Peter Prevc je prišel na skupne treninge dobro pripravljen. / Foto: Gorazd Kavčič

Najprej bodo skakali v Žireh

Naši najboljši smučarski skakalci so po tradiciji skupne kondicijske priprave na novo sezono začeli na kranjskem stadionu, prve treninge na skakalnicah pa vodstvo reprezentance načrtuje naslednji mesec v Nordijskem centru Poclain v Žireh.

Kranj – Na začetku prejšnjega tedna je potekala seja odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, na njej pa so predstavili tudi novosti v reprezentancah, ki morajo biti potrjene še na seji zbora. V moško A-reprezentanco za smučarske skoke so uvrščeni Peter Prevc, Domen Prevc, Žiga Jelar (vsi SK Triglav Kranj), Anže Lanišek (SSK Mengeš), Timi Zajc (SSK Ljubno BTC), Jernej Damjan in Tilen Bartol (oba SSK SAM Ihan). Žensko A-reprezentanco za novo sezono sestavljajo: Ema Klinec, Nika Križnar (obe SSK Žiri), Katra Komar (SSK Bohinj), Urša Bogataj, Špela Rogelj (obe SSK Ilirija), Jerneja Brecl (SSK Mislinja) in Maja Vtič (SSK Zabrdje).

Izguba namesto dobička

Odbor je prejšnji teden obravnaval tudi poročila za minulo in načrte reprezentanc za novo sezono ter finančno poročilo. »Ugotovili smo, da se je ugodno finančno stanje ob koncu leta, ki je pri nas od maja do maja, močno pokvarilo zaradi situacije s koronavirusom. Predvsem zato, ker so nam odpadale zadnje tekme v mesecu marcu, se pravi norveška turneja in Planica. Ocenili smo, da se bo zaradi epidemije minula sezona končala z minusom okoli sto tisoč evrov. Načrt je bil, da sezono končamo pozitivno z od dvesto tisoč do tristo tisoč evrov. A ker sezona ni bila izpeljana do konca, smo sponzorjem podali poročilo, da nismo izpeljali programa. Tako smo morali upoštevati manjša vplačila. Zaradi prestavitve tekme v Planici je odpadel dobiček od TV-pravic v višini 138 tisoč evrov in dobiček od vstopnic. Če bodo stvari normalno tekle, pa bomo ob svetovnem prvenstvu in svetovnem pokalu v Planici to leto seveda končali pozitivno,« je pojasnil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič in dodal, da tako v moški kot ženski A-reprezentanci teče vse po programu, za zagotavljanje likvidnosti pa bo treba zmanjšati program v ostalih reprezentancah.

»Lahko rečem, da se odhodkovna stran obvladuje, težava pa je seveda s prihodkovno zaradi znanih razlogov. Iščemo nove sponzorje, stari pa ostajajo. Šli smo jim tudi na roko, zaradi različnih situacij, ki jih sponzorji imajo. Rad bi pohvalil pripravljenost reprezentantov za pomoč v teh časih. Fantje in dekleta so bili pripravljeni pomagati Mercatorju in razvažati naročeno hrano po domovih, pomagali pa so tudi hmeljarjem v sodelovanju s Pivovarno Laško. Obe akciji sta bili zelo odmevni, tako da se zahvaljujem vsem,« je tudi poudaril Ljubo Jasnič in dodal, da so marca vsem zaposlenim zmanjšali plače za dvajset odstotkov ter prekinili plačevanje materialnih stroškov.

Dobro pripravljeni na skupne treninge

Potem ko so skoraj dva meseca trenirali doma, so se prejšnji teden člani moške A-reprezentance zbrali na prvih skupnih treningih na kranjskem stadionu, minuli četrtek pa so pripravili tudi srečanje z novinarji.

»Minula sezona je bila predčasno končana, nato pa bi sledilo obdobje počitka. Tako za nas bistvene spremembe v pripravljalnem obdobju ni bilo. Ker so se tekmovanja nekaj prej končala, so se priprave tudi prej začele. Fantje so do prejšnjega tedna trenirali v domačem okolju, poudarek pa je bil na razvoju vzdržljivosti. Kot ugotavljam po prvih skupnih treningih, so fantje vadbo dosledno izvajali in so na področju vzdržljivosti že zelo dobro pripravljeni. To bo zelo pomembno, saj se nam obeta zelo dolga sezona,« je povedal glavni trener Gorazd Bertoncelj in pojasnil, da je na treningih trenutno poudarek na pridobivanju eksplozivne moči in hitrosti.

»Testov oziroma meritev še nismo izvajali, ravno sedaj pa se dogovarjamo, da bi se temu posvetili na začetku junija. Prav tako načrtujemo treninge na skakalnicah, saj imamo doma, zlasti v Kranju in Planici, odlične vadbene pogoje. Že v naslednjih dneh pa bomo šli na 60-metrsko skalnico v Žiri, ki je za prve treninge v sezoni zelo primerna. Kasneje bomo morda trenirali tudi v tujini,« pravi Gorazd Bertoncelj in dodaja, da še ni znano kdaj in kje bodo poletne tekme. »Upam, da bodo vsaj do jeseni na sporedu vsaj nekatere tekme, saj te pokažejo smernice za zimsko sezono. Prav tako bomo že poleti pripravljali interna tekmovanja, tako da bosta tekmovalni naboj in konkurenčnost znotraj ekipe čim večja,« tudi razmišlja trener Bertoncelj.

Motiviran v novo sezono

Kot naš najboljši je sezono na osmem mestu v svetovnem pokalu zaključil Peter Prevc. V Lillehammerju je skočil celo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

»Precej laže je bilo, ker sem sezono zaključil z dobrimi rezultati. Treba pa je vedeti, da to ne pomeni, da bi lahko kaj več počival, saj dobri ali slabi rezultati ne pomenijo, da bo šlo tako tudi naprej. Ko se po sezoni odločiš, da boš nadaljeval kariero, je pač treba biti zelo motiviran. Je pa laže, ker veš, da si dobro delal,« razmišlja izkušeni Peter Prevc, ki je čas v karanteni preživljal s svojo družino, tudi še ne dveletnim sinom.

»Nikoli nisem dajal poudarka poletnim tekmam. Te so bile bolj namenjene testiranju opreme, bilo so nekakšen psihološki test. Letos tega očitno ne bo veliko in bo pač treba počakati, kaj bo vse skupaj pomenilo,« razmišlja Peter Prevec, ki se zaveda, da jih prva velika preizkušnja čaka že v decembru, ko naj bi bilo v Planici preloženo svetovno prvenstvo v poletih.

»Najbrž bo zaradi svetovnega prvenstva, ki bo že v decembru, marsikaj drugače. Zlasti prve tekme bodo morda bolj živčne, morda pa bodo celo bolj pomirjujoče. Do takrat je še dolgo časa in treba je iti korak po koraku,« še dodaja Peter Prevc.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 14. junij 2022 / 15:44

Veslači tekmovali na Bledu

Bled je od petka do nedelje gostil 66. Mednarodno veslaško regato, v četrtek pa se bo začelo veteransko evropsko prvenstvo z več kot tisoč tekmovalci.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Slovenija žaluje za žrtvami reke Save

Za torek je država razglasila dan žalovanja za žrtve nesreče, ki so izgubile življenja pri spustu po Savi na območju hidroelektrarne Blanca.

GG Plus / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Sedmica: Penko in njegov pipec

»Ko sem prišel iz poslovne stavbe SCT, sta name brez opozorila skočila dva policista posebne enote, mi zvila roke na hrbet in mi nataknila samozatezne lisice, tretji policist pa mi je bral pravic...

GG Plus / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Kultura košnje

Ja, kaj je pa zdaj to - da se o košnji piše v Snovanjih?! Ima to kmečko delo sploh kak kulturni pomen? Odgovor je nedvoumen: ima ga, kosci in grabljice pa so pravi kulturni delavci, ohranjajo kulturno...

Prosti čas / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Vsi le ne gredo na dopust

Vrsto let velja, da gredo na največjih televizijah ustvarjalci na dopust in živijo le od ponovitev domačih in tujih oddaj, nadaljevank, nanizank ali filmov.

GG Plus / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Iconotheca Valvasoriana

Sredi junija je brez posebne medijske pozornosti izšla Iconotheca Valvasoriana (IV), ki zna biti po Dalmatinovi Bibliji in Valvasorjevi Slavi tretji najbolj ambiciozni knjižni projekt Slovencev vseh č...