Zavitek iz kopriv in tunin namaz

Koprive so izjemno zdrave, to je znano že od nekdaj. Poleg tega skoraj ni rastline, ki bi bila nam bolj dostopna. So zastonj in rastejo praktično na vsakem vogalu. Le nekaj spretnosti je potrebne pri njihovem nabiranju. Na krožnik jih lahko vključimo v podobnih oblikah kot špinačo ali blitvo, odlično pa se izkaže tudi zavitek iz kopriv, ki ga lahko popestrimo z doma pripravljenim tuninim namazom.

Za pripravo zavitka iz kopriv potrebujemo: 1 skodelico blanširanih koprivnih listov, 40 g moke, 50 g masla, 3 dl mleka, 3 jajca, 1 strok česna, sol in poper, 1 pest naribanega sira.

V kozici raztopimo maslo in mu primešamo moko. Prilijemo nekaj mleka in mešamo z metlico, da dobimo gladko zmes. Nato prilijemo še preostalo mleko in kuhamo, dokler se vse skupaj ne zgosti. Vmes neprestano mešano. Odstavimo s štedilnika in vmešamo nasekljane koprivne liste in sesekljan česen. Po okusu solimo in popramo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake dodamo k masi iz kopriv in dobro premešamo. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Večji pekač pokrijemo s peki papirjem ter nanj razporedimo pripravljeno testo. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 15 minut. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo. Previdno odstranimo papir, na katerem se je biskvit pekel. Še vroč biskvit skupaj s krpo tesno zvijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo in odstranimo kuhinjsko krpo. Potresemo ga z naribanim sirom in zvijemo v rulado. Narežemo na poljubno debela kolesa in postrežemo.

Za pripravo tuninega namaza potrebujemo: 2 pločevinki tunine v lastnem soku, 100 g kremnega sira, 1 strok česna, ščepec popra, 1 žličko limoninega soka.

Tuno odcedimo in jo stresemo v posodo. Dodamo kremni sir, nasekljan česen, ščepec popra in limonin sok. S pomočjo paličnega mešalnika vse skupaj zmeljemo v gladko zmes.

Nasvet: Namaza ni treba dosoljevati, saj sta dovolj slana že tuna in kremni sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 13. september 2017 / 07:44

Mersteel vnovič naprodaj

Kranj – Stečajna upraviteljica Mersteela Alja Marković Čas je prejšnji teden razpisala javno dražbo za stoodstotni delež izčlenjenega podjetja Mersteel SSC, ki nadaljuje Mersteelovo dejavnost trgov...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 12. avgust 2024 / 15:15

Bohinjska poletna idila

V sončnem poletnem dnevu je Bohinjsko jezero znova zasijalo v svoji polni lepoti. Obiskovalci, ki so se zbrali ob bregovih jezera in uživali v prijetnih temperaturah vode, niso skrivali navdušenja nad...

Slovenija / ponedeljek, 12. avgust 2024 / 11:00

Majhen klop, velika grožnja

Poletje je čas, ko narava pokaže svojo najlepšo plat. Dolgi dnevi, sončno vreme in bujno zelenje nas vabijo, da preživimo več časa na prostem, naj gre za sprehod po gozdu, kolesarjenje ali...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2024 / 11:00

Planinski ali Kernerjev mak

Ko se s težavo pretikamo skozi kakšno melišče Karavank, Julijskih ali Kamniških Alp, nas na ozki poti tu pa tam pozdravi prav rastlinski lepotec, mak, ki je rumen, ne pa rdeč kot njegov poljski bra...

Kultura / ponedeljek, 12. avgust 2024 / 10:59

Morje

Težko si predstavljam dopust brez morja. V otroških letih smo vedno hodili na morje v Izolo. Tako je bilo zame morje enako Izola. Poznam vsako ulico in opazim vsako spremembo v mestu. Ko se danes p...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2024 / 10:56

Od otroštva v vojni pa do letalstva

V okviru Spominskega dne Občine Jesenice so kot častnega gosta gostili Albina Pibernika, edinega še živečega udeleženca znamenitega igmanskega marša med drugo svetovno vojno. Z zbranimi je delil svojo...