Šola pod fašizmom

Na 1. programu Televizije Slovenija si danes zvečer ob 21. uri lahko premierno ogledate petdesetminutni dokumentarno-igrani televizijski film z naslovom Šola pod fašizmom, ki podrobno odkriva avtentično zgodbo o šolanju slovenskih otrok v času italijanskega fašizma na slovenskih ozemljih.

Film obravnava obdobje italijanske okupacije zahodnega slovenskega etničnega ozemlja, ki so ga antantne sile (Francija, Velika Britanija, Rusija in ZDA) podarile Italiji za njeno sodelovanje v prvi svetovni vojni. Šolstvo pod fašističnim režimom je malo raziskana plat fašističnega raznarodovalnega procesa, ki ga je Italija izvajala tudi na slovenskih območjih. Tako je v šolstvu zelo kmalu začela izvajati močan asimilacijski pritisk, ki se je postopoma spremenil v popolno italijanizacijo s šolsko reformo po letu 1923.

Kako se je dogajal raznarodovalni proces, nam danes v dokumentarno – igranem filmu pripovedujejo nekdanji učenci na območju zahodnega etničnega ozemlja, ki je tedaj sodilo na italijansko stran rapalske meje. Njihova pričevanja razkrijejo težak položaj in skromne možnosti za ohranitev govorjene in pisane slovenske besede. Vendar navkljub agresivnemu in neprizanesljivemu fašističnemu režimu, ki je za dosego cilja uporabljal tudi groba prisilna sredstva, se je ta ohranila in gojila znotraj varnih domov.

Ustvarjalci so film snemali v spomladanskih mesecih na območju od Obale do Tolmina in od Pivke do Beneške Slovenije. Igrani del filma, ki ponazarja šolski pouk tistega časa, je bil posnet v kraški vasici Povir. Povirska osnovna šola je bila resničen kraj italijanizacije kraških otrok, učilnico pa so rekonstruirali v Slovenskem šolskem muzeju. Amaterski igralec Renzo Gorjup iz Topolovega v Beneški Sloveniji je skupaj s povirskimi osnovnošolci pod taktirko režiserja rekonstruiral atmosfero tistega časa in obogatil dokumentarno filmsko pripoved. Scenarij za film je delo Jadrana Sterleta, film pa je režiral Božo Grlj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Do odstranitve mačkov le s tožbo

Zaradi kršitve hišnega reda, kot je primer v bloku na Trati, kjer stanovalka v svojem stanovanju goji enajst mačkov, lahko drugi etažni lastniki vložijo tožbo. Sodna praksa je zelo skromna.

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:14

V ospredju razvoj parka

Na konstitutivni seji se je v sredo zbral novi svet javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP). Obravnavali so tudi program dela in finančni načrt zavoda za letošnje leto.

Jesenice / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:13

Za zdaj prodanih osem stanovanj

V novi soseski Gorenjski sonček na Jesenicah prvi stanovalci še niso vseljeni, saj objekti še čakajo uporabno dovoljenje. Nadhod čez bohinjsko progo naj bi odprli marca.

Radovljica / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:12

Prihodnost je v povezovanju

Občina Radovljica ima novo turistično strategijo. V obdobju petih let naj bi postala kulinarično središče Gorenjske, nacionalno romarsko središče ter prepoznana kot odličen ponudnik priložnosti za špo...

Radovljica / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:09

Izbrali letošnje štipendiste

Na sedežu družbe Iskra Mehanizmi so slovesno podelili štipendije za leto 2015/2016.

Tržič / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:05

Ohraniti skupno dobro

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču je gostoval znani pisatelj in publicist Miha Mazzini.