosti pekača ter z njim obložimo namaščen pekač. Po testu enakomerno razporedimo jabolčni nadev. Jabolčni nadev prekrijemo s skutinim nadevom. Po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo. Pečeno pito pustimo, da se ohladi, ter po želji potresemo z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Nega las pri otrocih (1)

Bliža se poletje, igre v peskovniku, pesek v laseh in slani lasje, če bomo na morju.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sobota, 1. april 2017 / 18:11

»Pomladitev« za Stari vrh

Po potrditvi sklepov skupščine družbenikov Smučarsko turističnega centra Stari vrh na občinskih svetih bosta občini Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka postali edini lastnici omenjenega p...

GG Plus / sobota, 1. april 2017 / 18:09

Srčni gorski reševalci

»Gore nas združujejo na način, da nekomu pomagamo tam, kjer nihče drug ne more, da pokažemo najboljše, kar je v nas, nesebično požrtvovalnost za ohranitev človeškega življenja,« je ob osemdesetletnici...

Naklo / sobota, 1. april 2017 / 17:46

Pomladansko čiščenje v Podbrezjah

Med odpadki sta se znašla kolo in računalnik. »Vidnih« odpadkov je na srečo vse manj, je pa zaznanih vedno več drugih manj vidnih negativnih vplivov na okolje, ugotavljajo organizatorji čistilne akcij...

Kranj / sobota, 1. april 2017 / 17:45

Meritve tlaka, holesterola, krvnega sladkorja

Kranj – Rdeči križ Slovenije, OZ Kranj organizira meritve tlaka, holesterola, krvnega sladkorja. Danes, 1. aprila so meritve (tudi kostne gostote) v Goričah, 6. aprila na Primskovem, 7. aprila pri...

Kamnik / sobota, 1. april 2017 / 17:43

Velikonočni sejem v Tuhinjski dolini

Snovik – Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina vabijo na že 12. Velikonočni sejem, ki bo na ploščadi pred termami Snovik v nedeljo, 2. aprila, od 10. do 16. ure. Na stojnicah se bodo predstav...