Vlada je odločila, da mora potrošnik, starejši od 65 let, v prodajalnah z živili izkazati svojo starost z osebnim dokumentom. Že nekaj časa pa velja, da starejši, nosečnice, invalidi nakupujejo samo od 8. do 10. ure ter zadnjo uro obratovalnega časa prodajaln. / Foto: Gorazd Kavčič

Manj obolelih, a tudi manj testiranih

Na velikonočno nedeljo je bilo potrjenih le sedem novih okužb s covidom-19, a je bilo tudi testiranih ljudi manj kot običajno. Vlada je napovedala predstavitev nekaterih omilitvenih ukrepov. Dopusta pa poleti v tujini ne bo?

Ljubljana, Kranj – Na covid-19 je bilo v nedeljo, 12. aprila, na novo pozitivnih samo sedem ljudi, a je bilo tudi vseh testiranih (554) manj kot običajno. V soboto, 11. aprila, je bila okužba potrjena pri 17 ljudeh. Od začetka epidemije je bilo testiranih več kot 35 tisoč ljudi, več kot 1200 je obolelih, umrlo jih je 55. Vse več je tudi odpuščenih iz bolnišnic, število hospitaliziranih je v zadnjih dneh padlo pod sto, ne zmanjšuje pa se število bolnikov s covidom-19 v intenzivni negi; več kot trideset jih je še vedno.

Z dopolnjenim vladnim odlokom se ponovno uvaja izvajanje elektivne (nenujne) ambulantne specialistične dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Vendar le za paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. Nenujne zdravstvene storitve lahko izvajajo tisti izvajalci, ki imajo zagotovljene pogoje za izvedbo varne obravnave. S spremembo odloka poskušajo zmanjšati tudi podaljševanje čakalnih dob zaradi sprejetih ukrepov.

Vlada začenja izvajati zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, prav tako je za čas po veliki noči napovedala omilitev nekaterih ukrepov. Drugi zakonski t. i. protikorona paket pa naj bi sprejeli do konca aprila.

Poseben režim ostaja tudi na še odprtih mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Slovenskim državljanom, ki vstopajo v državo, je odrejena sedemdnevna karantena, na zadnji dan karantene tudi obvezno testiranje na covid-19. Tistim slovenskim državljanom, ki kažejo simptome bolezni, policija sicer dovoli vstop v državo (tujcem ne), vendar pod pogojem, da nemudoma vzpostavijo telefonski stik z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči. Pod posebnimi pogoji mejo lahko prehajajo dnevni in tedenski delovni migranti, osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika v sosednji državi, osebe, ki izvajajo humanitarni prevoz, prevoz blaga in tovorni promet v tranzitu, državljani in tujci, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu, dvolastniki kmetijskih zemljišč.

E-posveti kot še ena pot obravnav pacientov

Že smo poročali, da se v Splošni bolnišnici Jesenice pripravljajo na sprejemanje tistih pacientov, ki so jim odložili nenujne obravnave zaradi covida-19. Pacienti bodo o pregledu osebno obveščeni. Paciente iz Gorenjske obravnavajo tudi v UKC Ljubljana. Strokovni direktor tamkajšnje interne klinike prof. dr. Zlatko Fras je povedal, da je bila hospitalna dejavnost ves čas covida-19 osemdesetodstotna in da so zmanjšali nekatere elektivne ter ambulantne dejavnosti. Kot je dejal, so nujne paciente poleg urgentnih obravnav obravnavali tudi s pomočjo telefonskih in e-posvetov: »Seveda izpada meseca in pol ne bo mogoče enostavno nadoknaditi, se bomo pa trudili, da to čim prej nadomestimo, saj doba covida-19 ne bo pripomogla k skrajšanju čakalnih dob. Morda pa nam je ta čas pokazal nekatere druge poti obravnav – zlasti telefonske in e-posvete, s čimer bi lahko dobili nov zagon.« Na Kliničnem oddelku (KO) za gastroenterologijo bodo v kratkem spet zagnali endoskopsko dejavnost v skoraj celotnem obsegu. Do konca aprila naj bi oskrbeli vse paciente z napotnico »zelo hitro« in triažirane paciente z napotnico »hitro«.

Dializno dejavnost v UKC izvajajo nemoteno

Dializna dejavnost v UKC poteka v nespremenjenem obsegu, v oba dializna centra redno prihaja od 260 do 270 bolnikov. Gre za precejšen organizacijski izziv, saj pri vseh bolnikih sproti preverjajo zdravstveno stanje, že so zaznali tri pozitivne brise na covid-19. Izjemno občutljiva skupina so tudi transplantirani bolniki, stanje tistih v zgodnjem obdobju po presaditvi trenutno spremljajo na daljavo s pomočjo telemedicine, izvajanje transplantacijske dejavnosti za neurgentne primere pa je začasno ustavljeno.

Direktor Klinike Golnik doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., je na nedavni vladini novinarski konferenci na vprašanje, kaj lahko pričakujemo poleti, dejal, da to v tem trenutku sicer težko napove, a skoraj prepričan je, da letos dopusta v tujini ne bomo preživljali. Kot je še poudaril: »Navaditi se bomo morali na socialno distanco, novo normalnost. Naše življenje bo potekalo drugače. Trajalo bo še dolgo časa, preden bo populacija prekužena ... Najpomembneje pa je, da preprečimo ponoven porast števila okuženih.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Nov Tuš v Lescah

Lesce - Engrotuš je v sredo na lokaciji starega marketa odprl nov Tuš supermarket z več kot tisoč kvadratnimi metri prodajnih površin...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.