Bogata jabolčna pita s skuto

Jabolka in skuta – dve preprosti živili, ki sta sestavni del zdrave in uravnotežene prehrane že od nekdaj. Svoje posebno mesto imata tudi v slovenski kulinariki. Iz tako preprostih sestavin lahko nastane izjemna jabolčna pita s skuto. Okusna, poceni in ne preveč obremenjujoča za našo prebavo.

Za pripravo bogate jabolčne pite s skuto potrebujemo: za testo: 250 g moke, 70 g mletega sladkorja, pol žličke pecilnega praška, 4 rumenjake, 100 g masla, ščepec soli, lupinico 1 limone; za jabolčni nadev: 4 srednje velika jabolka, 2 žlici sladkorja, 1 žličko cimeta, pest rozin; za skutin nadev: pol kg skute, 4 beljake, sok polovice limone, lupinico 1 limone, 100 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici zdroba.

Najprej pripravimo testo: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol, sladkor in limonino lupinico. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na grobo vgnetemo v testo. Nato dodamo še rumenjake in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega, ter ju zavijemo v folijo. Večji del postavimo v hladilnik, manjši del pa v zamrzovalnik za 1 uro.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka naribamo, pokapljamo z limoninim sokom, posladkamo, potresemo s cimetom ter jim primešamo rozine.

Priprava skutnega nadeva: Beljake s polovico sladkorja stepemo v trd sneg. Skuto zmešamo s preostalim sladkorjem, limonino lupinico in njenim sokom, vaniljevim sladkorjem in zdrobom. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo v velikosti pekača ter z njim obložimo namaščen pekač. Po testu enakomerno razporedimo jabolčni nadev. Jabolčni nadev prekrijemo s skutinim nadevom. Po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo. Pečeno pito pustimo, da se ohladi, ter po želji potresemo z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 14. avgust 2014 / 10:30

Tu se vedno dobro počutimo

Slovenska košarkarska reprezentanca je zadnji teden (od petka do danes) izvedla tretji ciklus priprav na svetovno prvenstvo v Španiji. Tako selektor Jure Zdovc kot košarkarji so s pogoji za trening v...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 12. junij 2024 / 17:15

Pogrešani Milan žrtev umora

Gorenjski kriminalisti so razrešili skrivnostno izginotje 58-letnega Milana Seršena iz Stražišča pri Kranju – bil je umorjen.

Kultura / sreda, 12. junij 2024 / 17:07

Sejalec je vsakoletna žetev

Pred tednom je v Sokolskem domu potekalo Regijsko literarno srečanje ob izidu 45. številke regijske literarne revije Sejalec. Tudi letos odlična letina ljubiteljske proze, poezije in dramatike.

Rekreacija / sreda, 12. junij 2024 / 17:06

Kolesarili v lepem vremenu

Ljubljana – Na letošnjem 43. Maratonu Franja (154 kilometrov) je nastopilo več kot 1200 kolesarjev. Zmagal je Italijan Federico Pozzetto, in sicer po tem, ko je po odločitvi žirije s prvega na četr...

Kronika / sreda, 12. junij 2024 / 17:06

Policija prijela storilca več vlomov

Škofjeloški policisti so prijeli storilca več vlomov v trgovski objekt na območju Železnikov.

Žirovnica / sreda, 12. junij 2024 / 16:59

Prešernova domačija dočakala začetek obnove

V petek sta ministrica za kulturo Asta Vrečko in direktor podjetja Kovinar gradnje ST Jernej Mrak podpisala pogodbo za obnovo in preureditev Prešernove domačije v sodoben muzejski kompleks.