Dr. Samo Božič in Tilen Jeraj / Foto: osebni arhiv Tilna Jeraja

Združeni proti koronavirusu

Hackatlon, na katerem je sodelovalo dva tisoč dvesto ekip, je bil tudi gorenjsko obarvan.

V ekipi, v kateri sodeluje tudi Vodičan Tilen Jeraj, so zasnovali aplikacijo, ki na enostaven način ugotavlja stopnjo izčrpanosti.

Vodice – Pandemija covida-19 na različnih področjih življenja postavlja številne izzive, ki terjajo svoje odgovore. V iskanju rešitev, je Evropska komisija nedavno organizirala t. i. hackatlon, dogodek, na katerem posamezniki ali skupine iz nič ustvarijo inovativne rešitve na izbrano temo.

Tekmovanje, ki je iz znanih razlogov tokrat potekalo na daljavo, so poimenovali #EUvsVirus (EU proti virusu), na njem pa je sodelovalo več kot 23 tisoč investitorjev, mentorjev, zagonskih podjetij, korporacij, inovativnežev in drugih zanesenjakov. Skupaj je v različnih kategorijah tekmovalo kar 2200 ekip.

Med 260 tekmovalci iz Slovenije je bila tudi ekipa BRNoutID, v kateri je poleg romunskega nevrologa dr. Bogdana Florea in dr. Sama Božiča, ki raziskuje aplikativno nevroznanost v zagonskem podjetju BLCKB, sodeloval tudi Vodičan Tilen Jeraj, podjetnik in tudi vodiški občinski svetnik, ki sodeluje pri različnih projektih ozaveščanja o epilepsiji.

Ekipa je očitno navdušila sotekmovalce, saj je s svojo rešitvijo v kategoriji zdravje in življenje dobila največ všečkov, s tem pa tudi pritegnila pozornost investitorjev.

Izhajali so iz podatkov, ki prihajajo iz številnih držav, ki se spopadajo z epidemijo, da so med najbolj ogroženimi in obremenjenimi zdravstveni delavci. V Italiji naj bi bilo okuženi dvajset odstotkov negovalnih delavcev, umrlo je več kot sto zdravnikov. Zaradi velike obremenjenosti se velik del medicinskega osebja srečuje s preobremenjenostjo, celo izgorelostjo. »Posledica utrujenosti, izčrpanosti in izgorevanja so lahko med drugim tudi nepozornost, zmanjšana hitrost odločanja in posledično spodrsljaji. Utrujenost, izčrpanost lahko vodi v izgorelost, tudi šest mesecev regeneracije pa je lahko premalo. Pogosta izgorelost vodi tudi v hude zdravstvene težave,« situacijo opisuje Jeraj.

Skupaj z izkušenima sodelavcema so zasnovali rešitev – aplikacijo, ki na enostaven način ugotavlja stopnjo izčrpanosti. »Razvili smo aplikacijo, delujoč prototip, ki brezdotično z opazovanjem reakcij oči ugotavlja stopnjo izčrpanosti. Ta trenutek smo v fazi dodatnih in poglobljenih raziskav in razvoja,« še dodaja sogovornik, ki se skupaj s sodelavcema zdaj usmerja v izpopolnjevanje aplikacije in iskanje investitorjev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Zlati loški grb Šifrarju

Loški župan Igor Draksler je na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku dejal, da so v preteklosti politikantske igrice pogosto ustavljale za Škofjo Loko vitalne projekte.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 21. maj 2020 / 15:58

Javnost razdeljena glede odpiranja vrtcev in šol

Včeraj nismo zabeležili novih okužb s covidom-19, umrla pa je ena oseba. Raziskava #Novanormalnost, ki jo v času epidemije vsakotedensko opravlja družba Valicon, zaznava rahel porast deleža zaskrbljen...

Kranj / četrtek, 21. maj 2020 / 14:57

Obnovili so podporni zid

Kranj – Pred kratkim se je zaključila sanacija kamnitega zidu pod Fockovim travnikom na Hujah. S posegom, ki je trajal nekaj manj kot mesec dni, so obnovili celotni zid vzdolž travnika. Mestna obči...

Kranj / četrtek, 21. maj 2020 / 14:56

Izguba le v Kranjskih vrtcih

Javni zavodi v kranjski občini so v minulem letu dobro poslovali, izgubo so imeli le v Kranjskih vrtcih.

Kultura / četrtek, 21. maj 2020 / 14:55

Pustimo jim svobodo

V Galeriji pod kozolcem v Žlebeh v občini Medvode si lahko ogledate novo fotografsko razstavo, na kateri fotografi Fotokluba (FK) Diana predstavljajo fotografije živali v divjini. Poimenovali so jo Pu...

Preddvor / četrtek, 21. maj 2020 / 14:53

Knjižica o preddvorskih vaseh

V Preddvoru nastaja še ena knjiga, naslovljena Preddvorske vasi, turistična in zgodovinska predstavitev vasi, ki sestavljajo občino Preddvor.